05-03-2021

Στη δίνη των προαπαιτούμενων μέτρων

Μπροστά σε σκληρές αποφάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να “ξεκλειδώσει” την υπο-δόση των δύο δισ. ευρώ και να εξελιχθεί ομαλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το νέο πολυνομοσχέδιο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως φορολογικές επιβαρύνσεις για τους αγρότες, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τρίτη. Περιλαμβάνει «προσαρμογές» στο συνταξιοδοτικό, ρυθμίσεις για την ενέργεια και πολλές «λοιπές» διατάξεις.

Σύμφωνα με τις βασικές “γραμμές” του, αυξάνεται αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου του 2015 και μέχρι 20/9/2016 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταβιβάζονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Επίσης, αλλάζει προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς για ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ. Ενώ δηλαδή πριν, για να είναι άτοκες οι δόσεις, ίσχυε περιουσιακό κριτήριο να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9, πλέον αυτό αλλάζει και με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε (άρθρο 51) η αξία των ακινήτων εξετάζεται όπως αυτή αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, η προηγούμενη ρύθμιση έλεγε πως όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ δικαιούνται άτοκες δόσεις, εφόσον η ακίνητη περιουσία τους -όπως προκύπτει από την δήλωση Ε9– δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ συνολικά, περιλαμβάνοντας έτσι και τα εκτός σχεδίου χωράφια. Αντιθέτως, με τη νέα διατύπωση, εξετάζεται αν ξεπερνά τις 150.000 «η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η οποία προκύπτει από την τελευταία δήλωση -πράξη προσδιορισμού του φόρου», όπου εκεί υπολογίζονται μόνον τα κτίσματα και τα εντός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα.

Σε διατάξεις του νομοσχεδίου παρατείνεται μέχρι και 31/1/2016 το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ). Συγκεκριμένα ο ΟΜΜΑ απαλλάσσεται από την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας όπου αυτές είναι απαιτητές. Απαγορεύεται κάθε είδους συμψηφισμός χρεών και απαιτήσεων του ΟΜΜΑ αν αυτό αποβαίνει σε βάρος ων οικονομικών του Οργανισμού. Δεν υπολογίζονται τόκοι και πρόστιμα σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν,δ, 356 /1974 για χρέη του ΟΜΜΑ από καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, με άλλη παράγραφο παρατείνεται η θητεία του ΔΣ του ΟΜΜΑ που είχε λήξει στος 24/4/2014 και παρατάθηκε δύο φορές με νόμο μέχρι τος 30/4/2015 και στην συνέχεια μέχρι και 30/8/2015 .

Παραχώρηση έκτασης Κερατσινίου Δραπετσώνας

Με άλλη διάταξη τα κατοχυρώνεται η παραλιακή ζώνη Κερατσινίου Δραπετσώνας η οποία γειτνιάζει με το λιμάνι του Πειραιά ως ζώνη αστικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα προβλέπεται η παραχώρηση της περιοχής για χρήσης βιομηχανίας βιοτεχνίας υπηρεσιών μεταποίησης πολιτισμού και αθλητισμού εκπαίδευσης τουρισμού και αναψυχής. Προβλέπεται επίσης σε αδόμητες περιοχές η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και εκτεταμένου χώρου κοινόχρηστου πρασίνου, καθώς και η προστασία και ανάδειξη βιομηχανικών και πολιτιστικών μνημείων.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Σε άμεσο χρόνο και έως την Κυριακή αναμένεται να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχος της κυβέρνησης, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, είναι “να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι ενέργειες για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2015”. Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, η νέα ανακεφαλαιοποίηση και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο επιφέρουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές. Αυτές είναι:

– Οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου σε αντίθεση με το ό,τι ίσχυε έως τώρα.

– Δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ