11-02-2021

Ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης από τη δέσμευση των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα

  • Αλβανικό ΦΕΚ προβαίνει στην κατάσχεση των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας
  • Σφοδρή απάντηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως η αλβανική κυβέρνηση προέβη, στη δημοσίευση ΦΕΚ με το οποίο κατάσχει τις ελληνικής περιουσίες στην Χειμάρρα. 

Από την πλευρά της ομογένεια βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς υποστηρίζει πως έτσι χάνει τουλάχιστον τα 2/3 της περιουσία της. Βέβαια η ελληνική πρεσβεία διαμηνύει πως δεν έχει λάβει ακόμα την επίσημη μετάφραση του κειμένου της υπουργικής απόφασης 708.

Οι αλβανικές προκλήσεις σε αυτόν το τομέα δεν είναι νέο φαινόμενο. Αποκορύφωμα τους ήταν  τον  Δεκέμβριο του 2018  μπουλντόζες πήγαν να γκρεμίσουν τα σπίτια των Βορειοηπειρωτών, με άλλοθι απόφαση που έκανε λόγο για καταγραφή ακινήτων και υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας.

Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση Ράμα επιδίωξε να εκμεταλλευθεί το πρόβλημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας, προκειμένου να αναγκάσει τους έλληνες κατοίκους της περιοχής να αποχωρήσουν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους τέσσερις ηγέτες των Βαλκανίων χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο Έλληνας ηγέτης σχολίασε πως  «μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη.

Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν».

«Bλέπουμε δυστυχώς το τελευταίο διάστημα κάποιες εξελίξεις που δε μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι μία υπόθεση δυστυχώς που δε μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ