27-01-2021

Ευρωπαϊκή «ομπρέλα» επιδιώκει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής – Το προσχέδιο για την Τουρκία

Στόχος της Αθήνας η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απομόνωση της Άγκυρας

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής, με την Αθήνα να προσδοκά την καταδίκη της Τουρκίας από τους ευρωπαίους ηγέτες για το μνημόνιο με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής θα στηρίζει την Ελλάδα, αναφέροντας ότι το περί ου ο λόγος σύμφωνο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη συνεδρίαση.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται επίσης στο προσχέδιο, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της Τουρκίας στο αποψινό δείπνο των ηγετών, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα προηγηθεί, καθώς ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή με στόχο την πλήρη απομόνωση της Άγκυρας.

Στις 12.15 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ και στις 12.30 θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακολούθως, στις 14.00 (τοπική ώρα), θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Πάμπλο Κασάδο. Από τις 15.30 έως τις 19.00 θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που θα συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις. «Στο κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιούνται τρία ζητήματα που έχουμε θέσει για τις τουρκικές προκλήσεις» δήλωσε και πρόσθεσε: «Θέλουμε ευρύτερη ευρωπαϊκή “ομπρέλα” και οι ηγέτες της Ε.Ε να καταδικάσουν τις τουρκικές προκλήσεις».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ