25-10-2020

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον βούλγαρο πρόεδρο – Τι συζήτησαν

Το απόγευμα της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ σε πολύ καλό κλίμα.

Κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν η οικονομική συνεργασία των δύο κρατών και οι σχέσεις καλής γειτνίασης.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον βούλγαρο Πρόεδρο στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. Ο βούλγαρος Πρόεδρος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία είναι στρατηγικοί εταίροι και υπογράμμισε τη διμερή συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια και κυρίως τα θέματα ασφαλείας.

Οι δύο πολιτικοί συνομίλησαν επίσης για τα ζητήματα που αφορούν τη γειτονιά μας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, με έμφαση στο μεταναστευτικό και τη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ως προς το ζήτημα του μεταναστευτικού, οι κ. Μητσοτάκης και Ράντεφ αναφέρθηκαν στη δήλωση των τριών χωρών, Ελλάδας – Κύπρου – Βουλγαρίας, για θέματα μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα εξέφρασαν τη στήριξή τους στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις που αυτές μπορεί να έχουν για τη δέσμευση της Τουρκίας να την εφαρμόσει.

Όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  28η Οκτωβρίου: Θρασύτατη τουρκική πρόκληση με νέα NAVTEX – Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα (video)

Υπενθυμίζεται ότι, βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία η ΝΔ έχει αποδεχθεί, παρόμοια επιθυμία έχει εκφράσει και η Βόρεια Μακεδονία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)