04-08-2020

Η κυβέρνηση επανιδρύει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε καταργήσει (video)

Υπουργός ο Νότης Μηταράκης

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που είχε καταργήσει το περασμένο καλοκαίρι, επανιδρύει η κυβέρνηση, θεωρώντας προφανώς ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο είχαν περάσει οι αρμοδιότητές του, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Υπουργός είναι ο Νότης Μηταράκης και αναπληρωτής ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σ’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η επανίδρυση του υπουργείου σχετίζεται με την ταχύτερη εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Σημειώνεται ότι ο Νότης Μηταράκης μέχρι και σήμερα διατελούσε υφυπουργός Εργασίας, ενώ τα καθήκοντά του θα αναλάβει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δημιουργήθηκε το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη το κατάργησε τον Ιούλιο του 2019.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Την επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης, που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχολίασε με αιχμηρό τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό», αναφέρει ο κ. Τσίπρας. «Και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη», προσθέτει.

Με καυστικό τρόπο σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης την επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου από την κυβέρνηση.

«Η ανικανότητα της κυβέρνησης στο προσφυγικό δημιουργεί χαοτική κατάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης προχωρά στην επανασύσταση του υπουργείου που ο ίδιος κατάργησε. Χαοτική η κατάσταση που δημιουργεί η ανικανότητα της κυβέρνησης στο προσφυγικό», υπογραμμίζεται εκτός των άλλων.

Για «ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού μέσω των υπαρχουσών δομών» κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ, μέσω του τομεάρχη του, Γιώργου Καμίνη.

«Το πρόβλημα του προσφυγικού δεν έχει να κάνει τόσο με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά από 6 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, όσο με το ποια πολιτική θα εφαρμόσει αυτό το υπουργείο κι αυτή δεν είναι άλλη απ’ την εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, της Συνθήκης του Δουβλίνου, δηλαδή της πολιτικής της ΕΕ, που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, αλλά και του πρόσφατου νόμου για το άσυλο που παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων», ανέφερε μεταξύ άλλων σχόλιο του ΚΚΕ.

Ορκίστηκαν Μηταράκης και Κουμουτσάκος

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Νότης Μηταράκης ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας θα μεταβεί στον ΟΟΣΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία, καθώς και με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.

Βίντεο από την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο:

Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών μετά την ορκωμοσία

Την ανάγκη η κυβέρνηση να εφαρμόσει «μία δίκαιη πολιτική ασύλου» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σε δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως επισήμανε ο Νότης Μηταράκης, «αντιλαμβανόμαστε το βάρος της ευθύνης, ειδικά εγώ ως νησιώτης βουλευτής βλέπω την πίεση των ροών τα τελευταία χρόνια να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Χρειάζεται να εφαρμόσουμε μία δίκαιη πολιτική ασύλου, μία πολιτική η οποία ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά παράλληλα μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να διαχωρίζει γρήγορα αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και σε αυτή την περίπτωση θα μείνουν για λίγα χρόνια φιλοξενούμενοι στη χώρα μας και αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και βάσει των συμφωνιών επαναπροωθήσεων που υπάρχουν θα επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης».

«Βασική μας υποχρέωση», συνέχισε ο νέος υπουργός, είναι «να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του κόσμου και παράλληλα και ισορροπημένα να ασκήσουμε και μεταναστευτική πολιτική βάσει των νόμων της χώρας». Κατέληξε λέγοντας ότι «η επανασύσταση του υπουργείου θα βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων».

Κουμουτσάκος: «Η σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο»

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, στις δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία έκανε λόγο για ένα «πάρα πολύ σύνθετο και δύσκολο θέμα, μία πρόκληση, ένα ζήτημα που έχει εθνικές διαστάσεις».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «η μάχη δίνεται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η διεθνής διάσταση του μεταναστευτικού έχει και εκείνη πολύ μεγάλη βαρύτητα και είναι αυτό το πεδίο στο οποίο θα ασκήσω όλες μου τις αρμοδιότητες».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ξεκινάει μια μεγάλη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε παρόντες, θα καταθέτουμε και ήδη καταθέτουμε προτάσεις και συνεισφορές». Επίσης, συνέχισε, «η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας χώρα, εμβληματική διεθνώς για το πώς χειρίζεται σε αυτή την πολύ δύσκολη περιοχή του κόσμου το μεταναστευτικό. Θα προβάλλουμε διεθνώς και την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αλλά και τις θέσεις και τις απόψεις μας». Τέλος, σχολίασε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για επανασύσταση του υπουργείου «είναι η σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο».

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν μεταβεί για συναντήσεις στον ΟΟΣΑ, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι τα νέα του καθήκοντα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα αφορούν σε «ό,τι έχει σχέση με το μεταναστευτικό διεθνώς: την προβολή, την προώθηση των θέσεων, την εκπροσώπηση σε οργανισμούς, τη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη, τις διμερείς επαφές».

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.