21-09-2020

Προανακριτική για Novartis: Πιέσεις για άσκηση διώξεων κατήγγειλε ο Αθανασίου – «Είναι ψεύτης», απαντά ο Παπαγγελόπουλος

 

ΝΔ: Ζήτημα δημοκρατίας, η αντιμετώπιση του παρακράτους στη Δικαιοσύνη

Πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για άσκηση διώξεων φέρεται να κατήγγειλε ο πρώην εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος κατέθεσε σήμερα, Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αθανασίου φέρεται να δήλωσε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος του είπε πως «την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου».  Ο κ. Αθανασίου μίλησε για αφόρητες πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την εποχή που ο πρώτος ήταν οικονομικός εισαγγελέας και ερευνούσε υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εστιάζοντας κυρίως στις λίστες φοροδιαφυγής. Δεν κατέθεσε όμως κανένα στοιχείο για παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, ούτε και του είπε ποτέ η συνάδελφός του Ελένη Ράικου για παρεμβάσεις ή για το όνομα «Ρασπούτιν», όπως είπε. Ο Παναγιώτης Αθανασίου, αν και εκ προοιμίου έσπευσε να καταθέσει στην Επιτροπή, ότι δεν έχει καμία σχέση με την έρευνα για την υπόθεση Novartis, δήλωσε πως δεν θυμάται γιατί τον Ιανουάριο του 2017, δημοσιεύματα ανέφεραν πως διέταξε έρευνα και το άνοιγμα λογαριασμών στελεχών της εταιρείας.

«Επιθυμούσατε ανανέωση της θητείας σας; Δηλαδή τρίτη θητεία;», ρώτησε τον Παναγιώτη Αθανασίου, λίγο προτού ολοκληρώσει την κατάθεσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. «Φυσικά», απάντησε ο Παναγιώτης Αθανασίου, σημειώνοντας πάντως, πως τα ίδια που είπε σήμερα, θα έλεγε και αν είχε ανανεωθεί η θητεία του. «Το συμπέρασμα είναι πως όσα λέτε, τα λέτε επειδή δεν ανανεώθηκε η θητεία σας», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα ίδια θα έλεγα και αν είχε ανανεωθεί», επέμεινε ο Παναγιώτης Αθανασίου.

Ο πρώην εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος φέρεται να κατέθεσε ότι υπήρξαν οικογενειακοί φίλοι με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Φέρεται, δε, να τόνισε πως ο ίδιος γνώρισε την Ελένη Τουλουπάκη μέσω του κ. Παπαγγελόπουλου, σημειώνοντας πως είχαν συχνές επικοινωνίες, με την κ. Τουλουπάκη να φωνάζει «Παπ» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Αλαφούζος και ο Παπαχρήστος

Όπως εξάλλου φέρεται να κατέθεσε, για το διάστημα που ο Παναγιώτης Αθανασίου ερευνούσε τις λίστες, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τον καλούσε στο γραφείο του προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών. Έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιφανείς οικονομικούς παράγοντες, κυρίως καναλάρχες, ειδικώς για τον Γιάννη Αλαφούζο. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μεταξύ άλλων, πίεζε «αφόρητα» τους οικονομικούς εισαγγελείς, να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα τους για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. Έφτασε στο σημείο να απειλεί, πως αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός του έλεγχος, «θα βγει στα κανάλια να πει, ότι αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο τα έχουν αρπάξει από τον Βγενόπουλο». «Μα τι είναι αυτά που λες; Έχεις στοιχεία;» του είχε πει τότε ο Παναγιώτης Αθανασίου. «Όχι. Όμως είμαι σίγουρος πως τα έχουν αρπάξει!», του είχε απαντήσει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Παναγιώτης Αθανασίου, κατέθεσε στην επιτροπή, ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος ήταν ένα από τα πρόσωπα για τα οποία ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του. «Του είπα ότι δεν έχω τέτοια στοιχεία», είπε ο Παναγιώτης Αθανασίου. «Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;» του είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αφήνοντας εμβρόντητο τον οικονομικό εισαγγελέα – σύμφωνα πάντα με όσα κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή.

Τον Αύγουστο του 2016 και, ενώ ο Παναγιώτης Αθανασίου βρισκόταν στην πατρίδα του, τον καλεί στο τηλέφωνο, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης και του λέει: «Πρέπει να έρθω στην πατρίδα σου για ένα επείγον υπηρεσιακό θέμα. Δεν μπορώ να σου πω από το τηλέφωνο. Μόνο από κοντά». «Όντως τον είδα», κατέθεσε ο Παναγιώτης Αθανασίου. «Σου έφερα να υπογράψεις τη διάταξη δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων Αλαφούζου», του είπε ο Γιάννης Δραγάτσης. «Γιατί να το κάνω εγώ;», του είπε ο Παναγιώτης Αθανασίου, που όμως φέρεται επίσης να κατέθεσε στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης: «Τελικά την υπέγραψα. Δεν γινόταν διαφορετικά».

Ο Παπασταύρου

Ο κ. Αθανασίου φέρεται να κατέθεσε, ότι παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 και αφού είχε προηγηθεί επιστολή του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, σύμφωνα με την οποία οι κ.κ. Μιωνής και Παπασταύρου είχαν συγκροτήσει επενδυτική ομάδα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η ομάδα της Ελένης Τουλουπάκη ταξίδεψε στο Παρίσι με μυστικότητα και χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί τα καθ΄ ύλην αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης. Η επιστολή Φιλιππάκη δεν έφτασε ποτέ στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα, όπως θα έπρεπε, αλλά διαβιβάστηκε στο γραφείο της κ. Τουλουπάκη. «Η αίσθησή μου ήταν ότι αυτό το ταξίδι έπρεπε να γίνει εν αγνοία της Δικαιοσύνης. Έσπευσαν εκεί μια εβδομάδα πριν τις εκλογές», είπε ο Παναγιώτης Αθανασίου ο οποίος ωστόσο φέρεται να είπε ότι «για την υπόθεση Παπασταύρου υπήρχαν ενδείξεις. Αυτό άλλωστε λέει και το ΣΔΟΕ. Είχαν βρεθεί πολλά στοιχεία. Υπεβλήθη αίτημα δικαστικής συνδρομής».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Oι εμπρηστές της Μόριας θα εκτίσουν τις ποινές τους και θα απελαθούν» - Τι είπε ο Νότης Μηταράκης

Ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε για τη διάταξη που ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση για την αποδέσμευση δεσμευμένων λογαριασμών, και απάντησε ότι διαφωνεί με το περιεχόμενό της όπως διαφωνεί και με τις διατάξεις για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών.

Ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε στιχομυθία που είχε με την Ελένη Τουλουπάκη, όταν την επισκέφθηκε στο νοσοκομείο Υγεία, όπου εκείνη νοσηλευόταν για θέμα που είχε ανακύψει με την υγεία της. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αθανασίου, η Ελένη Τουλουπάκη νοσηλευόταν σε σουίτα με μεσολάβηση του «Παπ», όπως του είχε πει, εννοώντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Όλα αυτά που μας καταγγέλλετε, τα έχετε αναφέρει υπηρεσιακά;», τον ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. «Ποτέ και κανείς δεν μου κατεύθυνε τη βούληση. Δεν έκανα κάτι, γιατί όποιος και να με πάρει, τον αγνοώ», απάντησε ο κ. Αθανασίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Για αντιποίηση, παραπλάνηση και σφετερισμό κάνει λόγο ο Ραγκούσης σχετικά με το νέο ν/σ Πιερρακάκη

Παπαγγελόπουλος: Ψεύτης ο Αθανασίου

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγγελόπουλος σε σημερινή δήλωσή του χαρακτήρισε ως ψεύτη και βραδυφλεγή τον κ. Αθανασίου, μετά την κατάθεσή του

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος υπενθυμίζει στον κ. Αθανασίου ότι «οι εισαγγελείς οφείλουν όταν δέχονται πιέσεις να αντιδρούν, να τις καταγγέλλουν άμεσα και όχι να εκλιπαρούν για άλλη μια ανανέωση της θητείας τους».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Παπαγγελόπουλου:

«Οι εισαγγελείς οφείλουν όταν δέχονται πιέσεις να αντιδρούν, να τις καταγγέλλουν άμεσα και όχι να εκλιπαρούν για άλλη μια ανανέωση της θητείας τους. Ο κ. Αθανασίου χρειάστηκε 3 χρόνια για να κατασκευάσει τα αισχρά ψέματά του προκειμένου να εναρμονιστεί με την πλημμυροπαθή κ. Ράικου, η οποία με στημένη αναφορά στο όνομά του προκάλεσε την κατάθεσή του. Τους ενώνει σίγουρα η πίκρα και το μένος της μη παραμονής στις θέσεις τους για μια ολόκληρη εξαετία.

Κάποιες καρέκλες έχουν μέλι, κολλάς σ’ αυτές και άντε να ξεκολλήσεις μετά… Ο κ. Αθανασίου δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου, είναι ψεύτης και βραδυφλεγής. Σε αντίθεση με αυτόν θα αντιδράσω άμεσα και θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Θα αποκαλύψω όλα τα κατά παραγγελία ψέματά του και για ποιους λόγους δεν του επιτρέπεται πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του ως εισαγγελέας».

ΝΔ: Ζήτημα δημοκρατίας, η αντιμετώπιση του παρακράτους στη Δικαιοσύνη

Η αντιμετώπιση του παρακράτους στη Δικαιοσύνη δεν είναι κομματική υπόθεση αλλά ζήτημα δημοκρατίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Ένας ακόμα κορυφαίος εισαγγελικός λειτουργός, ο τέως Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, έρχεται να προστεθεί σε εκείνους που κατήγγειλαν τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για σκοτεινές μεθοδεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων της τότε κυβέρνησης αλλά κι επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. “Την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου” δήλωνε σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Οι σοκαριστικές λεπτομέρειες που κατέθεσε ο κ. Αθανασίου (μετά τις καταθέσεις Ράικου και Αγγελή) παραπέμπουν στη λειτουργία ενός παρακράτους στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης που θυμίζει σκοτεινά καθεστώτα κι όχι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Ενός παρακράτους που φέρονται ως πρωταγωνιστής ο κ. Παπαγγελόπουλο και ενορχηστρωτής ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμετώπιση αυτού του παρακράτους δεν είναι κομματική υπόθεση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.