09-05-2021

Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Ναι» στο κοινό ανακοινωθέν – Δεν άσκησε βέτο η Τουρκία

Η Τουρκία απειλούσε με βέτο τα αμυντικά σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας

Οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν κείμενο κοινού ανακοινωθέντος κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Η Τουρκία σε μια κίνηση τακτικής όπως εκτιμάται από τον πρόεδρο Ερντογάν, απειλούσε με βέτο τα αμυντικά σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας. Αυτό δεν έγινε και έτσι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν το απόγευμα της Τετάρτης.

Συνάντηση Τραμπ με Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε συνάντηση μισής ώρας μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας ήταν «πολύ παραγωγική». Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία που έχει η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη συμμαχία, η περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μέσω της αύξησης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισεκ. δολάρια, οι προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ξεκίνησε στις 16.30 (ώρα Ελλάδας).

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του, «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Σημειώνεται ότι πριν τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο έλληνας πρωθυπουργός παραβρέθηκε στο γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, το οποίο ξεκίνησε με καθυστέρηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ