16-02-2021

Την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κατήγγειλε ο Νίκος Παππάς

Μέσα σε κλίμα έντασης, όπως ακριβώς συνέβη και χθες, Τρίτη, ανάμεσα στην συγκυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη μέρα συζήτησης η κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών επί του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, με την παρουσία και την ακρόαση των φορέων.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των τοποθετήσεων η σύγκληση των απόψεων και των θέσεων που εκφράστηκαν ανάμεσα στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Καναλιών.

Τα τρία κόμματα επικαλέστηκαν μία πρόσφατη επιστολή της Ένωσης στην Κομισιόν που δεν έχει απαντηθεί, καθώς δεν έχει περάσει η 20ήμερη προθεσμία.

«Είναι το παράπονο κάποιου ιδιώτη προς τις υπηρεσίες, οι οποίες ρωτούν ποια είναι η γνώμη τους γι’ αυτά. Η επιστολή αφορά αν η ΕΡΤ δύναται να παρέχει σήμα σε τρίτους. Η προθεσμία για απάντηση είναι εντός 20 ημερών και δεν έχει περάσει», τόνισε ο Νίκος Παππάς.

«Όποιος φορέας ή πρόσωπο κάνει μία αναφορά στα ευρωπαϊκά όργανα είναι υποχρεωμένα να ρωτήσουν διά της υπηρεσιακής οδούς για την καταγγελία. Σήμερα που είναι οι φορείς εδώ μπορείτε να ρωτήσετε τους φορείς, δηλαδή την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Καναλιών που έκανε την καταγγελία, να ρωτήσουν», απάντησε ο Χρ. Σπίρτζης προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε απαντήσει ακόμη. Είναι χαμηλά στις προτεραιότητές μας το ζήτημα αυτό. Συνεννοηθήκαμε με την Κομισιόν και δεν υπάρχει θέμα».

Η συνεδρίαση που θα έπρεπε να απασχοληθεί κυρίως με την ακρόαση των φορέων, όμως η ΝΔ (Λευτέρης Αυγενάκης), το ΠΑΣΟΚ (Θόδωρος Παπαθεοδώρου) και το Ποτάμι (Γιώργος Αμυράς) ζήτησαν να κατατεθεί η αλληλογραφία της κυβέρνησης με την Κομισιόν, να κληθεί το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απάντησε ότι η αλληλογραφία βρίσκεται από χθες το βράδυ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των βουλευτών» και κατήγγειλε «την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».

Για την κλήση της ΕΕΤΤ ο Χρ. Σπίρτζης σημείωσε ότι «με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να έρθουν, αλλά απλά δεν μπορούν να έρθουν ως Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, διότι έχει περάσει το τρίμηνο που μπορούν να γίνουν αναπληρώσεις μετά την παραίτηση του προέδρου της ΕΕΤΤ και ουσιαστικά θα έρθουν ως πρόσωπα».

Ο εισηγητής της ΝΔ κατήγγειλε ότι ο υπουργός Επικρατείας συνάντησε χθες φορείς πριν την συνεδρίαση για την ακρόαση κοινωνικών φορέων και αναρωτήθηκε αν τους ασκήθηκαν «πιέσεις, εκβιασμοί και τους έγινε μασάζ». Μάλιστα ο Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε προσωπικά στον Ν. Παππά σημειώνοντας ότι «σας γνωρίζω από τα παλαιά χρόνια. Όμως δεν πίστευα ότι ο παλιός συμφοιτητής μου που είχαν γνωρίσει στα αμφιθέατρα έχει τόσο υψηλούς στόχους, να γίνει υπουργός –καναλάρχης».

«Να εξεταστούν οι ανήθικες καταγγελίες του Αυγενάκη που θεωρεί ότι όλες οι δημόσιες συναντήσεις με φορείς είναι πιέσεις εκβιασμοί και μασάζ», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και επεσήμανε: «φαίνεται ότι έτσι μεγάλωσε ο Λ. Αυγενάκης». «Η αντιπολίτευση έχει έρθει για να προσβάλλει την διαδικασία», πρόσθεσε.

Οι τοποθετήσεις των φορέων:

Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, ο οποίος αναφερόμενος στον νέο φορέα ΕΡΤ –ΝΕΤ Α.Ε. ζήτησε διευκρινίσεις ως ΕΡΤ, σχετικά με το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό της υπό ίδρυσης εταιρείας. Δήλωσε ότι η ΕΡΤ έχει εξειδικευμένο προσωπικό σε ζητήματα δικτύων αλλά δεν γνωρίζει αν αυτό το προσωπικό θα είναι επαρκές στη νέα εταιρεία. Αναφορικά με τον εξοπλισμό δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός εξοπλισμού για το ψηφιακό σήμα, για να απαλλαγεί η ΕΡΤ από το ενοίκιο στην DIGEA ρωτώντας αν ο εξοπλισμός αυτός θα πάει στη νέα εταιρεία.

Η Πέρσα Λαμπροπούλου νομικός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναφορικά με τις παρατηρήσεις του ΕΣΡ δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν ρυθμίζει συνολικά την αγορά μη λαμβάνοντας υπόψιν τη συνολική εικόνα. Επίσης, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη οδηγία της Κομισιόν για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Τέλος, για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από την αναλογική τηλεόραση, δήλωσε ότι επαναλαμβάνονται διατάξεις που δεν ήταν επιτυχείς στο παρελθόν.

Τον λόγο πήρε η Πολυξένη Μαστροπέρου πρόεδρος του Δ.Σ. των ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ). Χαρακτήρισε θετική την προσπαθεια ρύθμισης των θεμάτων στα ΜΜΕ, ωστόσο δήλωσε ότι αφήνει εκκρεμότητες στα θέματα του κλάδου τους. Χαρακτήρισε σημαντική την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Επικοινωνιακής Πολιτικής, ζητώντας την συναίνεση όλων των κομμάτων καθώς αυτό αφορά και τομείς διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, χαρακτήρισε θετική τη διόρθωση του βαθμολογίου στον κλάδο τους.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ρόκκος αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΕΕ ζήτησε ρύθμιση στον χώρο της διαφήμισης, που πλήττεται τα τελευταία χρόνια. Δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει σταθερότητα στον χώρο επιδεινώνοντας την ασάφεια.

Ακολούθησε ο Μάρκος Γκανάς πρόεδρος της Ένωσης Εφημερίδων Αθηνών, ο οποίος χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο προσπαθεί να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο των ΜΜΕ, ωστόσο επέκρινε το επείγον της διαδικασίας. Δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα περιορισμού στα μπλοκάκια και να υπάρξουν μόνιμες συμβάσεις εργασίας και όχι συμβάσεις έργου. Ζήτησε επίσης μέριμνα για το προσωπικό τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα αδειοδοτηθούν, όσον αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Επίσης, ζήτησε απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων χωρίς άλλη αναβολή. Για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ζήτησε επέκταση αγγελιοσήμου στον χώρο και ζήτησε πρόβλεψη για το τεχνικό προσωπικό.

Ο Στρατής Λιαρέλης, πρόεδρος του Δ.Σ. της DIGEA είπε ότι η διεθνής εμπειρία λέει ότι το μοντέλο του παρόχου ενός δικτύου είναι οικονομικότερο, κάνοντας αναφορά στ η μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και της ΕΕ. Κάνοντας αναφορά στον διαγωνισμό παρόχων δήλωσε ότι ο διαγωνισμός ήταν διαφανής και λειτουργικός, ενώ είπε ότι για τους πολυπλέκτες μόνο η DIGEA κέρδισε τον διαγωνισμό καθώς ήταν η μόνη και δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι. Η Πολιτεία συνέχισε, ζήτησε από την DIGEA να αναλάβει το δίκτυο και για τους περιφερειακούς σταθμούς, και αυτό έγινε, καθώς υπήρχε περιορισμός χρόνου, χωρίς η εταιρεία να φέρει ευθύνη. Επίσης, είπε ότι η DIGEA δεν έχει δικαίωμα επιλογής παρόχου περιεχομένου και δεν υπάρχει θέμα διακριτικής μεταχείρισης. Όσον αφορά την ΕΡΤ είπε ότι δεν κατόρθωσε να έχει ετοιμότητα για τους πολυπλέκτες της και έτσι απευθύνθηκε στην DIGEA για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ είπε ότι χρειάζεται μόνο έναν πολυπλέκτη που κοστίζει 440.000 ευρώ /μήνα. Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ σημείωσε, ότι ζήτησε μικρή έκπτωση πράγμα το οποίο έγινε σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Χαρακτήρισε την απόφαση δημιουργίας ανταγωνιστικού φορεά συνιστά αλλαγή των όρων του διαγωνισμού με αλλαγή της τότε οικονομοτεχνικής μελέτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, για την δυνατότητα αλλαγής πολυπλέκτη από τον υπουργό συνιστά και αυτό αλλαγής των όρων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Σταθμών Τηλεοπτικής Εμβέλειας Παναγιώτης Κυριακόπουλος είπε ότι Ένωση (ΕΙΤΗΣΕΕ) θέλει να τακτοποιηθεί το τηλεοπτικό περιβάλλον, και συμφωνεί απόλυτα με το έγγραφο του ΕΣΡ. Ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι πλέον το κανάλι είναι ο πάροχος, δηλαδή η DIGEA ή ο νέος φορέας της ΕΡΤ, οι οποίοι θα διαχειρίζονται τους οικονομικούς πόρους. Αυτό που περιγράφει ο νόμος είπε, δεν αφορά τους παρόχους του φάσματος. Τεχνολογικά είπε, ότι η λήψη μπορεί να γίνει από οπουδήποτε, το ζήτημα είναι το πώς διανέμεται το περιεχόμενο. Όλα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν ενιαία και όχι μόνο για τον πάροχο, σημείωσε. Η ΕΤΙΣΕΕ κλείνοντας είπε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει μόνο μέρος της αγοράς και υπάρχουν θέματα ισονομίας.

Ο Ιωάννης Πανταζόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδας (ΕΠΕΚ) δήλωσε ότι όσοι επωφελήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια είναι οι πανελλήνιοι σταθμοί και δυο τρία άλλα κανάλια, και όχι η Περιφέρεια. Αφήνοντας αιχμές για τον διαγωνισμό για την ψηφιακή τηλεόραση, ο κ. Πανταζόπουλος σημείωσε ότι φωτογραφικά αποδόθηκε στην DIGEA με δυσβάχτατο κόστος συχνοτήτων για τους περιφερειακούς σταθμούς. Χαρακτήρισε ορθό την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ-ΝΕΤ Α.Ε. για να τελειώσει το μονοπώλιο της DIGEA. Πρότεινε επίσης την ΕΛΣΤΑΤ για τις τηλεοπτικές μετρήσεις για να μειωθεί το κόστος προς τους ιδιώτες. Δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα media shops που προάγουν τη διαπλοκή μοιράζοντας όπως κρίνουν τη διαφημιστική πίτα. Το νομοσχέδιο, είπε κλείνοντας, αν ψηφιστεί ως έχει, θα είναι το τέλος της Περιφέρειας.

Ο Αντώνης Δημητρίου πρόεδρος της Ένωσης Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας σημείωσε ότι η περιφέρεια δεν εκπροσωπεί τους καναλάρχες, τη διαπλοκή και τα συμφέροντα των τελευταίων ετών, αλλά μικρές επιχειρήσεις με θέσεις εργασίας, και το καθαρό πρόσωπο της ενημέρωσης. Οι 80 περιφερειακοί σταθμοί είπε, ότι όσο μειώνονται θα έχουν πρόβλημα με την DIGEA, η οποία λαμβάνει τεράστια ποσά. Ζήτησε διαχωρισμό των πανελλήνιων σταθμών και των περιφερειακών καθώς τα μεγέθη δεν είναι ίδια με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό τους ενώ έκανε αναφορά στο μέλλον των σταθμών στη Θράκη που δέχονται κρούσεις από Τούρκους επιχειρηματίες.

Εκ μέρους της ΕΣΕΗΑ ο Δ. Τσαλαπάτης μέλος του Δ.Σ. είπε ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο όπως όφειλε, σημειώνοντας ότι ο νόμος προβλέπει σε ένα άρθρο 680 ή 1080 απολύσεις διευκολύνοντας τους εργοδότες των ΜΜΕ. Η ΕΣΗΕΑ δήλωσε ότι είναι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή συγκέντρωσης στα ΜΜΕ είτε από επιχειρηματίες, είτε από την εξουσία. Για τα άρθρα 5, 9 και 55 του νομοσχεδίου δήλωσε την αντίθεση της ΕΣΗΕΑ προς αυτά. Δεν μπορούν οι δημοσιογράφοι να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, τόνισε. Στα δημόσια ΜΜΕ τώρα είπε, επιβάλλεται η αποκλειστικότητα της απασχόλησης, θέμα που κρύβει πολλά.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Τηλεοπτικών Σταθμών Εμβέλειας Αττικής Ηρακλής Κασσανδράκης δήλωσε ότι όσον αφορά τη δημοπράτηση των συχνοτήτων είναι θέμα ξεπερασμένο, αφήνοντας αιχμές για το μεγάλο κόστος της DIGEA. Επίσης, δεν υπάρχει γνώση του αριθμού των αδειών, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη μοριοδότηση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης του Συλλόγου Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Αντώνιος Μπαρέκος χαρακτήρισε σωστές τις αλλαγές για το προσωπικό γραφείων Τύπου του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ