18-05-2021

Πέρασε με 175 «ναι» η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ – «Πόλεμος» Μητσοτάκη και Τσίπρα για το ποδόσφαιρο

Τσίπρας: Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ποδοσφαιρικούς παράγοντες, θα διαχειριστείτε τον Ερντογάν; - Μητσοτάκης: Μνημόνιο στο ποδόσφαιρο με FIFA και UEFA, αλλιώς διακοπή και Grexit

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 288 βουλευτές. «Υπέρ» τάχθηκαν 175 βουλευτές, «παρών» δήλωσαν 80 βουλευτές, «κατά» ψήφισαν 33 βουλευτές.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Οι βουλευτές Μπουρχάν Μπαράν, Ιλχάν Αχμέτ, Γιώργος Βαγιωνάς, Μαριέττα Γιαννάκου, Σταύρος Αραχωβίτης, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Σπύρος Λάππας, απέστειλαν στο προεδρείο επιστολή πρόθεσης ψήφου η οποία όμως δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα.

Στα «χαρακώματα» Μητσοτάκης και Τσίπρας για το ποδόσφαιρο

Λόγω της σχετικής επικαιρότητας, μεγάλο μέρος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών κατέλαβαν οι πρόσφατες εξελίξεις με τις συνθήκες χάους που έχουν διαμορφωθεί στο ποδόσφαιρο, μετά την εισήγηση «βόμβα» της ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη και την κυβερνητική τροπολογία που κατέβασε και ψήφισε η κυβέρνηση, για να αλλάξει τις ποινές που προβλέπονται.

Έτσι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας «μονομάχησαν» για ακόμη μια φορά στην Ολομέλεια, με εκατέρωθεν αιχμές όσον αφορά στα όσα μεσολάβησαν έως σήμερα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ποδοσφαιρικούς παράγοντες, θα διαχειριστείτε τον Ερντογάν;

Τσίπρας Βουλή

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος και στα εθνικά ζητήματα και στο ποδόσφαιρο, διερωτώμενος πώς ο κ. Μητσοτάκης θα διαχειριστεί τον Ερντογάν, όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί ποδοσφαιρικούς παράγοντες.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική», για να σχολιάσει πως «όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με το ποδόσφαιρο και τη σχετική κυβερνητική τροπολογία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα» και ότι «δεν είναι σε θέση να χειριστεί προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ»«Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς», είπε, θέτοντας το ερώτημα:

«Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση – ο μη γένοιτο – στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;».

Μητσοτάκης: Μνημόνιο στο ποδόσφαιρο με FIFA και UEFA, αλλιώς διακοπή και Grexit

Μητσοτάκης Βουλή ΝΔ

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποταθεί στην FIFA και στην UEFA για να συντάξουν μαζί ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «αν το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη super league γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα».

«Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μίζερη επικαιρότητα. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα. Διχάζοντας του πολίτες ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε:

«Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ποδοσφαίρου. Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ