25-02-2021

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη – Τα καυτά ζητήματα που θα προσπαθήσει να  λύσει

Στο επίκεντρο της προσοχής το τετ-ατ-τετ με τον πρόεδρο Ερντογάν

Την αποφόρτιση της επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας θα προσπαθήσει να θέσει στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πενθήμερη επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Εκεί, έχει ήδη κανονιστεί πως θα έχει μια συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ έχουν επίσης κανονιστεί ραντεβού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, της σύμμαχης χώρας η οποία περιμένει από την κυβέρνηση της ΝΔ, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, να θέσει επί τάπητος στην ΕΕ το ζήτημα της ένταξης της.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον κατηγορούμενο για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα Έντι Ράμα, ο οποίος προσπαθεί να πιέσει την ΕΕ να ξεκινήσει την ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα του εν μέσω μιας γενικευμένης πολιτειακής κρίσης.

Γενικότερος σκοπός της κυβέρνησης είναι το  μήνυμα της συμμετοχής στις κορυφαίου επιπέδου διεργασίες στην αμερικανική μητρόπολη να  είναι πως «η Ελλάδα επανακάμπτει στη διεθνή σκηνή ως σημαντικός παίκτης», τόσο σε περιφερειακό όσο και παγκόσμιο επίπεδο.

Το  Κυπριακό και το προσφυγικό οι «καυτές πατάτες»

Συνοψίζοντας τις κύριες στοχεύσεις του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα «συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά, όπως η Τουρκία, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το Προσφυγικό.

Την επομένη ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο. Δηλωτική του ζωηρού ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν πλέον οι σημαντικότεροι ξένοι ηγέτες αλλά και οι πλέον επιδραστικοί οργανισμοί για το νέο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας είναι -το δίχως άλλο- η συνάντηση του ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Οι λιγοστές διμερείς συναντήσεις του κ. Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών πιστοποιούν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τον αναβαθμισμένο περιφερειακό και διεθνή ρόλο που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ για τη χώρα μας, σε μια πολύ ευαίσθητη πολιτικά συγκυρία. Κυβερνητικοί παράγοντες μεταδίδουν πως επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επαναβεβαιώσει τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας τόσο στην εξαιρετικά ευμετάβλητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προφανώς και ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ενώπιον του Αμερικανού προέδρου τους κινδύνους που εγκυμονεί η έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ για την ισορροπία της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο δεν θα διστάσει να καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα επιθυμεί να αποτελέσει υπολογίσιμο μέρος της… μεγάλης εικόνας, εισφέροντας με προτάσεις και ιδέες για τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί πρόσκληση να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του International Advisory Board of the Atlantic Council (24/9) και στην αντίστοιχη του Council of Foreign Relations (26/9), δύο κορυφαίες εκδηλώσεις. Πρόκειται για κορυφαία think tanks σε ζητήματα γεωστρατηγικής, στα οποία απαντάται η αφρόκρεμα, όπως λέγεται, της αμερικανικής πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής ζωής. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει διεξοδικώς κατά την αυριανή ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα την ελληνική πρόταση για την κλιματική αλλαγή.

Η πρόταση, η οποία επελέγη από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ως μία από τις εμβληματικές προτάσεις που θα συζητηθούν στη Σύνοδο, στοχεύει στη λήψη μέτρων και στη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά εκ των πραγμάτων, λόγω και της τρέχουσας συγκυρίας, το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, την προσεχή Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως ουσιαστική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο επί τη βάσει της αποχής της Αγκυρας από παραβατικές ή προκλητικές συμπεριφορές, οι οποίες, πάντως, δεν γίνονται ανεκτές από την ελληνική πλευρά. Προσφάτως ο πρωθυπουργός επέμεινε πως η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, προειδοποιώντας, πάντως, ότι η τωρινή επιθετική συμπεριφορά της έχει ως αποτέλεσμα τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας. Την επομένη, στις 26 Σεπτεμβρίου, οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα συζητήσουν επί των επαφών που είχαν και οι δύο στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ημέρα, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με Ράμα και Ζάεφ

Με ενδιαφέρον αναμένονται, εξάλλου, τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρωθυπουργούς χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως με τον Εντι Ράμα αύριο Δευτέρα και τον Ζόραν Ζάεφ μεθαύριο Τρίτη, σε μια συγκυρία που συζητείται στις Βρυξέλλες η ενταξιακή προοπτική αμφοτέρων.

Σαφής ένδειξη ότι η Ελλάδα επανασυστήνεται ως μια δύναμη που προσπαθεί να συμμετάσχει ενεργά στις μεγάλες συζητήσεις που διεξάγονται ανά την υφήλιο είναι και τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ινδό και τον Αυστραλό ομολόγους του, Ναρέντρα Μόντι και Σκοτ Μόρισον αντιστοίχως. Αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ραντεβού και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ