01-10-2020

Με σημαντικές βελτιώσεις στη Βουλή οι νέοι ποινικοί κώδικες

 

Άμεσα αναμένεται να εισαχθούν στη Βουλή οι νέοι κώδικες, Ποινικός και Ποινικής Δικονομίας, με στόχο να ψηφιστούν και αυτό που έχει αξία είναι πως θα υπάρχουν στο σχετικό νομοσχέδιο σημαντικές βελτιώσεις με ενσωματωμένες τις προτεινόμενες αλλαγές από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Η ριζική αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την ενσωμάτωση όλων των προτεινόμενων αλλαγών, οδηγείται στην Βουλή προκειμένου να περάσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία, για την ψήφισή του.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την διαδικασία της διαβούλευσης έχουν προκύψει σημαντικές βελτιώσεις και ιδιαίτερα στις διατάξεις εκείνες που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο νομικό κόσμο όσο και σε κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές που αφορούν το αδίκημα του βιασμού, αλλά και αυτό που αφορά την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές κατέληξαν σε συγκεκριμένες αλλαγές, που ικανοποιούν το σύνολο των διαφωνούντων και πλέον η επί δέκα χρόνια επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της ποινικής νομοθεσίας γίνεται πράξη για τα δικαστήρια και το νομικό κόσμο της χώρας.

Οι Κώδικες έχουν κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και πλέον περιμένουν το τυπικό έναυσμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να εισέλθουν στην Βουλή όπου αναμένεται να ψηφιστούν με ευρεία πλειοψηφία, καθώς τα κόμματα έχουν δείξει ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει συναίνεση. Η πλειονότητα άλλωστε του νομικού κόσμου, έχει ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας προσαρμογής της ποινικής νομοθεσίας στη νέα έννομη τάξη, ελληνική, ενωσιακή και διεθνή, αλλά και στην σύγχρονη αντιμετώπιση των νέων δεδομένων στο έγκλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Ποια τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα

Νομικοί κύκλοι τονίζουν, επίσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η άμεση ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κρίνεται αναγκαία, καθώς σε δεκάδες περιπτώσεις εν εξελίξει ποινικών υποθέσεων, τηρείται στάση αναμονής, είτε από δικαστήρια είτε από ανακριτές, καθώς με τα νέα δεδομένα προκύπτει για κατηγορούμενους διαφορετική ποινική αντιμετώπιση από την ισχύουσα σήμερα, σε κάποιες δε από αυτές ευνοϊκότερη όσον αφορά τις ποινές. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται κρίσιμο και το θέμα του χρόνου εφαρμογής των νέων κωδίκων, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες ανισότητες και προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Όπως έχει διατυπωθεί από το σύνολο του νομικού κόσμου (δικαστές, δικηγόρους, ακαδημαϊκούς), η αναμόρφωση του ποινικού κώδικα ήταν επιβεβλημένη για δεκαετίες, αλλά η μεταρρύθμιση πολλές φορές βρέθηκε προ πολιτικής ατολμίας.

Τα νομοθετήματα που εισάγονται πλέον στην Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου είναι το αποτέλεσμα μίας μακράς και επίπονης προσπάθειας ειδικών, που εισάγουν την χώρα σε μία σύγχρονη φιλοσοφία για το έγκλημα, την καταδίκη και την αντιμετώπιση του, στοιχεία που εν τέλει αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ζήνα Κουτσελίνη αποχώρησε από την εκπομπή του Αρναούτογλου νιώθοντας θιγμένη (video)

Η Ζήνα Κουτσελίνη ήταν καλεσμένη της εκπομπής «The 2night show» και την Τρίτη θα γινόταν η εγγραφή.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Ποια τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα
Η παρουσιάστρια όμως ένιωσε θιγμένη κι αποχώρησε πριν...

Στο στόχαστρο της «Καθημερινής» ο Μπακογιάννης – «Για όλα φταίει το γκαζόν»

Μέχρι και η «ναυαρχίδα» του κεντροδεξιού Τύπου, η εφημερίδα «Καθημερινή» έβαλε στο στόχαστρό της τον Κώστα Μπακογιάννη, αναφορικά με την υπόθεση «Μεγάλος Περίπατος», η...

Ζευγάρι ελλήνων ηθοποιών χώρισε – Η επιβεβαίωση on camera (video)

Το γνωστό ζευγάρι ηθοποιών χώρισε εδώ και λίγο καιρό. Ήταν ευτυχισμένο και έδειχνε πολύ ερωτευμένο αλλά δυστυχώς δεν κράτησε η σχέση του. Η ηθοποιός μιλώντας...

Η εξομολόγηση της Ράνιας Τζίμα: Εκείνη την εποχή ο Γαβριήλ δεν είχε δουλειά, χτυπούσα πόρτες (video)

Η Ράνια Τζίμα καλεσμένη της εκπομπής «Πάμε Δανάη» έκανε μια εκ βαθέων εξομολόγηση. Αναφέρθηκε στην περίοδο που έκλεισε το MEGA και πώς τόσο εκείνη όσο...

Κατερίνα Καραβάτου: Δεν πήγα στον γιατρό, το κατάλαβα μόνη μου… (video)

Η Κατερίνα Καραβάτου κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Στη φωλιά των κούκου» έκανε μια εξομολόγηση για κάτι που της συνέβη στο παρελθόν. «Εγώ πριν από...

«Άνω κάτω» το Υπουργικό Συμβούλιο – Ο Σταϊκούρας «γύρισε την πλάτη του» στον Μητσοτάκη

Τα πρώτα διαλυτικά φαινόμενα είναι γεγονός στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως, άλλωστε, αποτυπώθηκε από τη σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, η...