07-05-2021

“Επιστροφή στις αγορές στο β εξάμηνο του 2016” τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η Ελλάδα σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το δεύτερο μισό του 2016, εκτίμησε, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος πριν από τα Χριστούγεννα.

Μιλώντας στο περιθώριο μιάς εκδήλωσης στο Λονδίνο, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε ότι είχε συναντηθεί επίσης με διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου χθες για να συζητήσει διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές.

«’Ηταν ένα γενικά συνολικό θέμα του οδικού χάρτη της ελληνικής οικονομίας, πώς πάει η ανακεφαλαίωση και πότε περιμένουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, και τα λοιπά» είπε.

«Υπάρχουν, ασφαλώς, πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν αλλά τους φοβίζει η έξοδος της Ελλάδας (σ.σ.από το ευρώ) καθώς και ότι το πρόγραμμα μπορεί να μην πετύχει,” πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η χώρα δεν έχει εκδόσει ομόλογα για ιδιώτες επενδυτές από τον Ιούλιο του 2014.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά ότι η ελάφρυνση είναι καθοριστικής σημασίας για να επιστρέψουν οι επενδυτές.

“Δεν θα φτάσουμε σε συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους πριν τα Χριστούγεννα,” επεσήμανε ο Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι “είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει ο δρόμος ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οκτώ, ή εννιά χρόνια.”

Η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος, όπου δεν πληρώνονται τόκοι για 15 με 20 χρόνια, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας και να ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιες επενδύσεις από ιδιωτικούς επενδυτές.

«’Οταν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» κατέληξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ