19-09-2020

Ηλιόπουλος: Δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην ασφάλεια και τα δικαιώματα

 

Ο υποψήδιος δήμαρχος Αθηνών με την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος παρουσίασε την Πέμπτη 25 Απριλίου το πρόγραμμα του στην συχνότητα της ΕΡΤ, εστιάζοντας στο κομμάτι της Αασφάλειας, το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Σε αυτό, κεντρικό κομμάτι της συζήτησης είναι και το θέμα των Εξαρχείων. Ενδεικτικά ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως η «η Αθήνα δεν είναι μια ανασφαλής πόλη,αλλά ορισμένες περιοχές έχουν προβλήματα. Τα Εξάρχεια είναι μία από αυτές». «Ενας πολίτης δεν μπορεί να είναι φοβισμένος ούτε στην πόλη του, ούτε στη γειτονιά του» πρόσθεσε.

Κεντρικό σημείο του πρόγραμμα τους κ. Ηλιόπουλο ήταν πως η Ασφάλεια δεν αποκλείει τα δικαιώματα, αντίθετα αποτελεί και αυτή μέρος τους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι, «μπορούμε να φτιάξουμε τις προδιαγραφές για μία βιώσιμη πόλη», διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να φτιάξει όλα τα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας σε τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη διοίκηση Καμίνη λέγοντας πως  «ο δήμος της Αθήνας είναι ένας πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση»

Σε ερώτηση για το τι συμβαίνει, αλλά και το τι μπορεί να διορθωθεί στα Εξάρχεια, απάντησε: «Για εμάς η ασφάλεια είναι κεντρικό ζήτημα, γιατί μια πόλη δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς ασφάλεια. Είναι ένα καθολικό δικαίωμα. Δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην ασφάλεια και τα δικαιώματα. Ένας πολίτης δεν μπορεί να είναι φοβισμένος ούτε στην πόλη του, ούτε στη γειτονιά του. Είναι όμως η Αθήνα συνολικά μια ανασφαλής πόλη; Όχι, δεν είναι. Τα περισσότερα από 6 εκατομμύρια άνθρωποι που επισκέπτονται την Αθήνα, δεν είναι τρελοί που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία μιας εμπόλεμης ζώνης. Προφανώς υπάρχουν περιοχές που υπάρχουν ζητήματα και τα Εξάρχεια είναι μία από αυτές τις περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Και πρόσθεσε, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Για εμάς στα Εξάρχεια έχουν συναντηθεί τρεις αρνητικοί παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι η ολοκληρωτική εγκατάλειψη απ’ το δήμο. Ο δήμος δεν έχει κανένα άλλοθι πως αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια υπάρχει ο πιο εγκαταλελειμμένος χώρος πρασίνου στην Αθήνα, ο Λόφος του Στρέφη. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το πως τρέχει το ράλι στο real estate και στα ενοίκια. Δηλαδή, ενώ συνήθως βλέπουμε έναν παραδοσιακό κύκλο υποβάθμισης μιας περιοχής και μετά σε δεύτερο χρόνο ένα ράλι στα ενοίκια, τώρα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Και ο τρίτος παράγοντας είναι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια οργανωμένο έγκλημα και μαφίες που αναπαράγουν όλες αυτές τις πρακτικές που βλέπουμε. Τα Εξάρχεια δεν είναι γκέτο, ούτε άβατο».

Σχετικά με τη Δημοτική Αστυνομία, είπε: «Ακούγονται διάφορες ανοησίες ότι θα πάρουμε τη Δημοτική Αστυνομία να κυνηγάμε το οργανωμένο έγκλημα. Μπορούμε να συζητήσουμε πολύ συγκεκριμένα για το πόσο μεγάλος και κρίσιμος είναι ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας για τη λειτουργία της πόλης, όπως ο ελεύθερος χώρος, οι ράμπες για τα άτομα με αναπηρία, η ηχορύπανση. Πράγματα τα οποία ορίζουν την καθημερινότητα στην πόλη. Οποιοδήποτε πρόβλημα των ανθρώπων της πόλης, είναι και πρόβλημα του δημάρχου. Ο δήμαρχος πρέπει να έχει γνώμη και να παίρνει πρωτοβουλίες».

Αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, απάντησε: «Η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή έχει μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε ένα πανευρωπαϊκό φιλέτο. Οι εξελίξεις με τη βραχυχρόνια μίσθωση, συμβάλουν σε αυτό. Ακριβώς για αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει πολύ γρήγορα να παρθούν μέτρα έτσι, ώστε να κρατήσουν τους κατοίκους στις γειτονιές τους», για να συμπληρώσει: «Δεν θεωρούμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι άσπρο ή μαύρο. Μέσα στην κρίση κάποιοι μικρο-ιδιοκτήτες είδαν ένα παραπάνω εισόδημα. Δεν θεωρούμε ότι αυτό ήταν ένα από τα αρνητικά στοιχεία. Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές. Αυτό που δίνει ασφάλεια σε μια γειτονιά είναι αυτό που λέμε μεικτές χρήσεις: Κατοικία, διασκέδαση, εμπορική δραστηριότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Δένδιας: Ζητάμε προετοιμασία λίστας κυρώσεων για Τουρκία αν συνεχιστούν οι παράνομες ενέργειες

Σχετικά με την καθημερινότητα, επισήμανε: «Αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, το 2019, υπάρχει γειτονιά, ένα κομμάτι στον Κολωνό, που δεν έχει ακόμα αποχέτευση. Οι άνθρωποι μου λένε πως αισθανόμαστε ότι δεν ανήκουμε στον δήμο. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Αθήνα έχει δημάρχους που ήταν πάρα πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος, πάρα πολύ κοντά στο κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάρα πολύ μακριά από τις γειτονιές της Αθήνας».

«Η Αθήνα είναι επτά μικροί δήμοι. Αν δεν μεταβιβάσουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες στα κοινοτικά συμβούλια, η πόλη δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε με τον καλύτερο δήμαρχο. Δεν γίνεται σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζεις ταυτόχρονα για ζητήματα στο Παγκράτι και στο Νέο Κόσμο, στα Σεπόλια και στον Κολωνό και να αποφασίζουν άνθρωποι που μπορεί να μη ξέρουν αυτές τις γειτονιές», συμπλήρωσε.

Για τα δημοτικά τέλη, δήλωσε: «Σε περιοχές που είναι πιεσμένες, ακόμα και σε ζητήματα ασφάλειας, ο δήμος πρέπει να έχει ειδική πολιτική για τα δημοτικά τέλη. Το δεύτερο πρόβλημα με τα δημοτικά τέλη είναι ότι δεν υπάρχει καμία ανταπόδοση αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα. Ο κόσμος πληρώνει ακριβά δημοτικά τέλη, χωρίς να βλέπει ανταποδοτικά έργα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε μια σειρά από εργαλεία που έχει ο δήμος όπως το αναξιοποίητο κτιριακό του απόθεμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  ΣΥΡΙΖΑ για επέτειο δολοφονίας Φύσσα: Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή

Στην ερώτηση αν ο δήμος της Αθήνας είναι ένα καλό βήμα να τον γνωρίσει ο κόσμος και να αποτελέσει εφαλτήριο για πολιτική καριέρα, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, απάντησε: «Επειδή έχω ήδη απευθύνει αυτή την ερώτηση στον συνυποψήφιό μου, θεωρώ πως θα ήταν καλή εξέλιξη μετά τον Οκτώβριο που η ΝΔ θα ψάχνει για αρχηγό, ο κ. Μπακογιάννης να αναλάβει τη Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά εμένα, εγώ επέλεξα πολύ συνειδητά να κάνω την αντίστροφη πορεία. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να παραμείνω στο υπουργείο μου και να κατέβω βουλευτής στην Α Αθηνών. Μου δόθηκε, όμως, η ευκαιρία να δουλέψω για την πόλη στην οποία έχω μεγαλώσει, έχω εργαστεί και σήμερα ζω. Θεωρώ πως είναι πολύ τιμητικό να μπορείς να δουλέψεις για την Αθήνα. Άρα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα εγώ έχω κατέβει να δουλέψω για την πόλη μου».

Για την προσβασιμότητα στην πόλη, με επίκεντρο τα πεζοδρόμια και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε: «Στην Αθήνα, για να αλλάξουν πέντε πράγματα με κάποιους ανθρώπους, πρέπει να τσακωθείς. Αν αυτό σημαίνει ότι θα τσακωθούμε με οποιονδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να παρκάρει πάνω σε μία ράμπα ή με οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να κανιβαλίσει το δημόσιο χώρο και ένας νέος άνθρωπος να μην μπορεί να βγάλει το παιδί του βόλτα με ένα καροτσάκι, ναι με αυτούς τους ανθρώπους θα τσακωθούμε. Αυτό είναι δουλειά της Δημοτικής Αστυνομίας και δεν το θεωρώ καθόλου μικρό».

(Με πληροφορίες από ΕΡΤ)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.