18-05-2021

Τα βλέμματα στο Λονδίνο – Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη με Ερντογάν (video)

Η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω... Τραμπ

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διάρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Το ραντεβού των Μητσοτάκη-Ερντογάν ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση (ήταν προγραμματισμένη για τις 16.30 της Τετάρτης), καθώς είχε πάει λίγο πιο πίσω το γεύμα που προηγείτο, το οποίο παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Μάλιστα, όταν ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στη συνάντηση, είπε στον τούρκο πρόεδρο:

«Απολογούμαι για την καθυστέρηση, ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ».

«Το ξέρω», του απάντησε κοφτά ο Ερντογάν.

Η ανάρτηση στο Twitter της τουρκικής προεδρίας:

Φωτογραφίες από τη συνάντηση:

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν προηγήθηκε δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε από την Τουρκία σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Τι είπε ο Μητσοτάκης σε συνεργάτες του

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του, τόνισε ότι στη συνάντηση «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ