27-02-2021

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και μείωση του χρέους

Την στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να  εφαρμόσει το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, εξέφρασε η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδια επί Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών υποθέσεων Βικτόρια Νούλαντ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, τόνισε η κ. Νούλαντ, επικροτώντας την ψήφιση του πακέτου των μέτρων που πέρασαν ήδη από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτό τον τομέα. Σημείωσε δε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για το χρέος. τονίζοντας ότι με την ελληνική πλευρά «σε αυτή τη διαδικασία θα συνεχίσουμε να είμαστε ισχυρός εταίρος».

Όπως ανέφερε μιλώντας με δημοσιογράφους στη συνάντησή της με τον κ. Κοτζιά συζητήθηκε το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εντυπωσιαστεί από την ελληνική γενναιοδωρία και το άνοιγμα της ελληνικής κοινωνίας. «Είναι προφανώς μία δύσκολη πρόκληση», πρόσθεσε, «η οποία έχει την αμερικανική στήριξη τόσο όσον αφορά την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη για την αντιμετώπισή του».

Η κ. Νούλαντ εξέφρασε, επίσης, τον «ενθουσιασμό» της αμερικανικής κυβέρνησης για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ασφάλειας, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης για την Ευρώπη και για τη χώρα μας. Στη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκαν επίσης τα σημαντικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό, η κατάσταση στη Συρία, Ιράκ και Λιβύη, προκλήσεις για τις οποίες εργαζόμαστε από κοινού, όπως είπε.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ η κα Νούλαντ είπε ότι στις συναντήσεις που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον κ. Κοτζιά συζητήθηκε «η κοινή μας ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε μία αποδεκτή λύση έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά».

Ερωτηθείσα για την επίσκεψη και την ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Αθήνα εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Κέρι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα , η οποία θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του χρόνου, θα επισημάνει την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στον επενδυτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ