31-10-2020

Προκόπης Παυλόπουλος: Να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης

«Με τις αρχές της αλληλεγγύης οφείλουμε να διαχειριστούμε το υπαρξιακό για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση προσφυγικό ζήτημα» είπε ο ΠτΔ

Την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση  όχι μόνο για τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προκειμένου η Ευρώπη να διαδραματίσει τον σταθεροποιητικό πλανητικό ρόλο της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση του «Arraiolos Group», το οποίο συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα με την συμμετοχή 13 μη Εκτελεστικών Προέδρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η συνάντηση αυτή παίρνει τα χαρακτηριστικά μιας μορφής «Ομοσπονδίας» υπέρ της εμπέδωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, εν τέλει, της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Υπογράμμισε τον ιδιαίτερο συμβολισμό της Αθήνας, σημειώνοντας πως αποτελεί πηγή έμπνευσης ο πολιτισμός της Ελλάδας, που συνθέτει τον πρώτο από τους τρεις πυλώνες του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι «αφιερώνουμε την συνάντησή μας αυτή και τις εντός του πλαισίου της ανταλλαγές απόψεων, ως ένα είδος «σπονδής» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Σημείωσε, ακόμη, ότι υπό το φως των αρχών της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης οφείλουμε να διαχειριστούμε και το μείζον -υπαρξιακό για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση- προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, έχοντας πάντα κατά νου ότι ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι, εκ καταγωγής, ανθρωποκεντρικός. Μάλιστα, υπενθύμισε, ότι την τήρηση της αρχής της Αλληλεγγύης, και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, επιβάλλουν, με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους, οι κανόνες των άρθρων 77 επ. της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι για ν’ αποδώσει, βραχυπρόθεσμα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα, η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης είναι ανάγκη να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καταστεί ουσιαστικό κυβερνητικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να οριοθετηθεί θεσμικά και πολιτικά η δομή και οι αρμοδιότητες του Eurogroup,  να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,  προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης, και τέλος να αξιοποιηθεί πλήρως ο ESM.

Κλείνοντας, την εισαγωγική του παρέμβαση ο κ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε την φράση του Θουκυδίδη, «Οι καιροί ου μενετοί», σημειώνοντας προς τους ευρωπαίους ομολόγους του, ότι «οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε».

«Πρέπει, δίχως χρονοτριβή, να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ αντιμετωπίσει μ’ επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν τόσο τα κράτη-μέλη της και τους λαούς της όσο και τον πλανητικό της ρόλο, για τον οποίο έγινε ήδη λόγος. Αν θέλουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πατέρων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αυτός είναι ο δρόμος της ευθύνης μας αλλά και της καταξίωσής μας. Με απλές λέξεις: Ή θα προχωρήσουμε, εδώ και τώρα, ή η όποια στασιμότητα θα οδηγήσει, μοιραία, σε οπισθοδρόμηση» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.