24-09-2020

Βαρβιτσιώτης: Στρατηγική μας απόφαση να μη ζητήσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

 

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ: Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία της κυβέρνησης να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική

Για στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να μη τεθεί σε αυτή τη φάση θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της διαρκούς επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων για τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτήν τη φάση και να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις», σημείωσε.

«Αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι αυτή η στάση «μας δίνει μια δυνατότητα ελιγμών. Διαφορετικά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τις ενέργειες δεν θα είχαμε πολλά περιθώρια ελιγμών».

Υπογράμμισε δε πως η δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί «να αποτελέσει και διπλωματικό “φράκτη” απέναντι σε όποια ενέργεια μπορεί να συντελεστεί». Επ’ αυτού, από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσε: «Προσωπικά θεωρώ τις κυρώσεις ως το βαρύτερο όπλο για την ειρήνη πριν φτάσουμε σε οποιοδήποτε άλλο θέμα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε επιπλέον λόγο για ξεκάθαρη στάση της Ευρώπης χωρίς κανέναν αστερίσκο και σημείωσε πως η Ευρώπη «έχει κουραστεί με την Τουρκία να παίζει τον ρόλο του ταραξία». «Σε ένα περιβάλλον αντεγκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε μια λαμπρή εξαίρεση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε πως έγινε σαφές πως «τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα για κανένα τρίτο κράτος ή μέρος». Ακόμη, «όταν προκαλείται το status quo με τον τρόπο με τον οποίο προκαλείται, με τη στρατικοποίηση ορισμένων ενεργειών, με τον πόλεμο των κανονιοφόρων και των φρεγατών ή των drones, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να το δεχτεί και στέκεται στον αντίποδά της».

Σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και το πότε αυτές θα εξατομικευθούν και ενεργοποιηθούν, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Κύπρος θα θα έχει τον πρώτο λόγο, και είναι πολύ σημαντικό η ίδια να επιλέξει τη στιγμή που θα πρέπει να τεθούν οι κυρώσεις.

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα ζητάει και διεκδικεί τη συμμετοχή στη Διάσκεψη για το Λιβυκό. Όπως επεσήμανε, η πρόταση της Γερμανίας που την οργανώνει ήταν για ένα πολύ κλειστό κύκλο συμμετεχόντων, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Ελλάδα ζητά συμμετοχή.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η Ευρώπη δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι η στάση της απέναντι στην Τουρκία και είναι πολλές φορές διφορούμενη.

«Υπάρχει η παράμετρος που φοβίζει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και είναι το μεταναστευτικό. […] Εμείς κάνουμε αυτό που μας αναλογεί θωρακίζουμε τα σύνορα, αλλάζουμε τη διαδικασία ασύλου, επιταχύνουμε τις επιστροφές μέσα στα στενά πλαίσια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Βαρβιτσιώτης: Ελληνική πρωτοβουλία η παρουσίαση των ΥΠΕΞ Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στους υπόλοιπους ευρωπαϊους υπουργούς

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της διεύρυνσης της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ελλάδα να παρουσιάσει τους υπουργούς Εξωτερικών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στους υπόλοιπους ευρωπαϊους υπουργούς, συνάντηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20 χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας - Ελλάδας

«Περιμένουμε από την επιτροπή να προτείνει μια αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η διεύρυνση. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με τον τρόπο που κυλούσε η διαδικασία -με το άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων- δεν υπήρχε η κινητικότητα η οποία χρειαζόταν», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι γαλλικές προτάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, μπορούν να αποτελέσουν μια βάση». «Εμείς πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αλλάξει η διαδικασία διεύρυνσης, τελικά θα εμβαθύνει τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε.

Έρχεται νομοσχέδιο με φόντο το Brexit

Σχετικά με το Brexit, ο κ. Βαρβιτσιώτης προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα φέρει στις αρχές του έτους νομοσχέδιο, το οποίο θα ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν το ζήτημα, ενώ θα καθιερώνει και την business visa.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση είναι κάτι που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της η Ευρώπη. «Αποτελεί τελικά χαστούκι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρέπει να αναλογιστούμε τι οδήγησε την παλαιότερη κοινοβουλευτική διαδικασία να αποχωρήσει από την ΕΕ», είπε.

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ: Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία της κυβέρνησης να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική

«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία της κυβέρνησης να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ «ο υπουργός Εξωτερικών στις 9/12/2019 μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών δήλωνε, μεταξύ άλλων: “Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου”».

«Και σήμερα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας την Βουλή, προέβη στην ακριβώς αντίθετη δήλωση: “Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτήν τη φάση να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις”. Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα έκανε λόγο για “στρατηγική απόφαση” και ότι θα ζητηθούν κυρώσεις “εν ευθέτω χρόνω κι αν υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία”, διότι “αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες”».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Βολές» ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Τζάκρη

«Δηλαδή όχι μόνο δεν έχει αξιοποιήσει η κυβέρνηση το θέμα των κυρώσεων όπως έπρεπε, παράλληλα με τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όχι μόνο βρίσκονται σε σύγχυση οι υπουργοί εντός του ίδιου αρμοδίου υπουργείου, όχι μόνο δεν θεωρεί η κυβέρνηση ότι η τουρκική στάση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να ζητήσουμε άμεσα αποτρεπτικές κυρώσεις, αλλά θεωρείται και σωστό να το ανακοινώνουμε στους γείτονες μας προς αποφυγή παρεξήγησης», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: «Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά: τα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζονται με αλλεπάλληλες παλινωδίες από την κυβέρνηση. Η κατάσταση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι φοβόμασταν. Είναι άμεση ανάγκη να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική μας πολιτική».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.