06-02-2021

Καθησυχάζει ο Σταθάκης – « Καμία καθυστέρηση στην παραγωγή υδρογονανθράκων στην Κρήτη»

Μιλώντας την Τρίτη 5 Μαρτίου σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε την έκπληξή του για την κριτική περί καθυστερήσεων στην κύρωση των συμβάσεων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δέχεται να γίνει σύγκριση με οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία στη Μεσόγειο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το αίτημα για παραχώρηση των περιοχών υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2017, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και ολοκληρώθηκε με τη μονογραφή των συμβάσεων ένα χρόνο μετά, ενώ πρόσφατα υπεβλήθη η Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία – όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης – θα πρέπει σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τρεις μήνες προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους όλες οι πλευρές. Ακολουθεί η διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο μήνες και τέλος η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση.

Παρουσιάζοντας την ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι στηρίζεται σε τρεις πυλώνες που είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη και εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας), η μεταρρύθμιση της αγοράς (αποκρατικοποιήσεις δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2019) και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας (με μεγιστοποίηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας από το εξωτερικό).

Αναφερόμενος στη διασύνδεση των νησιών ο κύριος Σταθάκης τόνισε ότι το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση τόσο των Κυκλάδων όσο και της Κρήτης ενώ στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν θα εφαρμοστούν τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης, προκειμένου να απαλλαγούν από την πετρελαϊκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πλέον μη αποδεκτή.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ