29-10-2020

Συνάντηση Δένδια – Χάφταρ στη Λιβύη: Επόμενος σταθμός του ΥΠΕΞ το Κάιρο (video)

Σε διπλωματικό αναβρασμό η Αθήνα

Στη Βεγγάζη της Λιβύης έφτασε λίγο μετά τις 11 το πρωί ο Νίκος Δένδιας και είχε επαφές τον επικεφαλής του λιβυκού εθνικού στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, μιλώντας για την κρίση στη χώρα, αλλά και την… Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε  το πρωί της Κυριακής (22/12) από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτησή της στο Twitter η εφημερίδα της Λιβύης «The Libya Times». Στην ανάρτηση υπάρχει βίντεο που δείχνει την αποβίβαση του κ. Δένδια από το αεροπλάνο και την υποδοχή στο αεροδρόμιο, παρουσία των ΜΜΕ.

Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, με τον κ. Δένδια να θέτει το θέμα – όπως ανέφερε το ΥΠΕΞ – των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Η ελληνική πλευρά έχει χαρακτηρίσει άκυρο και παράνομο το συγκεκριμένο μνημόνιο, μεταφέροντας τη θέση της και στον ΟΗΕ. Αντίστοιχη είναι και η θέση που έχει η πλευρά Χάφταρ η οποία ελέγχει το 80% της Λιβύης και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση κατάληψης της Τρίπολης όπου εδρεύει η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Η τελευταία είναι και αυτή που υπέγραψε τη συμφωνία με την Άγκυρα.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο. Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενώ εν συνεχεία ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.