20-01-2021

Μητσοτάκης για ψήφο αποδήμων: Ήλπιζα στην απόλυτη συναίνεση- Κάλεσε το ΜεΡΑ25 να το ξανασκεφτεί

Στόχος του το απόλυτο 300

Την απόλυτη συναίνεση από την Εθνική Αντιπροσωπεία δήλωσε ότι επεδίωξε εξ αρχής για την ψήφο των ομογενών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε στην συναίνεση που ζητήθηκε από τα κόμματα έτσι ώστε το νομοσχέδιο να περάσει και με τις 300 ψήφους. «Ηλπιζα μια τέτοια τομή να ψηφιστεί και από τους 300 της βουλής, είμαι ευχαριστημένος όμως γιατί θα πλησιάσουμε.Με τον εμβληματικό νόμο που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων εκτός χώρας να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους».

Όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25 που δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, μετά και τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχουν δηλώσει ότι το υπερψηφίζουν.

«Η δικιά μας πρόταση δεν έθετε περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο. Το Σύνταγμα απαιτεί συμφωνία 200 βουλευτών για οποιαδήποτε αλλαγή. Καλέσαμε σε διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική. «Απαντά σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα, ανοίγει το δρόμο σε όλο τον ελληνισμό για ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα ενσωματώνουν τέσσερα βασικά σημεία στα οποία σημειώθηκα συγκλίσεις:
1. Απόλυτη προσμέτρηση των εκτός επικρατείας Ελλήνων ψηφοφόρων στο αποτέλεσμα των εθνικών αναμετρήσεων.
2. Οι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε τμήματα με σαράντα τουλάχιστον εκλογείς, σε πρεσβείες κλπ
3. Αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας μεταξύ των οποίων θα επιλέγουν οι εκτός συνόρων ψηφοφόροι
Τέθηκαν δύο προϋποθέσεις, όχι από την κυβερνητική πλειοψηφία: αναφέρομαι στην υποχρέωση να έχουν διαμείνει τουλαχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί κατά το τελευταίο ή το τρέχον έτος εκτός αν είναι κάτω των 30 ετών», σχολίασε από το βήμα της Βουλής.

Με τον εμβληματικό νόμο που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων εκτός χώρας να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Ζωντανά στο βήμα της Βουλής.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Mittwoch, 11. Dezember 2019

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ