20-01-2021

Αλλαγές στον Άρειο Πάγο – Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη η νέα ηγεσία

  • Ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο
  • Η Ειρήνη Καλού επιλέχθηκε ως η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου
  • «Θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη η επιλογή ανώτατων δικαστικών» τονίζει ο Τσίπρας
  • Νέα κόντρα κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας με φόντο τον ΠτΔ
  • Για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση έκανε λόγο η ΝΔ
  • Για στάση πρωτοφανώς αλαζονική και αντισυνταγματική κατηγόρησε τη ΝΔ το Μέγαρο Μαξίμου
  • Μέχρι τις 30 Ιουνίου, που λήγει η θητεία, δεν υπογράφει ο Παυλόπουλος

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα έχει πλέον γυναικεία ηγεσία, αφού μετά από τεσσεράμισι ώρες συνεδρίασης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πως η νέα πρόεδρος του Άρειου Πάγου θα είναι η Ειρήνη Καλού, ενώ νέα εισαγγελέας θα είναι η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος, Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η νέα πρόεδρος θα διαδεχθεί την Ξένη Δημητρίου η οποία αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου και η Δήμητρα Κοκοτίνη τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την Προεδρία του Αρείου Πάγου.

Μέχρι τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να προβεί σε καμία κίνηση πριν την 30 Ιουνίου.

«Θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη η επιλογή ανώτατων δικαστικών» τονίζει ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, χαρακτήρισε τη διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης ως «θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη» 

Όταν δε είχε γίνει αυτό, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της εισήγησής του υπογράμμισε πως «για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση».

«Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή», συνέχισε.

Επιμένοντας στο θέμα της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε: Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της.

Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στη διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ με φόντο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με αφορμή την απόφαση αυτή προέκυψε νέος γύρος έντασης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για «θεσμικά πρωτοφανή κίνηση».

«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας», αναφέρει η Πειραιώς.

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στη Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «στάση πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική που επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη». 

Αναφορικά με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πηγές προσκείμενες στην Προεδρία έκαναν σαφές ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν θα υπάρξει κάποια διαρροή σχετικά με το τι θα πράξει ο Προκόπης Παυλόπουλος. 

Ποια είναι η Ειρήνη Καλού

Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, ανώτατη δικαστική με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Διορίστηκε:

α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981

β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982

Προήχθη:

Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 15-1-1997

Στο βαθμό του εφέτη στις 3-2-2000

Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 6-8-2009

Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.

Ποια είναι η Δήμητρα Κοκοτίνη

Γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας.

Διορίστηκε:

α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981

β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982

Προήχθη:

Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 11-12-1997

Στο βαθμό του εφέτη στις 2-8-2001

Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 23-7-2010

Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.

Τζανακόπουλος – «Η άρνηση της δεν έχει καμία συνταγματική βάση»

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  «για πολιτικές σκοπιμότητες και ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως «μετά την άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και το νόμο»

Αναφερόμενος στη άρνηση της ΝΔ, να προσέλθει στην συναινετική διαδικασία ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «επιβεβαίωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος.  Η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου. Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση ενώ η άρνηση της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ