09-05-2021

Αλ. Τσίπρας: Στόχος της κυβέρνησης να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος

Στον απόηχο της χθεσινής –σίγουρα μη αρνητικής για την ελληνική πλευρά- συνεδρίασης του Eurogroup πραγματοποιήθηκε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να στέκεται στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζοντας «θετική εξέλιξη» την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης στα ζητήματα που παραμένουν ακόμα «ανοιχτά» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης («κόκκινα» δάνεια, 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση).

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την εκταμίευση των συνολικά 12 δις. ευρώ (10 για την ανακεφαλαιοποίηση και 2 από την δόση).

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι παρά την μη υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, τελικά διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup, χαρακτηρίζοντας ως επιτυχία την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Σημείωσε ότι για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον SSM για την εκταμίευση των 10+2 δις Ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία τονίζοντας η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην διαπραγμάτευση Ε.Ε. Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

‘Εκανε επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να μην περιοριστεί απλώς στην υλοποίηση και διαχείριση της Συμφωνίας με τους δανειστές αλλά να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων σε μια σειρά τομείς (Δημόσια Διοίκηση, Διαφθορά, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, εθνικός διάλογος για την εκπαίδευση).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Ζήτησε τέλος από όλους τους Υπουργούς να καταθέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών δηλώσεών τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ