24-11-2020

Με 158 «ναι» πέρασε ο προϋπολογισμός του 2020

Όλα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Τετάρτης

Με 158 «ναι» και 139 «όχι» υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από συνολικά 297 βουλευτές ο προϋπολογισμός του 2020, μετά από πενθήμερη συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή, η οποία κορυφώθηκε σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους τόσο για το θέμα συζήτησης, όσο και για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 “παρών”) ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι). Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).

Απουσίαζαντρεις βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί. Συνολικά δηλαδή, μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.

Από τη συζήτηση ξεχώρισε η μονομαχία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο μεν πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το 2020 θα ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό ως «κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του Μητσοτάκη».

Μητσοτάκης: Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ το 2020

Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και σε δεύτερη φάση του ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. «Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης Βουλή προϋπολογισμός 2020

Στο στόχαστρό του βρέθηκε πολλές φορές κατά την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τις τσακίσατε κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βέβαιος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για τη μείωση των πλεονασμάτων. «Η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν 5 δις» τόνισε. Ανέφερε ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Τσίπρας: «Κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του Μητσοτάκη ο προϋπολογισμός»

Επίθεση κατά μέτωπο εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος όχι μόνο στον προϋπολογισμό του 2020 αλλά και στα ελληνοτουρκικά και στη σημερινή αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απάτη «τη δήθεν μεγαλοψυχία για μείωση του ΕΝΦΙΑ», τη «δήθεν ελάφρυνση της μεσαίας τάξης», και την εκστρατεία για το κοινωνικό μέρισμα, «το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και η στάση που κράτησε η νυν κυβέρνηση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του και στα θέματα ασφάλειας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τα φαινόμενα αστυνομικής βίας. Μίλησε για «επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα» για να προσθέσει «Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους».

Στο στόχαστρό του βρέθηκε και οι πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Γεννηματά: 13η σύνταξη για όλους

Σφοδρή ήταν η κριτική εναντίον της κυβέρνησης της Φώφης Γεννηματά η οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει πρόταση νόμου για την επαναφορά της 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέπτυξε οκτώ παρεμβάσεις για την οικονομία, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ασκεί την ίδια οικονομική πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκτεταμένη ήταν η αναφορά που έκανε στην τουρκική προκλητικότητα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Ελλάδα  η Ελλάδα πρέπει «να στείλει, επιτέλους, ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν, στους εταίρους και συμμάχους. Ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι αρνήθηκε τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Κουτσούμπας: Βαθιά αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

«Εμείς θα αποδείξουμε ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και γι’ αυτό είναι βαθιά αντιλαϊκός» δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο Γ.Γ του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτίμησε ότι τα οφέλη από την αύξηση της πίτας τα καρπώνεται μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, «αυτή άλλωστε είναι η ταξική ουσία της ανάπτυξής σας» συνέχισε επί του θέματος. Τόνισε ότι η κατανομή των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού «φωτογραφίζει θαυμάσια την ταξική πολιτική» καθώς για μια ακόμη φορά επιδεινώνει την κατάσταση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και αποδεικνύει πως ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα ακόμα μηχανισμό αναδιανομής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Τέλος επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ αναφορικά με την τουρκική επιθετικότητα, λέγοντας ότι αυτή «δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει η πρόσδεση της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ».

Βελόπουλος: Προορισμένος να αποτύχει ο προϋπολογισμός γιατί δεν έχετε σχέδιο

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αθετεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και ανέφερε παραδείγματα όπως η υπόσχεση για μείωση των φόρων, η ανάπτυξη με ρυθμούς 4%  και η επαναφορά των επιδομάτων στους πολύτεκνους. Χαρακτήρισε επίσης τον προϋπολογισμό προϊόν δημιουργικής λογιστικής που πατάει όπως είπε σε γυάλινα πόδια με πολλά επισφαλή στοιχεία και με νούμερα που δεν βγαίνουν.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για τη στάση τους αναφορικά με την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι. «Μην κάνετε τις μωρές παρθένες μιλώντας για βία. Βία ήταν και στις Πρέσπες και στη Θεσσαλονίκη όπου κάνατε προληπτικές συλλήψεις πριν από την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού».

Ζήτησε τέλος την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με φόντο τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Βαρουφάκης: Ανεύθυνη υπακοή στους δανειστές ο προϋπολογισμός

Στο στόχαστρο του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 βρέθηκε ο προϋπολογισμός, υποστηρίζοντας ότι διακρίνεται από έλλειψη τόλμης και βασικών αξιώνδε συνιστά σοβαρή οικονομική λύση, αλλά ανεύθυνη υπακοή στους δανειστές και αναδεικνύει τις επιταγές της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που άσκησε ο ίδιος το πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ έστρεψε τα βέλη του και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω για τους πρώην συντρόφους μου πολλά ράμματα για τη γούνα τους, λόγω της ηττοπάθειας, και τις τύψεις τους. Αλλά δεν θα σας αφήσω να παρουσιάζεστε ως τιμητές για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της λογικής και έφεραν σε απόγνωση τον λαό» είπε χαρακτηριστικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκλογές στις ΗΠΑ: Επικυρώθηκε η νίκη του Τζο Μπάιντεν στο Μίσιγκαν

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στην Πολιτεία του Μίσιγκαν επικυρώθηκε και επίσημα το βράδυ της Δευτέρας (23/11), από την Πολιτειακή Επιτροπή των Ψηφολεκτών. Η συνεδρίαση...

Κορονοϊός: Πιθανόν χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα (video)

Χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό φαίνεται πως θα περάσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ακόμα και αν το lockdown αρθεί νωρίτερα. Σύμφωνα...

Μετά τον Άδωνη πανηγυρίζει και ο Κοντοζαμάνης: Τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά – Ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ (video)

Μετά τον Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος πανηγύριζε γιατί στο Βέλγιο έχουν περισσότερους νεκρούς από κορονοϊό, σειρά πήρε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, δηλώνοντας από...

Κορονοϊός: Χριστούγεννα με… λίγους και καλούς προκρίνει ο ΠΟΥ (video)

«Η καλύτερη επιλογή» σ’ αυτήν την εποχή της πανδημίας, για τις περισσότερες τις χώρες είναι οι πολίτες να περάσουν τα Χριστούγεννα με μια μικρή...

Αποζημίωση 410.000 ευρώ στην οικογένεια 25χρόνου που σκοτώθηκε σε συμπλοκή αστυνομικών με δραπέτη στον Βύρωνα

Το ποσό των 410.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στους συγγενείς του 25χρόνου υδραυλικού Νίκολα Τόντι, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν...

Κορονοϊός: Η British Airways πουλάει από ποτήρια σαμπάνιας μέχρι… αντικείμενα από το Boeing 747

Η British Airways, η οποία φαίνεται να «ασφυκτιά» λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23/11 ότι πουλάει μέσω του διαδικτύου σερβίτσια...

Κορονοϊός: 32χρονος στα Τρίκαλα έχασε τη ζωή του – Δεν πρόλαβε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ

Ακόμα ένας θάνατος νέου ανθρώπου από επιπλοκές του κορονοϊού έρχεται να προστεθεί στη μακάβρια λίστα των θυμάτων του ιού λίγες ώρες μετά τον χαμό...

ECDC: Προειδοποιεί με αύξηση ασθενών με κορονοϊό σε περίπτωση πρόωρης άρσης του lockdown στην Ευρώπη

«Φρένο» στην πρόωρη άρση του lockdown στην Ευρώπη πριν τα Χριστούγεννα και ειδικά στη Γερμανία φαίνεται να βάζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου...

Η έξοδος της οικογένειας Ρουβά λίγο πριν το lockdown

Λίγο πριν το lockdown ο Σάκης Ρουβάς με την Κάτια Ζυγούλη είχαν βγει με τα παιδιά τους στο Κολωνάκι για φαγητό για να γιορτάσουν...

Κορονοϊός: 81 θετικά δείγματα σε 1.194 rapid test – Οι περιοχές που διενεργήθηκαν οι έλεγχοι

Συνολικά 81 θετικά κρούσματα covid-19 εντοπίστηκαν σε 1.194 rapid test (ποσοστό 6,78%) που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) σε...