17-05-2021

Βελόπουλος για αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ: Δε θα συναινέσω σε κάτι όταν δεν ξέρω τι ακριβώς υλοποιείται (video)

«Δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε και να μας καλείτε να συμφωνήσουμε με αυτά που λέτε», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προς την κυβέρνηση και τον Νίκο Δένδια.

«Κανείς δε διαφωνεί με όσα συναινετικά και ενωτικά αναφέρατε πριν από λίγο», είπε απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δενδια, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της κύρωσης του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Πώς θα μπορούσα, όμως, να συναινέσω σε κάτι όταν δεν ξέρω τι ακριβώς υλοποιείται;», συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε: «Δεν μας ενημερώσατε ως προέδρους κομμάτων ποτέ για το τι συζητάτε στο παρασκήνιο. Να συμφωνήσω απλώς, γιατί λέτε ότι πρόκειται για ένα εθνικό θέμα; Πείτε μας ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας συνολικά στα εθνικά θέματα. Δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε και να μας καλείτε να συμφωνήσουμε με αυτά που λέτε, και απλώς να κάνετε λόγο για εθνική ενότητα. Καλέστε μας να συζητήσουμε και να οργανώσουμε όλοι μια κοινή δράση μια κοινή γραμμή στα εθνικά».

«Μας είπατε για τον East Med. Όταν εγώ μιλούσα για τον East Med, για αγωγούς και για πετρέλαια το 2008 και το 2009 όλοι γελούσατε. Βέβαια σήμερα εκείνο που δεν μας λέτε είναι ότι επειδή ο αγωγός είναι χρονοβόρος και κοστοβόρος, δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπογράψει και η Ιταλία. Μιλάτε όμως λες και εσείς τα κάνατε όλα. Εσείς κάνατε τους αγωγούς, εσείς κάνατε και τα πετρέλαια, εσείς όλα», τόνισε.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε πως «σαν σήμερα το 1996 έγιναν τα Ίμια. Τότε, οι Έλληνες πλήρωσαν το τίμημα της αναποφασιστικότητας του κ. Σημίτη, της αναποφασιστικότητας κάποιων αξιωματικών, και το γεγονός ότι μας ξεγέλασαν οι Αμερικανοί. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με κάποια πράγματα. Από το 1974 που έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τι έκαναν οι Αμερικανοί για να τιμωρήσουν τους Τούρκους; Μετά από 40-50 χρόνια δεν βάζουμε μυαλό; Καμία παρέμβαση δεν έκαναν οι Αμερικανοί».

«Γεμίζουμε την χώρα αμερικανικές βάσειςσυνέχισε ο κ. Βελόπουλος. Και εδώ βλέπω μια περίεργη αναφορά: Υπάρχει λέει, ανοικτή δέσμευση και για άλλες εγκαταστάσεις, όπως αυτές συμφωνηθούν. Δίνονται άδειες στις συχνότητες εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και δεν παίρνουμε ούτε ένα ευρώ. Γιατί το κάνετε αυτό; Δεν είναι αυτό απώλεια; Ποιος θα πληρώσει; Εσείς από τους μισθούς σας; Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα των Αμερικανών είναι η Ρωσία. Εμείς όμως ακούμε τους Αμερικανούς. Έχουμε ήδη κάνει εχθρούς τους Ιρανούς με τα πυραυλικά συστήματα που στέλνουμε στην Σαουδική Αραβία, τώρα κάνουμε εχθρούς και τους Ρώσους. Και με την υφαλοκρηπίδα τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν γίνει κάποιο λάθος; Το έχετε σκεφτεί; Φοβάμαι ότι δεν είστε ούτε κι εσείς βέβαιοι τι θα κάνουν οι Αμερικανοί με αυτό το θέμα».

Ο κ. Βελόπουλος άσκησε επίσης κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι έκανε μια συμφωνία την οποία σήμερα δεν ψηφίζει.

«Αν αυτό δεν λέγεται πολιτικός οπορτουνισμός τότε πώς λέγεται; Βάλατε την υπογραφή σας όταν ήσαστε κυβέρνηση και σήμερα λέτε στην ΝΔ, ‘τι είναι αυτό που φέρατε να ψηφίσουμε’; Πείτε τουλάχιστον ένα ‘ναι’ για να είστε έντιμοι με την υπογραφή σας». «Κύριε υπουργέ» συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, «συναντηθήκατε με τους ανθρώπους του ΕΛΙΑΜΕΠ. Έγινε λοιπόν μια συνάντηση με ανθρώπους που έχουν μία άλλη άποψη, καταδικάζουν τη χώρα μας για το Ουράνιο Τόξο, μιλούν για 12 ναυτικά μίλια, για δικαιώματα των Τούρκων στο Αιγαίο. Δεν βλέπουν δηλαδή άλλη ελληνική επιλογή εκτός από τον διάλογο και την διεθνή διαιτησία. Πώς λοιπόν ζητάτε από εμένα συναίνεση, όταν εσείς συζητάτε με ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το ‘δώσε’ αλλά με το ‘πάρε’;», ανέφερε και κατέληξε:

«Μην ακούτε τους ξένους. Πάντα ήμασταν μόνοι. Μόνοι είμαστε και τώρα. Η νίκη θα είναι δική μας μόνο αν βασιλεύσει στην καρδιά μας το εθνικό αίσθημα, είχε πει ο Καποδίστριας».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ