07-01-2021

Άγρια σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη στη Βουλή

  • Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση
  • Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Είσαι πολύ λίγος εσύ να μιλάς για την ελίτ και για τους πολλούς σε μένα
  • Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ας αναζητήσουμε τους τρόπους που η δική σας οικογένεια απέκτησε την περιουσία της, έκανε δουλειές στη χούντα
  • Ενστάσεις με το «καλημέρα» από τη ΝΔ
  • Η συνεδρίαση θα κλείσει το βράδυ της Παρασκευής μετά την ονομαστική ψηφοφορία

Ίσως η πιο σφοδρή σύγκρουση που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση, όπως κάθε φορά, εξελίχθηκε και πάλι σε μονομαχία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στη φάση των δευτερολογιών το πολιτικό θερμόμετρο έφτασε στα ύψη, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσσουν σκληρότατους χαρακτηρισμούς και τη μεταξύ τους κόντρα να φεύγει εκτός ορίων.

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Παριστάνετε τον Στέφανο Χίο της πολιτικής ζωής, είσαι πολύ λίγος εσύ να μιλάς για την ελίτ και για τους πολλούς σε μένα

Την «αυλαία» στη συζήτηση άνοιξε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα αντιπαρατεθεί «όχι με την προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη, αλλά με το πολιτικό του σχέδιο», ωστόσο στη δευτερολογία του «άναψαν τα αίματα» όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα με το σκάφος της οικογένειας Παναγόπουλου.

«Έχω συνειδητοποιήσει το βαθύ στρατηγικό και πολιτικό σας αδιέξοδο, δεν περίμενα, όμως, πραγματικά, ότι θα φτάνατε εδώ στο Κοινοβούλιο να παριστάνετε τον Στέφανο Χίο της πολιτικής ζωής του τόπουΑυτό το κατάντημα δεν το περίμενα ποτέ. Όμως η κατάληξη της κατηφόρας είναι ο πάτος. Τον πιάνετε σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε με αρκετά οργισμένο ύφος:

«Είμαι 11 χρόνια αρχηγός πολιτικού κόμματος και 4,5 χρόνια πρωθυπουργός. Δεν μπήκα στην πολιτική ζωή του τόπου για να γίνω πλούσιος, δεν έγινα πλούσιος και δεν ανήκω σε μια πολιτική οικογένεια η οποία δεν έκανε καμιά άλλη δουλειά μόνο πολιτική και είναι ζάπλουτη κ. Μητσοτάκη. Είσαι πολύ λίγος εσύ για να μιλάς για την ελίτ και για τους πολλούς σε μένα».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ας αναζητήσουμε τους τρόπους που η δική σας οικογένεια απέκτησε την περιουσία της, έκανε δουλειές στη χούντα

«Η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει τη μεγάλη νίκη που θα οδηγήσει και στη μεγάλη πολιτική ανατροπή. Στις 26 Μαΐου ένας θα χαμογελάει και ένας θα κλαίει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του, ενώ στη δευτερολογία του καταφέρθηκε με σκληρότατους χαρακτηρισμούς εναντίον της οικογένειας του πρωθυπουργού.

«Όταν βάζατε τα άθλια έντυπά σας τα οποία χρηματοδοτούνται ευθέως από τους διαπλεκόμενους που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου να χτυπάνε τη σύζυγό μου, και ξαφνικά ανακαλύψατε τις οικογενειακές ευαισθησίες», είπε για προσθέσει:

«Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για ζάμπλουτη οικογένεια, ας αναζητήσουμε τους τρόπους που η δική σας οικογένεια απέκτησε την περιουσία της, έκανε δουλειές στη χούντα».

«Ο κ. Μαρινάκης δεν είναι κουμπάρος μου. Ούτε στα σκάφη του μπαίνω. Προερχόμαστε από διαφορετικές οικογένειες. Έχουμε διαφορετικές ιστορίες. Έχω ζήσει την πολιτική από μικρός. Πράγματι η οικογένειά μου εξορίστηκε στη χούντα. Άλλοι έκαναν δουλίτσες στη χούντα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Γεννηματά: Κατάντια της Βουλής, μοιάζει με πεζοδρόμιο. Στέλνετε τον κόσμο στην ακροδεξιά

Για «παρακμή του πολιτικού διαλόγου και κατάντια της Βουλής» κατηγόρησε τους Τσίπρα και Μητσοτάκη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Λυπάμαι για την εικόνα του Κοινοβουλίου. Μοιάζει με πεζοδρόμιο. Θέλετε να κρύψετε την κατάντια σας.

Σταματήστε να εγκληματείτε κατά του τόπου. Στέλνετε τον κόσμο στην ακροδεξιά. Δεν θα σας ακολουθήσουμε σ’ αυτό τον δρόμο», υπογράμμισε με έμφαση.

Ενστάσεις με το «καλημέρα» από τη ΝΔ

Οι τόνοι ήταν υψηλοί από την εκκίνηση της συζήτησης. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, με παρέμβαση του στην Ολομέλεια, επισήμανε ότι σήμερα εισάγεται η πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ είχε προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Παύλου Πολάκη, η οποία κατατέθηκε και αναγνώστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Δένδιας είπε ότι ο μηχανισμός που επελέγη είναι αντισυνταγματικός και εγείρει μείζον ζήτημα με δεδομένο μάλιστα ότι η πρόταση δυσπιστίας για να εγκριθεί απαιτεί διαφορετική πλειοψηφία από την πρόταση εμπιστοσύνης. «Δεν προβλέπεται αυτό το οποίο συνέβη. Η πρόταση δυσπιστίας είναι όργανο κοινοβουλευτικού της αντιπολίτευσης, κατά το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Προβλέπει διαφορετική πλειοψηφία από αυτή που προβλέπει ο Κανονισμός για την πρόταση εμπιστοσύνης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Έχει υποβληθεί γραπτή πρόταση δυσπιστίας η οποία οφείλει να προταχθεί», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «το κάνει αυτό διότι η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί, για να γίνει δεκτή, 151 ψήφους, και αυτό θα έδινε σε ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν- και το εδήλωσαν ήδη- με πλήρη απαξία τη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, να διαφοροποιηθούν, χωρίς αυτό να έχει κοινοβουλευτική συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις».

«Ο μηχανισμός που επελέγη λοιπόν είναι αντικαταστατικός, είναι αντίθετος με τον Κανονισμό της Βουλής, είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και εγείρει ζήτημα. Παρακαλώ να αλλάξετε την απόφαση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Το αίτημα του απέρριψε ο Νίκος Βούτσης αφού επισήμανε προηγουμένως ότι σε δύο συνεδριάσεις αυτό το θέμα δεν ηγέρθη, δηλαδή, ούτε όταν ο πρωθυπουργός απάντησε από το βήμα της Βουλής ότι θα ζητήσει την μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ούτε και στη συνεδρίαση κατά την οποία ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι πάμε σε πρόταση εμπιστοσύνης.

Με ονομαστική ψηφοφορία κλείνει το βράδυ της Παρασκευής η συζήτηση

Η συζήτηση, που αποτελεί την τελευταία πιθανότατα μάχη των αρχηγών στη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές, θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων, οι οποίες, από αύριο Πέμπτη, θα αρχίζουν το πρωί. Η συζήτηση γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αποκάλυψη του Απόστολου Γκλέτσου: Ζητάω covid test πριν κάνω σεξ (video)

Ο Απόστολος Γκλέτσος έκανε μία δήλωση που θα σχολιαστεί ποικιλοτρόπως.Ο γνωστός ηθοποιός μιλώντας στην εκπομπή «Στη φωλιά των κούκου» εξομολογήθηκε πως πριν κάνει σεξ...

Σακελλαροπούλου: Σκοτεινή στιγμή στην αμερικανική Ιστορία

Για μια σκοτεινή στιγμή στην αμερικανική Ιστορία κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στην Ουάσιγκτον και τονίζει...

Κορονοϊός: «Δημοτικά και νηπιαγωγεία ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα», ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία σχετικά με το αν θα ανοίξουν τελικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία την ερχόμενη Δευτέρα (11/01), καθώς τις τελευταίες...

Συνελήφθη δραπέτης των φυλακών Κασσάνδρας – Τι τον πρόδωσε

Τα δακτυλικά αποτυπώματα πρόδωσαν έναν 52χρονο Βούλγαρο στη Θεσσαλονίκη, καθώς έπειτα από δακτυλοσκοπική σήμανση από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, προέκυψε ότι...

Moderna: Το εμβόλιό μας θα προσφέρει προστασία από τον κορονοϊό έως και για δύο χρόνια

Το εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19 της εταιρίας Moderna είναι πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια περίπου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της...

Η Καινούργιου αποκάλυψε τον άγνωστο καβγά της με τον Λιανό (video)

Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε τον καβγά της με τον Γιώργο Λιανό.Κατά τη διάρκεια της εκπομπής της το πρωί της Πέμπτης αποκάλυψε τον καβγά...