10-07-2020

«Χείρα φιλίας» Δένδια στα Σκόπια – Η Β. Μακεδονία θα βρει στην Ελλάδα τον καλύτερο φίλο που θα μπορούσε να έχει

Τόνισε ότι η Αθήνα θέλει τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη

Σε συνέντευξη που μετέδωσε σήμερα η σερβική δημόσια τηλεόραση- RTS, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του του Υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απειλείται από ελληνικής πλευράς.

«Κοιτάξτε, είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Είμαστε εναντίον πολλών θεμάτων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό είναι αλήθεια. Και πάλι είχαμε πει από την αρχή ότι αν υπογραφεί και εάν επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα τηρήσουμε τη συμφωνία. Αυτό ισχύει για εμάς και αυτό θα κάνουμε. Το λέμε αυτό ανοιχτά και ξεκάθαρα στη Βόρεια Μακεδονία. Πηγαίνω στα Σκόπια, νομίζω την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε μια εγκάρδια σχέση με τον πρωθυπουργό Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη σήμερα (σ.σ. εχθές), για ομιλίες με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και θα μιλήσουμε με τον Ντιμιτρώφ και τον πρωθυπουργό Ζάεφ την επόμενη εβδομάδα. Νομίζω ότι η Βόρεια Μακεδονία θα βρει στην Ελλάδα τον καλύτερο φίλο που θα μπορούσε ποτέ να έχει» είπε ο έλληνας υπουργός.

«Όσον αφορά στην Ελλάδα, η συμφωνία είναι απολύτως σώα και ασφαλής. Τηρούμε πάντα ό,τι έχουμε υπογράψει, ανεξάρτητα από το τι σκεφτόμασταν προηγουμένως. Αυτό ισχύει, αυτό είναι το διεθνές δίκαιο, αυτό θα κάνουμε. Βλέπετε, υπάρχει μια Συνθήκη η οποία αποκαλείται Συνθήκη της Βιέννης, η οποία έχει σχέση με την εφαρμογή των Διεθνών Συνθηκών. Δεν μας επιτρέπεται να υποχωρήσουμε. Την έχουμε υπογράψει. Την τηρούμε. Και επιτρέψτε μου να πω, ας δούμε τη συνολική εικόνα. Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά είναι αυτό που θα ήταν χρήσιμο για τη συνολική περιοχή, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την Ευρώπη, να δημιουργηθεί μια εταιρική σχέση με αυτές τις χώρες. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα με τη Βόρεια Μακεδονία. Το σημαντικό ζήτημα είναι να καταλάβουν ότι πρέπει να συμμορφωθούν με αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Η ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων

Σε ερώτηση για τα συγκεχυμένα μηνύματα που στέλνει η Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια ως προς τη διεύρυνση, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και προσβλέπει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όλων των χωρών της Βαλκανικής. «Επιτρέψτε μου να μιλήσω από την ελληνική πλευρά. Τα Βαλκάνια είναι η γειτονιά μας και η Σερβία είναι φίλος μας. Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα με την οποία οικοδομούμε μια σχέση, η Αλβανία είναι γείτονάς μας. Θέλουμε αυτή να είναι η πολιτική μας, τα Δυτικά Βαλκάνια να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πραγματικά ένα μοναδικό ιστορικό πείραμα, αλλά είναι και μια κοινότητα αξιών και πιστεύουμε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε στην συνέντευξη του.

Κληθείς δε να σχολιάσει τις αιτιάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την λειτουργία της Ε.Ε., ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι η άποψη αυτή εκφράζει «την κατανοητή αγωνία του Γάλλου Προέδρου».

«Ναι, υπάρχουν προβλήματα, μεγάλα προβλήματα, αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μοναδικό και επιτυχημένο πείραμα στην ανθρώπινη ιστορία και το έχουμε δει και πρέπει να το δούμε ως τέτοιο» υπογράμμισε.

Τι είπε για το προσφυγικό και τη Τουρκία

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επέκρινε έντονα την στάση της Τουρκίας, καταγγέλλοντας ότι χρησιμοποιεί ένα ανθρωπιστικό ζήτημα για να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής. Δεν είναι εύκολο και πολλά έχουν να κάνουν με την Τουρκία. Η Τουρκία πραγματικά εργαλειοποιεί τη μετανάστευση. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως ένα είδος όπλου ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό. Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει, όπως όλοι μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και με κανένα τρόπο η μετανάστευση δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Οι ανθρώπινες ψυχές είναι ανθρώπινες ψυχές, πρέπει να προσπαθήσουμε να τις βοηθήσουμε και να τις προστατέψουμε. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη ρήτρα μετανάστευσης ως μέσο εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομίζω ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Και προσπαθώ να το εξηγήσω στους Τούρκους φίλους μου και στον υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, όσο συχνά μπορώ. Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι τελικά η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεταναστευτικές ροές και θα μπορέσει να ελέγξει τα φαινόμενα» διεμήνυσε.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι προσωπικά, εξαιτίας της καταγωγής του από την Κέρκυρα, έχει συναισθηματικούς και ψυχολογικούς δεσμούς με την Σερβία, αφού στο ελληνικό αυτό νησί είχε βρει καταφύγιο κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο η σερβική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία όπως και ο στρατός.

Τόνισε ότι σήμερα οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και στην επερχόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο, στην Αθήνα, όπου θα υπογραφεί η διακήρυξη σύναψης στρατηγικής εταιρικής σχέσης. «Η διακήρυξη αυτή, απλά εισάγει σε κείμενο αυτό που υπάρχει ήδη, μια πολύ στενή σχέση. Αν μου επιτρέπεται να πω, η Σερβία και η Ελλάδα δεν έχουν απλά καλές σχέσεις, έχουν εξαιρετικές σχέσεις. Πρακτικά δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους. […] Υπάρχει πάντα μια κατανόηση και μια προσπάθεια να δούμε πώς μπορούμε να εδραιώσουμε το κοινό μας μέλλον» επισήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.