04-02-2021

Το λαθρεμπόριο που σκοτώνει! – Σημαντικές αποκαλύψεις για την παράνομη εμπορία καπνού

Βλάπτει επικίνδυνα τη δημόσια υγεία, υπονομεύει την εθνική οικονομία και αποτελεί μία απο τις ισχυρότερες εστίες διαφθοράς. Το λαθρεμπόριο καπνού αν και παραμελημένο από την επικαιρότητα, έχει πάρει τα τελευταία χρόνια τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, μίλησε στις προγραμματικές δηλώσεις για εθνικό σχέδιο δράσης, θέτοντας την αντιμετώπιση του θέματος στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στο συνέδριο που έγινε χθές στην Αθήνα, με τίτλο «ANTI-CORRUPTION FORUM: Συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού» , οι ομιλητές ήταν αποκαλυπτικοί:
Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γ.Βασιλειάδης χρακτήρισε το λαθρεμπόριο καπνικών βόμβα στην καρδιά του συστήματος και σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίοι συχνά διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Ο Π.Μελαχρινός, διευθυντής του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ Αλεξιάδη, τόνισε ότι η αύξηση της φορολογίας του καπνού σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης οδήγησε τους καταναλωτές στον εύκολο δρόμο της κατανάλωσης παράνομων προϊόντων. Συμπλήρωσε ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μπορεί να φέρει έσοδα έως ένα δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και για αυτό θέληση της κυβέρνησης είναι να πατάξει το φαινόμενο το συντομότερο δυνατόν.
Ο καθηγητής εγκληματολογίας του Transcrime Institute του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, κ. Francesco Calderoni, κατέστησε σαφή την άμεση σχέση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων με το οργανωμένο έγκλημα τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας.

Στο ίδιο θέμα, ο Δρ. Francesco Mandoi, εισαγγελέας της δίωξης κατά της μαφίας στην Ιταλία, επεσήμανε ότι τα έσοδα του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων χρηματοδοτούν άλλες εγκληματικές δράσεις και στάθηκε στη σημασία της διακρατικής συνεργασίας, δεδομένου και του διεθνούς χαρακτήρα των εγκληματικών οργανώσεων.

Η Elizabeth Allen, επί 37 χρόνια στέλεχος των Βρετανικών τελωνείων και σήμερα εκπρόσωπος του International Tax and Investment Center, αναφέρθηκε στο διεθνή χαρακτήρα του προβλήματος. Σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των νόμιμων καπνικών προϊόντων, ανέφερε ότι έχει αντιμετωπισθεί ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Οδηγία προϊόντων καπνού η οποία πρόκειται να υιοθετηθεί σύντομα από την ελληνική νομοθεσία.  Επιπλέον, δεδομένου ότι το 70% των προϊόντων που διακινούνται παράνομα είναι άγνωστης προέλευσης (cheap whites) χωρίς οποιαδήποτε σήμανση, ούτε οι ένσημες ταινίες ούτε οποιοδήποτε εθνικό σύστημα ιχνηλασιμότητας θα έλυνε το πρόβλημα στην Ελλάδα».

Στις προσπάθειες των διωκτικών Αρχών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν σημειώσει πολλές και σημαντικές επιτυχίες στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, καθώς και στις διασυνδέσεις του ακόμη και με τη διεθνή τρομοκρατία, αναφέρθηκαν η Γενική Διευθύντρια Τελωνείων και ΕΦΚ,  Ειρήνη Γιαλούρη και ο Stephen Henderson αξιωματούχος των Βρετανικών τελωνείων αποσπασμένος στην πρεσβεία στην Αθήνα και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Εμμ. Πλουμής, ο Διευθυντής Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, Πλοίαρχος Αλ. Καράκουλας.
Στο τέλος του συνεδρίου, ο Juan Paramo Sanz, παρουσίασε την επιτυχημένη πρωτοβουλία Mesa del Tabaco, που συνενώνει όλο τον κλάδο των καπνικών στην Ισπανία, «από το χωράφι μέχρι το τασάκι» σε μια κοινή προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για μια αντίστοιχη συλλογική προσπάθεια στην Ελλάδα.
Πολλοί αντιμετωπίζουν το λαθρεμπόριο καπνού ως «έγκλημα χωρίς θύματα», αλλά στην πραγματικότητα τα θύματα είναι πολλαπλά: Τα δημόσια έσοδα, η ελληνική καπνοκαλλιέργεια, οι θέσεις εργασίας αλλά και η ασφάλεια των πολιτών, δεδομένου ότι το παράνομο εμπόριο ενισχύει τη δράση εγκληματικών οργανώσεων που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από αυτό.
Τα πορίσματα του συνεδρίου θα αποσταλούν σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ