07-05-2021

Κινείται ανατολικά το Oruc Reis – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου (video)

Όλες οι εξελίξεις με το ερευνητικό τουρκικό σκάφος

Εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση με το τουρκικό ωκεανογραφικό Oruc Reis, μετέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι το τουρκικό πλοίο κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ», αναφέρει σε άτυπη ενημέρωση το ΓΕΕΘΑ.

Η Αθήνα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, με δεδομένο κιόλας ότι το σημερινό περιστατικό σημειώθηκε ανήμερα της επετείου των Ιμίων, όταν 24 χρόνια πριν τρεις Έλληνες αξιωματικοί είχαν χάσει τη ζωή τους στην ελληνοτουρκική κρίση.

Θρίλερ με τα απλωμένα καλώδια

Η Αθήνα έχει «καρφωμένα» τα μάτια της στο τουρκικό πλοίο το οποίο το πρωί της Παρασκευής εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Oruc Reis έχει μαζέψει τα ηχοβολιστικά του συστήματα, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν ισχύει το ίδιο και για τα καλώδια που έχει απλώσει, μήκους 8 χιλιομέτρων.

Διαψεύδει τα περί απλωμένων καλωδίων ο Γεραπετρίτης

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ως «συγκυριακό γεγονός», που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ