15-04-2021

«Ο Μητσοτάκης προεξόφλησε τα αρνητικά της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία, πριν αυτή ολοκληρωθεί»

«Σημαντική η επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» εκτίμησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός έδειξε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι «την επόμενη περίοδο θα δούμε πώς αυτή η θετική ατζέντα θα αποκρυσταλλωθεί, μέσα από συναντήσεις των υπουργών Άμυνας, των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, του κ. Βίτσα με τον ομόλογό του για το προσφυγικό».

Για το θέμα των μουφτήδων, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα, που αφορά στις σχέσεις της ελληνικής πολιτείας με πολίτες της» και δεν έχει «καμία συσχέτιση με Χάλκη». Συμπλήρωσε, δε, ότι η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να σεβαστεί τη θρησκευτική ελευθερία και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Η κ. Σβίγκου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε στις δηλώσεις του «την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και ζήτησε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού στη βάση της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου». «Εάν ο κ. Ερντογάν θέλει την ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία και την εξομάλυνση των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη, αυτό περνάει μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο» επισήμανε.

Εξάλλου, άσκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι «η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν καν πάει ο πρωθυπουργός στην Τουρκία, αλλά και ενώ βρισκόταν στην Τουρκία, ήταν απολύτως φαιδρή». Όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης προεξόφλησε τα αρνητικά της επίσκεψης, ενώ ήταν μάλιστα εκεί ο πρωθυπουργός».

«Συνεχώς βλέπουμε τη ΝΔ σε σοβαρά εθνικά ζητήματα να κρατάει μια στάση, η οποία υπαγορεύεται από τα καθαρά μικροπολιτικά της συμφέροντα» υπογράμμισε.

Βαρύτατο ατόπημα Γεωργιάδη, να πάρει θέση ο κ. Μητσοτάκης

Όσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι πρόκειται για «βαρύτατο ατόπημα».

«Προφανώς όλοι τον ακούν και διεθνώς με προσοχή. Φανταστείτε τι θα λέγαμε εάν ένας Πρόεδρος της Τουρκίας, έλεγε “δεν με ενδιαφέρει τι έχουν υπογράψει οι προηγούμενοι, ας πάμε να τα αλλάξουμε”» τόνισε η κ. Σβίγκου και εξέφρασε την ελπίδα, ο κ. Μητσοτάκης «να πάρει αποστάσεις από αυτές τις δηλώσεις».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ