08-03-2021

Εγκρίθηκε από τις Επιτροπές το σ/ν για τα ΜΜΕ – Αντιπαράθεση για την επιστολή της Κομισιόν

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από τις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψήφισε η ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Πάντως, κατά την έναρξη της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου, σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικώς με το έγγραφο της Κομισιόν για τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ. Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ζήτησαν εκ νέου το έγγραφο της Κομισιόν, δήλωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων για να δοθεί το σχετικό έγγραφο στους βουλευτές-μέλη των Επιτροπών. Απευθυνόμενος δε προς τον εισηγητή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει από πού προκύπτει ότι θα έπρεπε ήδη να είχε απαντήσει στην ευρωπαϊκή επιτροπή για κάτι που έχει ημερομηνία μέχρι τον Δεκέμβρη.

Κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο των ΜΜΕ, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου δεν έχει καμία σχέση με τον καταλογισμό οφειλών και φόρων εκ μέρους των ΜΜΕ.

Ο Λ. Αυγενάκης κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη το σκεπτικό του ΕΣΡ, ενώ είπε ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να είναι απεριόριστος. Η ΝΔ, είπε, συμφωνεί για το μετοχολόγιο, αλλά όχι και για τις εταιρείες που είναι υπό σύσταση. Επίσης, ζήτησε προσθήκη προγραμμάτων προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ατόμων ΑμΕΑ. Επίσης, κατέθεσε στην Επιτροπή το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικώς με τη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά στην μονοθεσία των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επανέλαβε ότι ο υπουργός στο νέο νομοσχέδιο καθορίζει τα πάντα, σε μία αναχρονιστική λογική, κάτι που συνιστά περιορισμό του πλουραλισμού. Ζήτησε, επίσης, για τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ να έχουν τη δυνατότητα παράλληλης εργασίας.

Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων και των βουλευτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ