01-10-2020

«Η διερεύνηση των σκανδάλων είναι λαϊκή απαίτηση», τόνισε ο Σκουρλέτης

 

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τόνισε ότι η διερεύνηση πραγματικών υποθέσεων που αφορούν σε σκάνδαλα είναι λαϊκή απαίτηση, σημειώνοντας ότι «βγαίνουν επιθετικά απέναντι στη Δικαιοσύνη επειδή αυτή κάνει τη δουλειά της». Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της διαλεύκανσης της υπόθεσης Πετσίτη, «αν υπάρχει κάτι προς διαλεύκανση», όπως λέει.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

• Το θέμα των ημερών είναι η Novartis. Η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά, τουλάχιστον στο επικοινωνιακό πεδίο, σε αυτό το σκάνδαλο, ωστόσο οι έως τώρα εξελίξεις δείχνουν πως οι δηλώσεις που έγιναν αρχικά από διάφορα κυβερνητικά στελέχη είναι δυσανάλογες σε σχέση με το αποτέλεσμα.

«Κατ’ αρχήν να ξεκινήσουμε με δεδομένο ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Οσο κι αν κάποια στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή της Ν.Δ. το αμφισβητούν αυτό.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπήρξε σκάνδαλο και το μάθαμε από το εξωτερικό. Αν ισχύει αυτό, που για μένα ισχύει, σημαίνει ότι σωστά κινήθηκαν οι διαδικασίες από τη Δικαιοσύνη και σωστά η Βουλή έδωσε το πράσινο φως για να διερευνηθεί η υπόθεση και για πολιτικά πρόσωπα.

Η κριτική που ασκούν τώρα κάποιοι στη Δικαιοσύνη τούς εκθέτει. Κατηγορούν τη Δικαιοσύνη για σκευωρία και βγαίνουν επιθετικά απέναντι στη Δικαιοσύνη επειδή αυτή κάνει τη δουλειά της».

• Υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στη Δικαιοσύνη.

«Κακώς το έχουν κάνει όσοι το έχουν κάνει. Δεν το λέω μόνο τώρα. Προσωπικά, θεωρώ ότι σε αυτά τα ζητήματα, για να είμαστε αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί, πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τόνους».

• Με δεδομένο το γεγονός ότι η πόλωση αυξάνεται μέρα με τη μέρα όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, υπάρχει μια έντονη σκανδαλολογία στο προσκήνιο. Από τη μια η Novartis, απ’ την άλλη η Ν.Δ. που καταγγέλλει ως σκάνδαλο την υπόθεση Πετσίτη. Πού οδηγεί όλο αυτό και τι λέει στον κόσμο που το παρακολουθεί;

«Η κίτρινη σκανδαλολογία δεν βοηθάει. Η διερεύνηση πραγματικών υποθέσεων που αφορούν σε σκάνδαλα νομίζω ότι είναι και λαϊκή απαίτηση και βοηθάει. Μια από τις αιτίες που χρεοκόπησε αυτή η χώρα και ο κόσμος υπέστη τα πάνδεινα είναι αυτές οι πραγματικές υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς. Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, υπερκοστολογήσεις, μίζες, λογαριασμοί στο εξωτερικό. Αρα είναι απολύτως αναγκαίο και να θωρακιστεί θεσμικά η δημοκρατία μας και να περιορίζονται τέτοιου είδους πρακτικές.

Ταυτόχρονα υπάρχει η λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν όλα αυτά και να αποδοθούν ευθύνες. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλο αυτό πρέπει να το κάνεις μέσα στο προβλεπόμενο συνταγματικό-θεσμικό πλαίσιο και δεν πρέπει να το εντάσεις στο πλαίσιο μιας αγοραίας πολιτικής αντιπαράθεσης γιατί τότε το ευτελίζεις.

Αυτό ζητάει άλλωστε ο ένοχος, που κατά τη γνώμη μου είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, γιατί του δίνει την αφορμή να κάνει μια fake αντεπίθεση. Να εφεύρει πολλά «σκάνδαλα» για να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι τελικά είμαστε όλοι ίδιοι».

• Η δική σας άποψη για την υπόθεση Πετσίτη ποια είναι;

«Ξέρω ό,τι έχει ειπωθεί και έχει γραφτεί δημόσια. Σίγουρα τον έχει πάρει κάπου το μάτι μου. Γνωρίζω αυτό που επιβεβαίωσε και ο Νίκος Παππάς για τη φιλική σχέση που είχαν από την Καισαριανή. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι προς εξέταση.

Εγώ καταλαβαίνω τις ευαισθησίες του κόσμου που επειδή έχει περάσει όλα τα προηγούμενα, όταν υπάρχει έστω και η πραγματική σκιά τέτοιων πρακτικών, θέλει να δοθούν απαντήσεις. Αυτό λοιπόν πρέπει να το κάνουμε όλοι όσοι κατέχουμε δημόσια αξιώματα. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι σε θετική κατεύθυνση οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης που θέλουν να διευκολύνουν την οποιαδήποτε συζήτηση.

Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της τακτικής που σας ανέφερα πριν από λίγο. Αφήνει να διαρρεύσουν «ειδήσεις» και βάζει λόγια στο στόμα της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, τα οποία στη συνέχεια η Αρχή τα διαψεύδει.

Όλο αυτό βέβαια η Ν.Δ. δεν το κάνει μόνο επίσημα αλλά και με άλλους τρόπους, μέσα από τα ορκισμένα υπέρ της και υπέρ της διαπλοκής μέσα ενημέρωσης. Και έτσι διαχέει γενικά ευθύνες για να συγκαλύψει τις δικές της, τους πραγματικούς δηλαδή ενόχους».

• Συνεπώς είστε υπέρ της διαλεύκανσης της υπόθεσης Πετσίτη.

«Αν υπάρχει κάτι προς διαλεύκανση, ασφαλώς και είμαι».

• Στο Γαλάτσι πριν από λίγες μέρες έγινε μια μεγάλη εκδήλωση. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη διαδικασία συσπείρωσης ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικών δυνάμεων που ξεκίνησε επίσημα πια;

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Με τον Πολάκη τα «βάζει» η ΝΔ: Ο κολλητός του Τσίπρα ονειρεύεται αντάρτικα

«Το Γαλάτσι ήταν η κορύφωση μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες. Μιας διαδικασίας συνεύρεσης δυνάμεων από διαφορετικές αφετηρίες από όλο εκείνο το φάσμα που ξεκινά από την Αριστερά, την Οικολογία και φτάνει στην Κεντροαριστερά και στη Σοσιαλδημοκρατία.

Αυτό που επιχειρούμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που λέει το όνομά του, μια Προοδευτική Συμμαχία. Την ύπαρξη της συμμαχίας την κατανοούμε ως μια απάντηση στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και ως ανάγκη να κατατεθεί μια εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει ρότα το καράβι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πώς; Εγκαταλείποντας τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό είναι βασικός στόχος αυτών των δυνάμεων».

• Σας κάνουν κριτική γι’ αυτό. ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ν.Δ. απαξιώνουν την προσπάθεια λέγοντας ότι μαζεύετε γυρολόγους της πολιτικής και πως το κάνετε για να βρει σωσίβιο ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

«Αυτό είναι μια ρηχή επιχειρηματολογία που αδυνατεί να κατανοήσει τι συνέβη στη χώρα από το 2010 και μετά. Τότε είχαμε μια κατάρρευση του παλαιού πολιτικού συστήματος και κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Εμείς, μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεν επιχειρούμε ούτε να υποκαταστήσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς ούτε να δημιουργήσουμε έναν νέο φορέα. Ισα ίσα, η δύναμη αυτής της συνεύρεσης είναι η πολυμορφία της.

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τη διάθεση να πάμε σε μια άμορφη συσπείρωση που δεν θα έχει πολιτικό στίγμα. Εδώ υπάρχει ένα πραγματικό θέμα που λέγεται φερεγγυότητα προσώπων. Και το πιο βασικό είναι το πολιτικό στίγμα αυτής της συνεύρεσης. Τι λες δηλαδή για τα προβλήματα του κόσμου, της χώρας.

Εδώ λοιπόν παίζει ρόλο η ικανότητα να έχεις τα πολιτικά φίλτρα ώστε να δώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρόσωπα που δεν είναι φθαρμένα και που με έναν φερέγγυο τρόπο μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την υπόθεση».

• Περί φθαρμένων προσώπων θα σας έλεγα ένα όνομα: Στέφανος Τζουμάκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Σπίρτζης για επεισόδια στο υπουργείο Υγείας: Με γκλοπ «χειροκροτάει» τώρα η ΝΔ τους γιατρούς

«Μισό λεπτό. Ο Στέφανος Τζουμάκας έχει βγει από το πολιτικό προσκήνιο εδώ και δέκα χρόνια, ασκώντας μια κριτική στο κόμμα του.

Τέτοιες περιπτώσεις δεν τις βάζουμε στην πρώτη γραμμή αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι έχουν επαναδιατυπώσει τις θέσεις τους σε μια σειρά από ζητήματα. Τα πράγματα δεν είναι στατικά στην πολιτική. Αν ήταν στατικά, θα μιλούσατε τώρα με τον γραμματέα ενός κόμματος του 3%».

• Σας γίνεται όμως σκληρή κριτική και από τα αριστερά γι’ αυτά τα πρόσωπα. Κυρίως όσα βρίσκονταν, ακόμα και πρόσφατα, στο ΚΙΝΑΛ.

«Τη συνειδητή συμμετοχή όλων αυτών των προσώπων σε αυτό το εγχείρημα ουσιαστικά την αντιλαμβάνομαι ως το αποτέλεσμα μιας διαφορετικής θεώρησης των πραγμάτων από αυτήν που είχαν το προηγούμενο διάστημα. Η κρίση μάς έκανε να όλους να βλέπουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Τι πιο λογικό να βλέπεις την αντανάκλαση αυτής της πραγματικότητας στο πολιτικό σκηνικό;».

• Αυτή η διαδικασία μέσα στην κρίση δεν οδήγησε και σε έναν διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με εκείνον του 2012;

«Δεν ισχύει αυτό. Και δεν ισχύει σε σχέση με τη βασική θεώρηση των πραγμάτων και την ανάλυση που κάναμε τότε και τώρα. Αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη όταν βρισκόταν στο 3% τα λέει και τώρα.

Δεν είχαμε την εμπειρία της διακυβέρνησης ούτε και την εμπειρία της πολιτικής ήττας του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενθαρρυμένος από τη λαϊκή εντολή που μας δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, όφειλε να ανταποκριθεί σε αυτήν και όχι να δραπετεύσει, όπως ιστορικά, συνήθως, έκανε η Αριστερά.

Να δοκιμάσει να υλοποιήσει, μέσα από αντίξοες συνθήκες και αρνητικούς συσχετισμούς, μια πολιτική που δεν ήταν δικιά του, αλλά με έναν τέτοιο τρόπο ώστε στο μέτρο του δυνατού να βάλει το δικό του αποτύπωμα, να εκμεταλλευτεί τις όποιες ρωγμές και να ανοίξει προοπτικές και δρόμους που οδηγούν μακριά από τις πολιτικές λιτότητας. Σε κάποια θέματα τα κατάφερε, σε άλλα όχι. Αυτή είναι όμως η ζωή. Γεμάτη από αντιφάσεις. Σημασία έχει να μη χάνεις τον πολιτικό σου προσανατολισμό».

• Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη φωτογραφία που ανέβασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παρέα με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο. Πώς σχολιάζετε την εξήγηση που έδωσε;

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα το γεγονός, ελπίζω ακόμα και τώρα να ήταν μια αστοχία της στιγμής. Άλλο η ανεκτικότητα της δημοκρατίας και άλλο να συναγελάζεσαι με τους υμνητές των ναζί. Ασφαλώς και πρέπει να υψώσουμε ένα ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό τείχος «αποκλεισμού» απέναντι στον φασισμό. Ας είμαστε προσεκτικοί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ζήνα Κουτσελίνη αποχώρησε από την εκπομπή του Αρναούτογλου νιώθοντας θιγμένη (video)

Η Ζήνα Κουτσελίνη ήταν καλεσμένη της εκπομπής «The 2night show» και την Τρίτη θα γινόταν η εγγραφή. Η παρουσιάστρια όμως ένιωσε θιγμένη κι αποχώρησε πριν...

Ζευγάρι ελλήνων ηθοποιών χώρισε – Η επιβεβαίωση on camera (video)

Το γνωστό ζευγάρι ηθοποιών χώρισε εδώ και λίγο καιρό. Ήταν ευτυχισμένο και έδειχνε πολύ ερωτευμένο αλλά δυστυχώς δεν κράτησε η σχέση του. Η ηθοποιός μιλώντας...

Στο στόχαστρο της «Καθημερινής» ο Μπακογιάννης – «Για όλα φταίει το γκαζόν»

Μέχρι και η «ναυαρχίδα» του κεντροδεξιού Τύπου, η εφημερίδα «Καθημερινή» έβαλε στο στόχαστρό της τον Κώστα Μπακογιάννη, αναφορικά με την υπόθεση «Μεγάλος Περίπατος», η...

Κατερίνα Καραβάτου: Δεν πήγα στον γιατρό, το κατάλαβα μόνη μου… (video)

Η Κατερίνα Καραβάτου κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Στη φωλιά των κούκου» έκανε μια εξομολόγηση για κάτι που της συνέβη στο παρελθόν. «Εγώ πριν από...

«Άνω κάτω» το Υπουργικό Συμβούλιο – Ο Σταϊκούρας «γύρισε την πλάτη του» στον Μητσοτάκη

Τα πρώτα διαλυτικά φαινόμενα είναι γεγονός στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως, άλλωστε, αποτυπώθηκε από τη σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, η...

Η εξομολόγηση της Ράνιας Τζίμα: Εκείνη την εποχή ο Γαβριήλ δεν είχε δουλειά, χτυπούσα πόρτες (video)

Η Ράνια Τζίμα καλεσμένη της εκπομπής «Πάμε Δανάη» έκανε μια εκ βαθέων εξομολόγηση. Αναφέρθηκε στην περίοδο που έκλεισε το MEGA και πώς τόσο εκείνη όσο...