18-05-2021

Ενεργοποιεί το “Δουβλίνο ΙΙ” το Βερολίνο – Εξαιρεί την Ελλάδα από τις επαναπροωθήσεις

Την απόφαση να ενεργοποιήσει και πάλι τον Κανονισμό του Δουβλίνου, έλαβε η γερμανική κυβέρνηση και θα επαναπροωθεί τους πρόσφυγες στην εκάστοτε χώρα μέλος που έγινε ο πρώτος σταθμός υποδοχής τους στην ΕΕ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της dw.de. Η Γερμανία είχε αναστείλει προ μηνών την εφαρμογή του Δουβλίνου για τους Σύρους πρόσφυγες.

Η Γερμανία ως ηγέτιδα χώρα στην Ευρώπη, προφανώς μπορεί να αναστέλλει κατά βούληση τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ανακοίνωσε ότι το μοναδικό κράτος-μέλος που εξαιρείται είναι η Ελλάδα.

Η Γερμανία θα επαναπροωθεί στο εξής και πάλι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου, τους πρόσφυγες από τη Συρία στην εκάστοτε χώρα-μέλος που έγινε ο πρώτος σταθμός υποδοχής τους στην ΕΕ. Όπως διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η Γερμανία εφαρμόζει αυτήν την ώρα τις διαδικασίες του Δουβλίνου για πρόσφυγες όλων των χωρών και για όλες όλα τα κράτη-μέλη εκτός της Ελλάδας. «Αυτό ισχύει και για Σύρους πολίτες από την 21η Οκτωβρίου», επισήμανε ο εκπρόσωπος.

Όπως διευκρίνισε, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) εξετάζει και πάλι όλες τις πτυχές σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση πριν την εισαγωγή του εκάστοτε πρόσφυγα στην εθνική διαδικασία εξέτασης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση ασύλου.

Παρά την επαναφορά των εν λόγω διατάξεων, η επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να συναντήσει τουλάχιστον σε πρώτη φάση δυσκολίες. Και αυτό επειδή ελάχιστοι από τους πρόσφυγες που εισήλθαν το τελευταίο διάστημα στο γερμανικό έδαφος είχαν καταγραφεί προηγουμένως σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Πηγή φωτογραφίας: sooc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ