24-01-2021

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα ζευγάρια του δεύτερου γύρου στη Βόρεια Ελλάδα

  • Η μάχη μεταξύ του Ταχιάου και του Ζέρβα για τον δήμο Θεσσαλονίκης κλέβει την παράσταση
  • Αναλυτικά οι εκλογικές κόντρες στις περιφέρειες της Β. Ελλάδας

Έτοιμοι για την τελική αναμέτρηση είναι οι υποψήφιοι σε δήμους και περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, με τη μάχη Ταχιάου – Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης να… κλέβει την παράσταση.

Ο υποψήφιος της ΝΔ, Νίκος Ταχιάος, που πήρε την πρώτη θέση στην ψηφοφορία της περασµένης Κυριακής µε ποσοστό 22,40%, θα βρεθεί αντιµέτωπος στις κάλπες µε το… αουτσάιντερ που έκανε την έκπληξη, τον ανεξάρτητο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 14,93% και πήρε στο νήµα, µε διαφορά 500 ψήφων, τη δεύτερη θέση από τον Γιώργο Ορφανό.

Για τη στήριξη του Ταχιάου έχει κινητοποιηθεί όλος ο µηχανισµός της ΝΔ, που προσπαθεί να περιορίσει και τις διαρροές «γαλάζιων» ψήφων προς την πλευρά του κ. Ζέρβα. Παράλληλα, ο κ. Ταχιάος προσπάθησε όλες τις προηγούµενες µέρες να ρίξει γέφυρες συνεργασίας προς άλλες παρατάξεις, ακόµα και προς τον Γιώργο Ορφανό, τον οποίο «κατακεραύνωνε» πριν από τον πρώτο γύρο.

Αναλυτικά, στην Κεντρική Μακεδονία, σκληρή µάχη θα δοθεί σε πέντε δήµους.

Στον δήµο Σερρών θα βρεθούν αντιµέτωποι ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ και ήταν στο παρελθόν υποψήφιος βουλευτής, και ο Στέφανος Φωτιάδης, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και έχει διατελέσει και νοµάρχης.

Στο Κιλκίς, µάχη για τον κεντρικό δήµο θα δώσουν ο νυν πρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου, Δηµήτρης Κυριακίδης, ο οποίος έχει το χρίσµα της ΝΔ και ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου, Παύλος Τονικίδης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Στον δήµο Έδεσσας, ο νυν δήµαρχος και εκ νέου υποψήφιος, Δηµήτρης Γιάννου, που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο απέναντι στον πρώην δηµοτικό σύµβουλο που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, Γιάννη Τσεπκεντζή.

Στον δήµο Βέροιας, θα βρεθούν αντιµέτωποι ο νυν δήµαρχος και εκ νέου υποψήφιος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, και η προερχόµενη από τη ΝΔ, Γεωργία Μπατσαρά.

«Γαλάζιο» θα είναι το ντέρµπι στον δήµο Κατερίνης, καθώς θα αναµετρηθούν στις κάλπες ο επί τρεις θητείες δήµαρχος, Σάββας Χιονίδης, ο οποίος πρόσκειται στη Νέα Δηµοκρατία και ο βουλευτής, Κώστας Κουκοδήµος.

Στη Φλώρινα, ο Βασίλης Γιαννάκης, που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, θα δώσει τη µάχη µε τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Στάθη Κωνσταντινίδη, ο οποίος κατετάγη δεύτερος µε µικρή διαφορά από τον αντιπεριφερειάρχη, Στέφανο Μπίρο.

Στον δήµο Κοζάνης, οριστικό δίδυµο Λάζαρου Μαλούτα – Λευτέρη Ιωαννίδη ανέδειξε η επανακαταµέτρηση των ψηφοδελτίων που δεν ανέτρεψε το αποτέλεσµα του πρώτου γύρου. Ο τελευταίος, που υποστηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάµι, θα αναµετρηθεί µε τον πρώην δήµαρχο, Λάζαρο Μαλούτα, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.

Ο νυν δήµαρχος Γρεβενών, Γιώργος ∆ασταµάνης και ο πρώην δήµαρχος, Δηµοσθένης Κουπτσίδης, θα «κονταροχτυπηθούν» αφού τους χωρίζουν όλες κι όλες 221 ψήφοι.

Στην Καστοριά, ο Γιάννης Κορεντσίδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσµου Γουνοποιών, θα βρεθεί απέναντι στην Κατερίνα Σπύρου.

Στον δήµο Δράµας, ο νυν δήµαρχος, Χριστόδουλος Μαµσάκος, θα βρεθεί αντιµέτωπος µε τον πρώην δήµαρχο, Κυριάκο Χαρακίδη.

Στην Καβάλα, στον δεύτερο γύρο έχουν περάσει η νυν δήµαρχος, Δήµητρα Τσανάκα και ο προερχόµενος από το ΚΙΝΑΛ, Θοδωρής Μουριάδης.

Στην Ξάνθη, αναµένεται σκληρή µάχη µεταξύ του «γαλάζιου» νυν δηµάρχου, Χαράλαµπου Δηµαρχόπουλου, και του… αντάρτη της ΝΔ, Μανώλη Τσέπελη.

Στην Κοµοτηνή, ο προερχόµενος από την Κεντροαριστερά, Γιάννης Γκαράνης, θα βρεθεί απέναντι στον πρόεδρο του Επαγγελµατικού-Βιοτεχνικού Επιµελητηρίου, Αντώνη Γραβάνη.

Στον δήµο Αλεξανδρούπολης, µάχη θα δώσουν ο νυν δήµαρχος, Βαγγέλης Λαµπάκης (ΝΔ) και ο Γιάννης Ζαµπούκης (ΚΙΝΑΛ – ΠΡΑΤΤΩ).

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος µε το χρίσµα της ΝΔ, Χρήστος Μέτιος, θα δώσει τη µάχη στον δεύτερο γύρο κόντρα στον «γαλάζιο»… αντάρτη, Χριστόδουλο Τοψίδη, πρόεδρο του Επιµελητηρίου Εβρου.

Στον δήµο Λάρισας θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2014. Ο προερχόµενος από την Κεντροαριστερά, σηµερινός δήµαρχος, Απόστολος Καλογιάννης, θα αναµετρηθεί µε την «εκλεκτή» της ΝΔ, Ρένα Καραλαριώτου.

Στον κεντρικό δήµο Καρδίτσας, ο µέχρι σήµερα αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Τσιάκος, που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ, θα αντιµετωπίσει τον προερχόµενο από το ΚΙΝΑΛ και υποστηριζόµενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Αλεξάκο.

Στον δήµο Ιωαννιτών, η µάχη θα δοθεί µεταξύ του σηµερινού δηµάρχου, προερχόµενου από την Κεντροαριστερά, Θωµά Μπέγκα, και του καθηγητή Ιατρικής και προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Μωυσή Ελισάφ.

Θρίλερ για γερά νεύρα είναι το ντέρµπι µεταξύ των δύο υποψηφίων που περνούν στον β’ γύρο στον δήµο Πρέβεζας, καθώς η διαφορά τους είναι µόλις 100 ψήφοι. Ο υποψήφιος της ΝΔ, Νίκος Γεωργάκος, αναµετράται µε τον επί δύο θητείες δήµαρχο, προερχόµενο από το ΚΙΝΑΛ, Χρήστο Μπαΐλη.

Στον δήµο Άρτας, ο σηµερινός δήµαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, που προέρχεται από τη ΝΔ, θα αναµετρηθεί µε την «εκλεκτή» του ΣΥΡΙΖΑ, Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, αντιπρόεδρο στο Περιφερειακό Συµβούλιο και πρόεδρο των βενζινοπωλών Άρτας.

Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ξεσπάσει «γαλάζιος εµφύλιος» ανάµεσα στην υποψήφια της ΝΔ και νυν περιφερειάρχη, Χριστιάνα Καλογήρου και τον… αντάρτη της ΝΔ και πανεπιστηµιακό, Κώστα Μουτζούρη. Η κ. Καλογήρου συγκέντρωσε ποσοστό 30,60% και 30.773 ψήφους και ο κ. Μουτζούρης ποσοστό 24,36% και 24.503 ψήφους.

(Με πληροφορίες από το ethnos.gr)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ