Σε εφαρμογή μπάνει, από την ερχόμενη Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, η πρόταση της Κομισόν για αλλαγή των κανόνων στην παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, προκειμένου να εισρεύσουν γρηγορότερα τα χρήματα στη χώρα, όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθούν 800 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα, μέσω ΕΣΠΑ, ως προχρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2014-2020.

Οι αλλαγές στους κανόνες της προχρηματοδότησης αναμένεται να δώσουν ρευστότητα στην ελληνική οικονομία ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το 2015 και  700 εκατομμυρίων ευρώ το 2016.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Βάλντις Ντομπρόβσκις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ: Πώς επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση των 2 δισ. ευρώ;

Απ: Η εξοικονόμηση των 2 δισ. ευρώ επιτυγχάνεται μέσω της αναδρομικής αλλαγής των κανόνων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013. Ορισμένα έργα της περιόδου αυτής έχουν παραμείνει ημιτελή, λόγω της αδυναμίας της Αθήνας να τα συγχρηματοδοτήσει. Προκειμένου να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να μην επιβαρυνθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός, η ΕΕ θα αναλάβει πλήρως (100%) τη χρηματοδότηση των έργων αυτών (στις περισσότερες χώρες το ποσοστό της εθνικής χρηματοδότησης είναι 15%). Επιπλέον, αναμένεται να εκταμιευθεί πρόωρα το τελευταίο 5% των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία θα έπρεπε να δοθούν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση των έργων.Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020, αυξάνεται το ποσοστό της προχρηματοδότησης έργων στο 11%. Με τον τρόπο αυτό θα εισρεύσει νωρίτερα στην ελληνική οικονομία ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτά αναλύτονται σε 500 εκατ. ευρώ εντός του 2015 και τα υπόλοιπα το 2016.

Ερ: Ποιες είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας, όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων;

Απ: Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 6η θέση, όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ παλαιότερα βρισκόταν μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη απορρόφηση. Αυτή η βελτίωση οφείλεται εν πολλοίς στη συνδρομή και την εμπειρογνωμοσύνη που παρείχε στις ελληνικές αρχές η Task Force. Η νέα Task Force σήμερα ονομάζεται υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης (SRSS) και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, διασφαλίζει ότι τα έργα της περιόδου 2007-2013 έχουν ολοκληρωθεί και ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν χρησιμοποιηθεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Ερ: Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης που συμφωνήθηκε πρόσφατα, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην ελληνική κυβέρνηση;

Απ: Με δεδομένες τις δυσκολίες που συναντήσαμε αλλά και τις εντάσεις που ζήσαμε για να φτάσουμε σε συμφωνία, είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα να μπει σε σωστή τροχιά. Η θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι σημαντική για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Είναι σημαντικό να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αρθούν οι περιορισμοί των κεφαλαίων. Είναι σημαντικό για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα. Δεν θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα αν υπάρχουν περιορισμοί κεφαλαίων και αβεβαιότητα. Η οικονομική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για τους επενδυτές και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επομένως το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στην ελληνική κυβέρνηση είναι να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της και να ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση.

Ερ: Όσον αφορά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτή τη στιγμή εξετάζονται άλλα μέτρα, πέρα από τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση της ωρίμανσης των δανείων;

Απ: Σύμφωνα με το Eurogroup, η απόφαση για το χρέος θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Όμως δεν είναι απόφαση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Η Επιτροπή θα προσπαθήσει να διευκολύνει τις συζητήσεις όσον αφορά το χρέος και ειδικότερα όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, καθώς η συμμετοχή του Ταμείου συνδέεται άμεσα με το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Τα συμπεράσματα του Eurogroup είναι σαφή. Αποκλείουν το ονομαστικό κούρεμα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα μέτρα που εξετάζονται αυτή τη στιγμή αφορούν στην ωρίμανση των δανείων, στην περίοδο χάριτος αποπληρωμής τους και στα επιτόκια. Αυτό συζητάμε αυτή τη στιγμή. Όμως την απόφαση θα τη λάβει το Eurogroup αφότου ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας