11-04-2021

«Σημαντική η παρουσία του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου, στην επίσκεψη Τσίπρα», τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές

Διπλωματικές πηγές θεωρούν σημαντική την παρουσία του εκπροσώπου της προεδρίας της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια του χθεσινού προγράμματος επισκέψεων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Καλίν υποδέχθηκε την Τετάρτη το πρωί τον ελληνα πρωθυπουργό στην Αγία Σοφία και ξεναγήθηκαν μαζί επί αρκετή ώρα.

Αμέσως μετά αναχώρησαν μαζί για το νησί της Χαλκης όπου επισκέφθηκαν τη Θεολογικη Σχολή. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που την επισκέφθηκε ενώ και ο κ. Καλίν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά. Η συνύπαρξη στη Θεολογική Σχολή, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του ελληνα πρωθυπουργού και του εκπροσώπου της Προεδρίας της τουρκικής Δημοκρατίας έστειλε από μόνη της μηνύματα.

Οι τρεις τους είχαν την ευκαιρία να τα πουν, φύτεψαν μαζί συμβολικά ένα δένδρο στην αυλή της Σχολής και ο κ. Καλίν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της. Ξεναγήσεις σε αίθουσες διδασκαλίας και ενημερώθηκε για τη βιβλιοθήκη της και τους δεκάδες χιλιάδες τόμους που διαθέτει.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή από το 1971 και στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα την επισκεφθεί θα είναι μαζί με τον Πατριάρχη και τον πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ανακοινώσουν την επαναλειτουργία της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ