04-07-2020

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed (video)

Με κάθε επισημότητα οι υπογραφές για τη Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου - Η σημασία του για τη χώρα μας

Τις πολύ στενές σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ επιβεβαιώνουν οι υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας EastMed στο Ζάππειο, μεταξύ των τριών χωρών. «Ο αγωγός αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας. Δεν αποτελεί απειλή ο EastMed, είναι πολλά τα οφέλη για τη χώρα μας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι είπαν και οι Νίκος Αναστασιάδης, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Βράζει» η Τουρκία για τον EastMed. «Κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματά μας θα αποτύχει», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Χαμί Ακσόι.  Οι ΗΠΑ στηρίζουν με θέρμη τη συμφωνία για τον EastMed. Από την πρώτη στιγμή και η Ιταλία είχε στείλει επιστολή στήριξης.

«Θετική η υπογραφή του, να εντείνουμε τη θωράκισή του», το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.  «Ο EastMed αναδεικνύει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο», ανέφερε το ΚΙΝΑΛ. Αντίθετο με τη συμφωνία το ΚΚΕ, που αναφέρει ότι εμπλέκει τον ελληνικό λαό σε νέες περιπέτειες.

Στις 18:30 της Πέμπτης (02/01), στο Ζάππειο, έπεσαν, λοιπόν, οι υπογραφές για τη Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου. Η Συμφωνία υπογράφτηκε παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 18:00, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η τριμερής ακολούθησε τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, που πραγματοποιήθηκε στις 17:00 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

«Ο EastMed επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των τριών χωρών»

Επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος Κύπρου και Ισραήλ, χαρακτήρισε τη Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε πως ο αγωγός EastMed αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, και αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα, και γι’ αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής. Πρόκειται για έναν αγωγό ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής και δεν είναι απειλή για κανέναν, διαμήνυσε περαιτέρω ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Ο EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική

«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από τις υπογραφές.

Αναστασιάδης για EastMed: Όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετέχει

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, τονίζοντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου πως η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας.

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «άψογη», όπως είπε, διοργάνωση και τόνισε πως «με την υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαιώνουμε ότι η συνεργασία μας δεν περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο. Προωθούμε με πρακτικό και πειστικό τρόπο τα στρατηγικά μας έργα».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε πως ο EastMed θα ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή και θα εφοδιάσει με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έδωσε έμφαση και στο γεγονός πως το έργο αναγνωρίζεται και από τις ΗΠΑ.

«Η τριμερής συνεργασία έχει θεμελιωθεί σε σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής σχέσης και έχει ως στόχο την σταθερότητα και την ασφάλεια. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η συνεργασίας μας είναι βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε.

Σε δύο σημεία της ομιλίας του ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως η συμφωνία δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας, στέλνοντας κατά αυτόν τον τρόπο έμμεσα μήνυμα στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετάσχει στο σημαντικό και ιστορικό αυτό έργο.

Νετανιάχου: Ιστορική μέρα για Ελλάδα και Ισραήλ, γινόμαστε μια ισχυρή ενεργειακή χώρα

«Είναι μια ιστορική ημέρα για το Ισραήλ, που γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις υπογραφές, ενώ στάθηκε και στα κοινά χρώματα (άσπρο, γαλάζιο) της Ελλάδας και του Ισραήλ.

«Χαιρετίζω την συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα, που προσθέτει στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», συνέχισε ο ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε ακόμα σε μια ανωμαλία – όπως την χαρακτήρισε – από ιστορικής σκοπιάς: «Εμείς δημιουργήσαμε τα θεμέλια και τις αξίες που έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Στην σύγχρονη εποχή υπήρχε έλλειψη επαφής των χωρών μας, κάτι που διορθώσαμε».

«Πέρα από τις εξωτερικές μας σχέσεις, έχουμε δημιουργήσει τώρα και μια κοινή συνεργασία με τις άλλες χώρες της Αν. Μεσογείου», πρόσθεσε. «Θέλουμε να εντατικοποιήσουμε αυτά που είναι προς το κοινό συμφέρον μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του, λέγοντας ότι ενισχύουν την ειρήνη στην περιοχή. «Αυτή τη μέρα θα την θυμόμαστε όλοι», κατέληξε.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα και οι τρεις ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου.

Πρώτα έγινε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παράλληλα, στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη, ενώ προηγήθηκε στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η υπογραφή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Προσυμφώνου Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

«Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μ’ αυτή τη συμφωνία μπαίνει επίσημο «μπλόκο» στα σχέδια της Τουρκίας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Πρόκειται για μια «συμμαχία» Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας λόγω Eastmed κατά της τουρκικής επιθετικότητας. «Η Ελλάδα θέλει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη», είχε γράψει, άλλωστε, το «Reuters».

Τα σημαντικά οφέλη από την κατασκευή του EastMed

«Ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας», σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της νοτιοανατολικής Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου) αναμένεται να εξασφαλίσει το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εν όψει της υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα σημαντικότερα οφέλη του έργου συγκαταλέγονται τα εξής:

  • «Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.
  • Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
  • Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.
  • Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.
  • Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.
  • Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.
  • Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
  • Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).
  • Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II)».

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.