05-03-2021

Ενοχλεί πολύ και πολλούς ο νόμος για τα ΜΜΕ

Στη Βουλή και στις αρμόδιες επιτροπές που συζητούν το θέμα του νομοσχεδίου που έχει φέρει προς συζήτηση η κυβέρνηση, έγινε αναφορά για μία επιστολή της Κομισιόν που ζητούσε διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά για μία καταγγελία ιδιώτη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητούσε από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες διευκρινίσεις σχετικές με την καταγγελία. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η συνήθης που ακολουθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν λάβει καταγγελία από ιδιώτες κατά κράτους μέλους, χωρίς να έχει προηγηθεί δική της διερεύνηση του θέματος.

Η Επιτροπή με την επιστολή της δεν εγκαλεί την Ελλάδα, αλλά ζητά την άποψή της για τα θέματα που θίγει η καταγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταγγελία γίνεται κατά του ελληνικού κράτους και για το ότι, σύμφωνα με την καταγγελία, παρέχει παράνομη κρατική ενίσχυση στον τομέα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (DTT). Εμμέσως πλην σαφώς, η αναφορά ήταν για την ΕΡΤ ΑΕ και η καταγγελία φανέρωνε το άγχος του καταγγέλλοντος ιδιώτη να μην της επιτραπεί να γίνει πάροχος δικτύου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ελληνική πλευρά η καταγγελία έφτασε χωρίς να γίνει γνωστό το όνομα του καταγγέλλοντος ιδιώτη. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι έγινε αμέσως πολυμελής σύσκεψη στελεχών στο κτίριο της οδού Καραγιώρη Σερβίας, όπου ομόφωνα συμφωνήθηκε ότι η καταγγελία ήταν αβάσιμη και ότι μπορούσε εύκολα να αντικρουστεί. Τα στελέχη που συμμετείχαν συμφώνησαν επίσης να απαντήσουν ανά αρμοδιότητα και το ΥπΟικ να συγκεντρώσει τα στοιχεία και να τα αποστείλει σε τελικό κείμενο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προθεσμία, μάλιστα, δεν έχει ακόμα εκπνεύσει και η απάντηση των Ελληνικών Αρχών είναι σχεδόν έτοιμη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστολή θα διευκρινίζει ότι η καταγγελία είναι εντελώς αβάσιμη και ότι η ΕΡΤ ΑΕ δεν γίνεται η ίδια πάροχος δικτύου για μετάδοση προγράμματος τρίτων. Τη δραστηριότητα αυτή θα την αναλάβει η συνδεδεμένη με αυτήν -υπό ίδρυση- εταιρεία EΡΤnet σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Αναμένοντας την επίσημη απάντηση των δημοσίων αρχών, οι οποίες μάλιστα θεώρησαν την καταγγελία τόσο αβάσιμη ώστε να μην φτάσει ποτέ σε υπουργικά γραφεία αλλά να λυθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, το ζήτημα έφτασε σήμερα στη Βουλή διά στόματος βουλευτών της αντιπολίτευσης (και πρώην κυβερνητικών εταίρων).

Η αναφορά έγινε κατά τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Ο υπ. Επικρατείας δεσμεύτηκε στη Βουλή να κοινοποιήσει την επιστολή της Επιτροπής στις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πηγή φωτογραφίας: sooc

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ