19-01-2021

Απειλεί με παραίτηση ο Αλιβιζάτος με «φόντο» το Κουκάκι: Δε θα λειτουργήσω ως άλλοθι για την αστυνομική βία

Επιστολή «φωτιά» του επικεφαλής της επιτροπής διερεύνησης της αστυνομικής βίας στον Χρυσοχοΐδη: Τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα στο σπίτι στο Κουκάκι

«Άστραψε και βρόντηξε» ο επικεφαλής της επιτροπής που διερευνά περιστατικά αστυνομικής βίας, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος, με αφορμή τις καταγγελόμενες αυθαιρεσίες των ΜΑΤ σε σπίτι στο Κουκάκι, υπογράμμισε ότι η επιτροπή «δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές», αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για παραίτηση.

Αναλυτικότερα, ο κ. Αλιβιζάτος με επιστολή – «φωτιά» ζητά την παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για περιστατικά αστυνομικής βίας όπως το σημερινό στο Κουκάκι, καλώντας τον να διατάξει τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

«Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας περιήλθε σε γνώση μου: για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι, σήμερα το πρωί, τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιούς του. Και αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν την χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής», τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Κοινοποιώ την παρούσα στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί πάραυτα της υπόθεσης, σύμφωνα με τον νόμο. Σας καλώ, εν τούτοις, να διατάξετε άμεσα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ», σημειώνει και προσθέτει:

«Κύριε Υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν».

«Επί του παρόντος, δεν υποβάλλω την παραίτησή μου από την εν λόγω Επιτροπή, διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επί πλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας», καταλήγει η εν λόγω επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ