26-10-2020

Εύσημα στην Ελλάδα από τον Μάθιου Γκρος: Παράδειγμα αποτελεσματικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Ως παράδειγμα καλής και αποτελεσματικής διαχείρισης προγραμμάτων στον τομέα των μεταφορών, έχοντας μάλιστα απορροφήσει το 100% των ευρωπαϊκών κονδυλίων, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Συντονιστής του Διαδρόμου Ανατολής/Ανατολικής Μεσόγειου των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάθιου Γκρος, σε απάντησή του προς την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, η κυρία Κουντουρά, συντονίστρια της GUE/NGL τόνισε απευθυνόμενη στον κ. Γκρος ότι τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες ολοκλήρωσης των έργων στις μεταφορές που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί περισσότερο από μία δεκαετία πριν.

Για πρώτη φορά μάλιστα, όπως επισήμανε η κα Κουντουρά, εκπονήθηκε Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών με ορίζοντα το 2037, ενώ μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του νέου διατροπικού διαδρόμου πανευρωπαϊκής σημασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που θα βασίζεται στη σιδηροδρομική σύνδεση των κομβικών λιμένων των δύο χωρών(Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς-Βάρνα-Ρούσε) με απώτερο στόχο την παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου όπου υφίσταται υψηλός κορεσμός.

Ο κ. Γκρος επιβεβαίωσε την επιτυχία της Ελλάδας και την πρόοδο των έργων και στην απορρόφηση των κονδυλιών στις μεταφορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά όσον αφορά στον Διάδρομο Ανατολής-Ανατολικής Μεσογείου, που ξεκινάει από τη Γερμανία και καταλήγει στην Ελλάδα και την Κύπρο, ότι: «Οι φάκελοι της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκαν 100% και βλέπουμε εδώ ότι υπήρχε μία πολύ καλή και αποτελεσματική διαχείριση των προγραμμάτων, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει για τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς διαδρόμους».