04-02-2021

Καμίνης: Δεν πρέπει να αφήσουμε να μετατραπεί το Αιγαίο σε νεκροταφείο

Για το προσφυγικό μίλησε στην έναρξη της εκπομπής του «Ραντεβού με τον δήμαρχο» στον Αθήνα 9.84, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσουμε να μετατραπεί το Αιγαίο σε νεκροταφείο. Ειδικά εμείς οι Έλληνες το οφείλουμε στην ιστορία και τον πολιτισμό μας. Εγκαίρως η δημοτική αρχή ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προειδοποιήσει για την έκταση του προβλήματος με αφορμή τη διαμαρτυρία των 600 Σύρων στην πλατεία Συντάγματος. Είχα πει από τότε ότι το θέμα θα έχει διάρκεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί με κεντρική στρατηγική. Ουδείς μπορεί να μένει αδιάφορος. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεργάζεται με τους πολίτες και όλους τους φορείς. Πολλοί δήμοι -δυστυχώς- δεν έχουν σταθεί στο ύψος των πειστάσεων. Κρύβονται για να μην αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους με γνώμονα το εφήμερο πολιτικό κόστος».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε και για την επαναφορά της δημοτικής αστυνομίας: «Σήμερα συμπληρώνονται πέντε ημέρες κατά τις οποίες η δημοτική αστυνομία βεβαιώνει παραβάσεις. Μετά από δυόμισι χρόνια απουσίας, δεν επιτρεπόταν να βγούμε και να μοιράζουμε κλήσεις, γι” αυτό προειδοποιήσαμε ότι επανερχόμαστε. Φυσικά, αυτό δεν το αντιμετωπίζουμε σαν ευκαιρία να αυξήσουμε τις εισπράξεις μας. Θα ήταν ουτοπικό. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των ανθρώπων να κινούνται στην πόλη. Βέβαια, λειτουργούμε με το 1/3 των αστυνομικών, αλλά είναι πρόκληση για εμάς να καλύψουμε το αριθμητικό έλλειμμα… Πρέπει να είναι πρώτο μέλημα των κατοίκων να τηρήσουν τη νομιμότητα. Προετοιμάζουμε μια καμπάνια, για την οποία ζητάμε και την συνεργασία των πολιτών, για να κάνουμε την πόλη μας βιώσιμη. Σχετικά με τους πεζοδρόμους, τις πλατείες και τις ράμπες των αναπήρων, θα είμαστε αμείλικτοι».

«Τα παιδιά της δημοτικής αστυνομίας είχαν χάσει τη δουλειά τους επί δυόμισι χρόνια. Πέρασαν μια απίστευτη δοκιμασία, καθώς ουσιαστικά δεν τους ήθελαν ούτε στην ΕΛ.ΑΣ. Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε. Πρέπει να καταστήσουμε ξανά την πόλη μας βιώσιμη. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ύστατα αποτρεπτικό μέσο είναι για εμάς το πρόστιμο και η αφαίρεση πινακίδων και προειδοποιούμε ότι σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι»

Όσον αφορά την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Γκάζι και στο Ρουφ ο κ. Καμίνης δήλωσε: «Οι περιοχές αυτές εντάσσονται στη νέα μελέτη της ελεγχόμενης στάθμευσης που έχει μπει στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2016. Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του έτους η διαδικασία για τις περιοχές Μετς, Μακρυγιάννη, Συγγρού και Καλλιμάρμαρο. Η επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τους κατοίκους, αλλά και γενικά για να υπάρχει τάξη στην πόλη».

Ό Δήμαρχος Αθηναίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ηχορύπανση από τα τραπεζοκαθίσματα στην Ελληνορώσων: «Η ηχορύπανση είναι αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας και τώρα με την επαναφορά της πρέπει να μας δείξει τα αποτελέσματα της επέμβασης της».

Για τα έργα στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πλατεία χρειαζόταν εδώ και καιρό ανάπλαση».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων απάντησε και σε ερώτηση που αφορά την κατάσταση στη Βαρβάκειο Αγορά, ειδικότερα για τη δυσοσμία λόγω των κάδων απορριμάτων: «Πρόκειται για μια από τις καθημερινές μεγάλες μάχες που δίνουν τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου. Καθημερινά γίνονται δύο δρομολόγια αποκομιδής, καθημερινά πλένονται και οι κάδοι και κάθε Κυριακή γίνεται καθαρισμός των φρεατίων. Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάπλαση της περιοχής έχει αρχίσει και πολύ σύντομα ο δήμος θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις».

Απαντώντας σε ερώτημα ακροατή για την κατάσταση ακριβώς στην είσοδο του ξενοδοχείου Χίλτον, ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι «στις 29 Σεπτεμβρίου έγιναν επισκευές στις υπάρχουσες πλάκες και υπάρχει μέριμνα για περαιτέρω ενέργεις».

Αναφερόμενος στην κατάσταση με τους άστεγους στην περιοχή Θησείου ο κ. Καμίνης μίλησε για τη δουλειά που γίνεται επί τόπου (street work) από ειδικές ομάδες. «Μου αναφέρθηκε η περίπτωση πενταμελούς οικογένειας Ρομά και άλλων αστέγων για τους οποίους ήδη διενεργούνται παρεμβάσεις από τον ΚΥΑΔΑ για τον εντοπισμό, την σίτιση, την στέγαση και την καθημερινή τους καθαριότητα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκες, αλλά το ζήτημα είναι ότι πολλές φορές δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα παρά τις παροτρύνσεις. Έτσι τα συνεργεία της street work προσφεύγουν στην εισαγγελεία, ώστε να επιτύχουν την αναγκαστική περίθαλψη και σίτισή τους, καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό τους υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα ή είναι εξαρτημένοι από ουσίες και αλκοόλ».

Τέλος αναφέρθηκε στην καθαριότητα των πεζοδρομίων: «Δεν επιβαρύνονται όλοι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια εξίσου. Τα κεντρικά πεζοδρόμια πλένονται με νερό καθημερινά, κάποια μια φορά την εβδομάδα και κάποια άλλα μια φορά το μήνα. Όλα αυτά εξαρτώνται βέβαια και από έκτακτα γεγονότα που μπορεί να συμβούν».

Πηγή φωτογραφίας: sooc

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ