14-04-2021

Στη Βόρεια Μακεδονία η ρηματική διακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

  • Επόμενο βήμα η αποστολή κοινής επιστολής στον ΟΗΕ  για την αλλαγή της ονομασίας της γείτονος χώρας
  • «Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αναφωνεί ο Ζάεφ

Στη Βόρεια Μακεδονία απεστάλη σήμερα, Τρίτη η ρηματική διακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία κοινοποιείται στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εκ μέρους της ελληνικής Βουλής η κύρωση τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πλέον, με την κοινοποίηση της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας στην κυβέρνηση των Σκοπίων, ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο βήμα.

Έτσι, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να στείλουν κοινή επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, στον οποίο και θα κοινοποιούν τη μεταξύ τους συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών).

Σημειώνεται ότι παράλληλα έχει συμφωνηθεί και το σχέδιο της επιστολής προς τον ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας της γείτονος χώρας.

Στη συνέχεια, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να ενημερώσει τον ΟΗΕ και όλους τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει για την αλλαγή της ονομασίας και τις υπόλοιπες μεταβολές που επέρχονται βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ανάρτησε φωτογραφίες από την τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ στον προαύλιο χώρο του κτηρίου της κυβέρνησης. που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα.

«Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ