13-07-2020

Tι προβλέπει το σχέδιο «σκούπα» της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Οι δύο φάσεις του και οι πρόσφυγες «μπαλάκι» μαζί με τις ευθύνες

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να αντιμετωπίσει το δύσκολο πρόβλημα του προσφυγικού μέσω της πρώτης φάσης του επιχειρησιακού πλάνου, που ανακοίνωσε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ειδικός συντονιστής επί του ζητήματος, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Κομβικά εργαλεία του κυβερνητικού προγραμματισμού, που θα εκτυλιχθεί σε δύο κύριες φάσεις, είναι να μαζέψει με νέες κινήσεις «σκούπα» πρόσφυγες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης, που δημιουργούνται στα νησιά πρώτης γραμμής και στην ενδοχώρα, αλλά και η αυστηροποίηση στη φύλαξη των συνόρων μας, θαλάσσιων και χερσαίων, δημιουργώντας νέα ρίσκα και κινδύνους για όσους προσπαθούν να διαφύγουν από εμπόλεμες ζώνες.

Ο συμβολισμός των σημερινών ανακοινώσεων είναι να εμπεδωθεί η αίσθηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει πλέον ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και πως η χώρα δεν είναι πλέον…ελκυστικός προορισμός για τα πάσης φύσεως κυκλώματα των διακινητών.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες επίκειται η ανακοίνωση της λειτουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κώ και τη Λέρο με το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, να έχει προνοήσει για την δημιουργία ανάλογων δομών και στην ενδοχώρα, όπως αυτές, που μεαξύ άλλων αναμένεται να χωροθετηθούν σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Στερέα Ελλάδα.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως ο αριθμός των κλειστών δομών, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις 10 ανά την επικράτεια, καθώς στην κυβέρνηση εξετάζουν περισσότερα του ενός σενάρια, εν όσω φαίνεται να μην ανακόπτονται – τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό – οι ροές από τα τουρκικά παράλια.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές περιγράφουν ως εφικτό το στόχο της μετεγκατάστασης 20.000 αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα έως τις πρώτες εβδομάδες του 2020. Πάντως, στην κυβέρνηση έχει καταστεί κοινός τόπος πως οι προαναφερθείσες πρωτοβουλίες θα καταλήξουν ατελείς, εφόσον δεν συνδυαστούν με μία πολιτική αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μέσω και της ενίσχυσης των μέσων, που χρησιμοποιούν Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό, αλλά και της πραγματοποίησης περισσοτέρων προσλήψεων για τα κλειστά κέντρα και για την θωράκιση των συνόρων.

Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η εφαρμογή από 1/1/2020 του νέου νόμου για την χορήγηση ασύλου, που περιλαμβάνει σφιχτότερα χρονοδιαγράμματα και αυστηρότερα κριτήρια θα αποσυμφορήσει την κατάσταση εντός της χώρας μέσω της ουσιαστικής επανεκκίνησης της διαδικασίας των επιστροφών στην Τουρκία και σε «ασφαλείς» χώρες.

Στο παρασκήνιο ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να προσαρμόσει την πολιτική της στις υποχρεώσεις της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας γίνονται και προς την πλευρά της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.