25-01-2020
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κόντρα Κεραμέως – Φίλη για τα πιστοποιητικά των κολεγίων

Κόντρα Κεραμέως – Φίλη για τα πιστοποιητικά των κολεγίων

Διάταξη δίνει τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται σε δημόσια σχολεία εκπαιδευτικοί με πτυχίο κολεγίων

Η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικά αποφοίτησης κολεγίων, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης λεκτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη.

Αφορμή υπήρξε η συζήτηση που ξεκίνησε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Φίλης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για τα πιστοποιητικά κολεγίων, κάνοντας λόγο για τορπίλη στους διορισμούς των εκπαιδευτικών, με πιστοποιητικά κολεγίων που είναι μικρού κύρους.

Άμεση ήταν η αντίδραση της κας. Κεραμέως, που κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, τονίζοντας ότι αυτά που σήμερα καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση τα εφάρμοσε πλήρως όταν ήταν κυβέρνηση, διορίζοντας εκπαιδευτικούς με πιστοποιητικά κολεγίων.

«Αυτό που κάνει το υπουργείο Παιδείας σήμερα με τη νομοθετική ρύθμιση, είναι αυτό που προβλεπόταν και ίσχυε, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει στην κατάργηση της κοινοτικής οδηγίας για τη δυνατότητα συμμετοχής υποψηφίων, κατόχων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων. Αποδεικνύει το σεβασμό της χώρας στο δίκαιο της Ε.Ε., ως προς την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπουργείο υποβάλλει το σχέδιο νόμου για να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», τόνισε η κα. Κεραμέως.

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, και λίγο πριν τις εκλογές, τροποποίησε το πλαίσιο που ίσχυε για τον διορισμό ή πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, προκαλώντας την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απείλησε με παραπομπή την Ελλάδα γιατί δεν προέβλεπε την ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων.

Ακόμα, η κα. Κεραμέως διάβασε και κατέθεσε πίνακες 2018-2019 με προσλήψεις εκπαιδευτικών στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με πτυχία από κολέγια, τονίζοντας ότι η προκήρυξη έγινε από τον τότε υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. «Τέσσερα χρόνια εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε κανονικότατα όλες τις ρυθμίσεις για τα κολέγια», ανέφερε η κα. Κεραμέως.

«Αν ίσχυε αυτό τότε γιατί σήμερα φέρνετε νόμο;» αντέτεινε ο κ. Φίλης και κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας για ανακρίβειες και ότι ψεύδεται. «Πάρτε πίσω τη διάταξη αν έχετε δημοκρατική συνείδηση και να γίνει διάλογος», επέμεινε ο κ. Φίλης.

«Είναι εντυπωσιακό αυτό, να κατακεραυνώνετε σε όλους τους τόνους αυτό που εσείς φέρατε. Εφαρμόσατε όλες τις ρυθμίσεις για τα κολέγια, με υπογραφή του κ. Γαβρόγλου μέχρι το 2018, και ξαφνικά το 2019 προεκλογικά κόπτεστε και το καταργήσατε», σχολίασε η υπουργός.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στη κυβέρνηση, κυρίως σε ότι αφορά την ίδρυση Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων για την έρευνα με την αξιολόγηση, αμφισβητώντας τους στόχους για καλύτερα, αξιόπιστα και ανταγωνιστικά ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας, απαντώντας στη κριτική του ΣΥΙΖΑ, τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση για περικοπές στον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων, γιατί αύξησε τη τακτική χρηματοδότηση τους για το 2020 κατά 113 εκατ. ευρώ. «Εγώ πιστεύω στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, εσείς προεξοφλείτε ότι δεν θα πιάσουν τα κριτήρια αξιολόγησης», σημείωσε η κα. Κεραμέως.

Απαντώντας και στις κατηγορίες του περί περιορισμού του αυτοδιοίκητου των ανωτάτων ιδρυμάτων, η κα. Κεραμέως αντέτεινε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει ένα υπερ-ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο πλέον καταργείται για να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες εκεί που ανήκουν: στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Μίλησε ακόμα για αναπομπές μη αρεστών εκλεγμένων καθηγητών πανεπιστημίων, στις οποίες είχε προχωρήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πιστεύει στην παρεμβατικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Διέψευσε ότι θα έρθουν τροπολογίες για περιορισμό φοιτητών στα ΑΕΙ, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ίδρυε πανεπιστημιακά τμήματα ακόμα και με βουλευτικές τροπολογίες και πρόσθεσε ότι «εμείς δρούμε θεσμικά».

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για την έρευνα, με βάση την αξιολόγησή τους, είναι ένα σύστημα που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν στόχο τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα, την αξιοκρατία με κριτήρια ποιότητας, την αποκέντρωση εξουσιών, και την διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. «Επιδιώκουμε την απελευθέρωση της έρευνας και την δημιουργία ευέλικτου και ευπροσάρμοστου πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας», είπε.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις, ότι με την επίσκεψη και τις επαφές που είχε στην Αμερική δείχνει να απαξιώνει τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αντέτεινε ότι ήδη είχε επισκεφθεί και είχε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να καταστεί η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης και πόλος έλξης ξένων φοιτητών.

«Θα στηρίξουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια για να συμμετέχουν σε διεθνή προγράμματα. Δική μας δουλειά είναι να δημιουργήσουμε διαύλους επικοινωνίας, και από κει και πέρα είναι δουλειά των πανεπιστημίων αν θα το κάνουν», είπε και πρόσθεσε: «Πήγα στην Αμερική για να τους πείσω, πόσο σημαντικό είναι να στείλουν αμερικανούς φοιτητές στη χώρα μας και να πληρώνουν δίδακτρα οι ξένοι και όχι οι Έλληνες φοιτητές».

Η κα. Κεραμέως, μίλησε ακόμα για αναστολή και όχι κατάργηση των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί αποκλεισμών εκπαιδευτικών, ανέφερε ότι δεν μπορεί να το λέει αυτό η κυβέρνηση που επέφερε δύο καταστροφικά πλήγματα, καταργώντας την επιπλέον μοριοδότηση σε δυσπρόσιτα σχολεία και την ποινική ρήτρα για όποιον εκπαιδευτικό δεν εμφανίζεται να αναλάβει καθήκοντα. «Για εμάς, προτεραιότητα είναι η δίκαιη μεταχείριση στην εκπαίδευση», σημείωσε.

Απαντώντας επίσης στη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτηθεί με το κονδύλι ύψους 2 εκ. ευρώ η Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «κανένα κονδύλι δεν προβλέπεται από το υπουργείο Παιδείας αλλά είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών».

Στην αντίδραση του πρώην υπουργού Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, που έκανε λόγο για «ανήκουστα πράγματα να δίνονται τα λεφτά αυτά από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών», η υπουργός Παιδείας αντέτεινε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντιλαμβάνεται τη διατήρηση του εθνικού καθήκοντος των ομογενών.

Για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών, διευκρίνισε ότι θα γίνονται το πρωί οι εορτασμοί και στη συνέχεια τα μαθήματα κανονικά.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, είχε υποστηρίξει ότι «η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει πανεπιστήμια – ανώνυμες εταιρίες», και ότι «η αξιολόγηση είναι τιμωρητική για τα ανώτατα ιδρύματα», ενώ χαρακτήρισε τορπίλη στην εκπαίδευση τους διορισμούς εκπαιδευτικών με πιστοποιητικά κολεγίων. τα οποία, όπως είπε είναι μικρού κύρους – και ζήτησε την απόσυρση της διάταξης.

«Η νομιμοποίηση των κολεγίων τορπιλίζει τους διορισμούς. Πήγατε δύο φορές στις ΗΠΑ. Πείτε μας με ποιους συζητήσατε. Γράφτηκαν επικίνδυνα πράγματα για τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων. Φοβάμαι ότι τα κολέγια έρχονται γρήγορα εδώ, γιατί επιλέξατε προνομιακή συνεννόηση και συνεργασία με αμερικανικούς φορείς και υποβιβάζετε τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Αν υπάρχει δημοκρατική αντίληψη, να αποσύρετε τη διάταξη για τα κολέγια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Παράλληλα επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, τονίζοντας ότι «δεν έχει καμία νομοθετική εξουσιοδότηση να μοιράσει εκατομμύρια σε ένα κολέγιο που ελέγχεται από τις αμερικανικές αρχές για αδιαφάνεια και διαφθορά».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλη ληστεία στο σπίτι Γαρμπή και Σχοινά – Έδεσαν τον τραγουδιστή και τον απειλούσαν

Ένοπλη ληστεία τα ξημερώματα σε βάρος της Καίτης Γαρμπή και του Διονύση Σχοινά. Σύμφωνα με την εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, τέσσερις κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι...

Αναστάτωση με το ποστ του Ντίνου Καρύδη: Σκέφτομαι σοβαρά την αυτοκτονία

Αναστάτωση προκάλεσε το μήνυμα περί αυτοκτονίας στο facebook που έγραψε ο Ντίνος Καρύδης. Ο γνωστός ηθοποιός «ανέβασε» ένα ποστ στη σελίδα του και δημιούργησε μία...

Κάτια Ταραμπάνκο: Επιβεβαίωσε τη σχέση της με τον Λάγιο και έριξε τις σπόντες στον πρώην της (video)

Η Κάτια Ταραμπάνκο παραδέχτηκε τη σχέση της με τον Γιώργο Λάγιο ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση γάμου που της έκανε on camera ο πρώην...

Η νέα δημόσια εμφάνιση του Πάνου Καμμένου – Αγνώριστος, πιο αδύνατος από ποτέ

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έδωσε σήμερα το παρών στην τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του επικεφαλής του ΓΕΣ από τον απελθόντα αρχηγό,...

Οι βόλτες του Δένδια στο κέντρο της Αθήνας με την οικογένειά του

Ο Νίκος Δένδιας άφησε για λίγο το υπουργείο και βγήκε χαλαρή βόλτα με τη σύζυγό του, Δάφνη Λάλα και τον γιο τους, Στέφανο. Ο υπουργός...

Ο Αντώνης Κανάκης στέλνει στα δικαστήρια τον ΣΚΑΪ – Η νέα ανακοίνωση του παρουσιαστή (video)

Ο Αντώνης Κανάκης ανακοίνωσε μέσω των social media το βράδυ της Τρίτης τη διακοπή συνεργασίας του με τον ΣΚΑΪ . Ο παρουσιαστής έβγαλε νέα ανακοίνωση...

Ένταση στο «My style rocks 3» για Κουδουνάρη – Καζαριάν: Η αποχώρηση και τα δάκρυα (video)

Μετά τον καβγά της Ευρυδίκης με τον Στέλιο Κουδουνάρη στο «My style rocks 3» ήρθε κι άλλος για τον κριτή αλλά αυτή τη φορά...

Ζευγάρι της σόουμπιζ για ψώνια στο Μαρούσι

Το γνωστό ζευγάρι επισκέφθηκε εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου για να κάνει τα ψώνια του. Μένουν στην περιοχή οι δύο καλλιτέχνες και βρήκαν χρόνο να αφήσουν...

Εσπευσμένα στο Ωνάσειο ο Παυλόπουλος – Παρουσίασε υψηλό πυρετό (video)

Εκτάκτως στο Ωνάσειο Νοσοκομείο εισήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις καθώς ταλαιπωρείται από ίωση. Σύμφωνα...

Μετωπική μηχανής με αυτοκίνητο που κόβει την ανάσα – Έσπασε μέση, στέρνο και καρπό (video)

Ένα σοκαριστικό βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου στο οποίο φαίνεται η μετωπική σύγκρουση ενός αυτοκινήτου - που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα - με...

Σάρωσαν οι «Άγριες Μέλισσες» – Το ζεϊμπέκικο του Λάμπρου, το μαστίγωμα του Κυπραίου και το twitter

Το επεισόδιο της Τετάρτης της σειράς «Άγριες Μέλισσες» καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό. Τοπ σκηνές το μαστίγωμα του Κυπραίου και το ζεϊμπέκικο του Λάμπρου. Στο γενικό...

«Μου είχαν προτείνει να υποδυθώ τη Μυρσίνη στις Άγριες Μέλισσες» (video)

Σε ποια ηθοποιό είχαν προτείνει τον ρόλο της Μυρσίνης στη σειρά «Άγριες Μέλισσες» που τελικά υποδύεται η Κατερίνα Διδασκάλου. «Μου είχε γίνει πρόταση για τη...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.