20-02-2021

Κόντρες στην Ολομέλεια της Βουλής για την επιστολή Τσίπρα σε Βούτση και τους «6»

  • «Κάθε προσπάθεια για εκβιασμό σε βάρος της κυβέρνησης και της Βουλής θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα τεθούν στο περιθώριο της δημοκρατίας», τόνισε ο Βούτσης
  • Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων
  • Επεισόδιο με Μεγαλοοικονόμου και Γεωργιάδη

Ανεβασμένοι οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής, σε συζήτηση σχετικά με την επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τον πρόεδρο της Βουλής και τις επιστολές των έξι βουλευτών, με τις οποίες ζητούν η ψήφος τους να υπολογίζεται με τις ψήφους της συμπολίτευσης κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με επιχειρήματα να αντικρούσει τις θέσεις των άλλων. Δεν είναι εύκολο όμως, διότι πολλές φορές σου έρχεται η φράση “κοίτα ποιος μιλάει”. Ήρθαμε εδώ να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και να απαντήσουμε στις συκοφαντίες» σχολίασε τις επικρίσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς. «Ο πρωθυπουργός, χωρίς να έχει υποχρέωση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, διότι η Συμφωνία των Πρεσπών αναδείχθηκε από την αντιπολίτευση σε μείζον πρόβλημα. Κέρδισε την πλειοψηφία, η κυβέρνηση πήρε 151 ψήφους. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι στιγμιαίο αδίκημα, είναι διαρκής θέση μέχρι να ολοκληρωθεί μια θητεία μιας κυβέρνησης, ή μέχρι ο βουλευτής που έχει δώσει εμπιστοσύνη την αποσύρει», ανέφερε και απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση:

«Θεμέλιο της θέσης του βουλευτή εντός του Κοινοβουλίου είναι η συνείδησή του. Μην ευτελίζετε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο τη συνείδηση των βουλευτών, και μάλιστα και των βουλευτών που ήρθαν σε εσάς» είπε και σχολίασε για την επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής: «Ο κ. Τσίπρας και κ. Βούτσης είναι μέλη του ίδιου κόμματος και άρα αυτό που έγινε δημόσια, μπορούσε να μην γίνει δημόσια. Ο πρωθυπουργός με την επιστολή του συνεπώς, έθεσε ενώπιον του λαού και του Κοινοβουλίου την πολιτική άποψη του κόμματος του για το πώς έπρεπε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Αυτή την ανοιχτή διαδικασία αποτύπωσε με την επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.

«Καταγγέλλει η αντιπολίτευση “ωμή παρέμβαση”, “επιστροφή σε άλλα καθεστώτα”, “ασπόνδυλα”, “ντροπή”, “περατζάδα”, “πολιτική συναλλαγή”, “ρετάλια”, “κουρελού”. Αυτή η ορολογία πραγματικά μπορεί να προκαλέσει ευτελισμό της Βουλής», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε: «Ας σκεφτούμε τους βουλευτές στους οποίους πέφτει το στίγμα του ευτελισμού κάθε μέρα. Δεν είναι εύκολο όλη την ημέρα να ακούς αυτούς τους ευτελισμούς. Αλλά μίλησε κανείς για ευτελισμό, όταν μετακινήθηκε ο κ. Φωτήλας; Η κ. Μάρκου; Ο κ. Μπαργιώτας; Ο κ. Καρράς; Ο κ. Θεοχάρης; Μίλησε κανείς για ευτελισμό; Για τραγέλαφο; Για ασπόνδυλα; Κανείς. Μόνο σιωπή. Μόνο μην κινηθεί κάποιος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε επιστρατεύονται όλα τα επίθετα που δεν έχουν σχέση ούτε με θεσμούς ούτε με τη λογική».

«Πάντοτε η επιτροπή Κανονισμού ήταν ένα πεδίο σύγκλισης. Ήταν ένα πεδίο που μπορούσαν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες να πουν τις απόψεις τους σε ήρεμους τόνους, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις αλλαγές και τις τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής. Λυπάμαι που αυτή τη φορά αυτό το συναινετικό κλίμα έχει τορπιλιστεί», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης και πρόσθεσε ότι το κλίμα τορπιλίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, διότι «με την επιστολή που έστειλε, αλλά και με τις όλες του δηλώσεις όλον αυτόν τον καιρό, τορπίλισε αυτό το συναινετικό κλίμα και έφερε διχασμό. Και ο διχασμός αυτός ήρθε και στην επιτροπή Κανονισμού».

Ο κ. Τραγάκης αναφέρθηκε και στις επιστολές των έξι βουλευτών οι οποίοι δηλώνουν εκ προοιμίου ότι η ψήφος τους, κατά το νομοθετικό έργο πρέπει να προσμετράται με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης. «Δεν υπάρχει συναίνεση εκ των προτέρων. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση εκ των προτέρων» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι υπάρχει θεσμικό πρόβλημα και πρόβλημα δημοκρατίας. «Είναι αδιανόητο δυο βουλευτές να ανήκουν σε άλλο κόμμα και να έχουν δώσει εν λευκώ την ψήφο τους σε άλλο κόμμα. Αυτό είναι αδιανόητο, δεν μπορεί να γίνει και δεν έχει γίνει ποτέ. Είναι τραγέλαφος. Δεν βρίσκω λόγια, για να μπορέσω να το χαρακτηρίσω», είπε ο κ. Τραγάκης.

«Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, και υπογράμμισε ότι αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων τότε θα ενισχύονται τα άκρα. Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο με την άνευ όρων παραχώρηση της συνείδησης και της ψήφου των βουλευτών. Μίλησε και για βουλευτές υβρίδια, αναφερόμενος στους κ.κ. Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρι, που σε άλλο κόμμα ανήκουν και άλλο κόμμα στηρίζουν. «Ο πρωθυπουργός, πράγματι εκβιάζεται από τον κ. Καμμένο, διότι βρέθηκε τρόπος και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ να παραμένει, και κυβερνητική πλειοψηφία να υπάρχει στα νομοσχέδια. Παρακολουθούμε ένα θέατρο παραλόγου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Η χθεσινή επιστολή του πρωθυπουργού συνιστά μία ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Ο κυνικός τρόπος που ο πρωθυπουργός επιλέγει να απευθυνθεί στον πρόεδρο της Βουλής, τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα του πολιτεύματος, δεν καταδεικνύει μόνο την αντίληψή του για τη λειτουργία των θεσμών της δημοκρατίας, αλλά κυρίως την περιφρόνησή του γι’ αυτούς», ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

«Η υπόδειξη του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Βουλής για πράξη ή παράλειψη, ξεπερνάει τα όρια της παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών και παίρνει τη μορφή της ωμής παρέμβασης στη λειτουργία του κοινοβουλίου με συμπεριφορές που συναντά κανείς σε καθεστώτα τύπου Όρμπαν. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν είναι υφιστάμενος του πρωθυπουργού για να του δίνει εντολές και το τι θα πράξει η επιτροπή Κανονισμού και ο πρόεδρος της Βουλής, δεν το υποδεικνύει ο πρωθυπουργός», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ που σχολίασε και τις χθεσινές δηλώσεις των έξι βουλευτών για την θετική ψήφο τους στα νομοσχέδια μιλώντας για «πρόθυμους», «δεσμευμένους» και «αδέσποτους βουλευτές».

Για «θεσμική ακαταστασία» και «πολιτικούς εκβιασμούς» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος – και ειδικά για τις επιστολές των έξι βουλευτών με τις οποίες ζητούν να προσμετρώνται στους 145 βουλευτές κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων, είπε ότι «κάθε βουλευτής ανήκει σε μια κοινοβουλευτική ομάδα» και αυτή είναι μια διάταξη του Κανονισμού που σήμερα παραβιάζεται με τρόπο παρακμιακό.

«Ο βουλευτής έχει βεβαίως ελεύθερη εντολή, το δικαίωμα της κατά συνείδησης γνώμης, αλλά αυτό το ασκεί ως μέλος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν μπορεί να είναι διχασμένη προσωπικότητα, ή να υπολογίζεται ως ανεξάρτητος αλλά να δηλώνει ότι λογίζεται η ψήφος του με την συμπολίτευση. Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες, υπό το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρηθεί στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας, παρατηρούμε μια θρασεία προσπάθεια αλλοίωσης όλων των θεμελιωδών αρχών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και χαρακτήρισε «βαριά προσβολή του πολιτεύματος την επιστολή του πρωθυπουργού. Προσβολή και για τον πρόεδρο της Βουλής για να αποδείξει ο κ. Τσίπρας ότι δεν εκβιάζεται».

Στο θέμα μεταγραφών και μετακινήσεων βουλευτών αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. «Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και να του πούμε να αναρωτηθεί γιατί τόσο εύκολα μετακινούνται βουλευτές από το ένα κόμμα στο άλλο. Γίνεται επειδή υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στα αστικά κόμματα και άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα – θα μετακινείται κανείς από το ένα κόμμα στο άλλο. Η στρατηγική αυτή σύγκλιση εκφράζεται και σε κοινοβουλευτικές πρακτικές» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ και απευθύνθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κριτική που ασκούν για τις μετακινήσεις βουλευτών:

«Γιατί παραπονείστε όλοι; Όλοι δεν πήρατε βουλευτές από άλλα κόμματα; τι υποκρισία είναι αυτή; εμείς 15 ήμασταν και 15 είμαστε. Εμείς έχουμε θέση αρχής ότι δεν δεχόμαστε αυτές τις μετακινήσεις. Εκείνο που προέχει είναι η στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής», είπε ο κ. Παφίλης και σχολίασε και την επιστολή Τσίπρα: «Μιλάτε εσείς για παρέμβαση στη διάκριση των εξουσιών; Ο πρόεδρος της Βουλής δεν εκλέγεται από ένα κόμμα που έχει την πλειοψηφία και μάλιστα πλαστή; Διότι κανείς δεν πήρε 51%. Το κόμμα που έχει την πλειοψηφία την παίρνει σε όλες τις επιτροπές. Άρα τι υποκρισία είναι αυτή;» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, αναφέρθηκε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, για να υπογραμμίσει ότι κατά τη διάρκεια της, κατέθεσε επιστολή του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, στην οποία δεν διατυπώνεται κανένα ερώτημα, αλλά παρατίθενται οι θέσεις του προέδρου για την ύπαρξη κοινοβουλευτικής ομάδας. «Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση συνεπώς, είναι για την αποκόμιση πολιτικού οφέλους» είπε η κ. Κόλλια – Τσαρουχά και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι η αγωνία μας για πάρα πολλούς λόγους. Εύχομαι να μην βρεθείτε σε τέτοιες καταστάσεις. Τα μεγάλη κόμματα να έχουν τους βουλευτές τους, αλλά όσο και αν το σύνταγμα επιτρέπει στον βουλευτή να έχει την ελευθερία της ψήφου του, αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει από τότε που εγώ είμαι στο κοινοβούλιο. Όποιος βουλευτής δεν ψηφίζει όπως λέει ο πρόεδρος διαγράφεται. Είμαι και εγώ διαγραμμένη και άρα έχω στην πλάτη μου ιστορία, που δίνει το δικαίωμα να μιλήσω». Η επιστολή ήταν αυτό και μόνο, και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι για πολιτικό όφελος, είπε η κ. Κόλλια – Τσαρουχά.

«Δεν χρειάζεται ο πρόεδρος της Βουλής καμία επιστολή για το πώς θα προεδρεύσει και πώς θα εφαρμόσει τον Κανονισμό» ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Αν ήθελε ο κ. πρωθυπουργός να μεταφέρει ότι δεν δέχεται καμία απειλή, έπρεπε να δηλώσει ότι δεν δέχεται καμία απειλή, και να μην αποστείλει καμία επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Οι έξι βουλευτές με τη δήλωσή τους, είναι ιδανικοί πρόθυμοι για να πάρουν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το θέατρο σκιών που στήνει η κυβέρνηση».

Στις επιθέσεις που δέχεται επειδή προσχώρησε στην κυβερνητική πλειοψηφία, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. «Έχετε στο κόμμα σας βουλευτές που είναι σεξιστές. Έχετε τον κ. Γιακουμάτο και τον κ. Οικονόμου. Είστε με τις κουκούλες. Δοσίλογοι είστε» είπε απευθυνόμενη στη ΝΔ και πρόσθεσε: «Ο κ. Λεβέντης έκανε ομιλία χθες και είπε ότι πρέπει ο λαός να ετοιμάζεται για το Γουδί. Αυτός είναι εθνικός διχασμός. Λυπάμαι για το κοινοβούλιο».

«Πήγα με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι καθαρός, αλλά έχω παράπονο, γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν βγήκε κανένας να με υπερασπιστεί», είπε η κ. Μεγαλοοικονόμου.

«Για να κρίνουμε αν είναι ειλικρινής, να παραδώσει την έδρα της», σχολίασε ο Μάριος Γεωργιάδης και τόνισε ότι η κ. Μεγαλοοικονόμου δεν παραιτείται επειδή είναι η 151η βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση.

«Κάθε προσπάθεια για εκβιασμό σε βάρος της κυβέρνησης και της Βουλής θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα τεθούν στο περιθώριο της δημοκρατίας»

«Το είπε ο πρωθυπουργός και αισθάνομαι την ανάγκη να το επαναλάβω και εγώ από αυτό το βήμα. Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει. Οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά θα οδηγήσει και τους εμπνευστές της στο περιθώριο της δημοκρατίας μας» είναι το μήνυμα που επεφύλασσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε ότι το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται μια ρητορική που «κανιβαλίζει» τους βουλευτές, με «δημόσιους εκβιασμούς» ενάντια στην ελεύθερη συνείδηση και βούληση των βουλευτών, μια «ρητορική που βάλλει ευθέως κατά της δημοκρατίας». Υπογράμμισε ταυτοχρόνως, ότι αντίστοιχο ρόλο έχει και ο σχεδιασμός που επιχειρεί να εμφανίσει την κυβέρνηση «θεσμικά ανίσχυρη» και το Κοινοβούλιο «άχρηστο», για να επισημάνει πως για τα δύο ζητήματα – την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής – υπάρχει το συνταγματικό δικαίωμα που μπορεί να ασκήσει η αντιπολίτευση καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.

Όσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα όσα δήλωσε για την επιστολή του πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε: «Σας το λέω ευθύτατα. Εγώ στην πρόκληση και στην πρόσκληση, να στείλω πίσω την επιστολή, να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφίας της Βουλής και εναντίον του πρωθυπουργού, δεν συναινώ και μάλιστα το θεωρώ και έσχατο θεσμικό ατόπημα το οποίο οδηγεί σε παραίτηση».

Η επιστολή Τσίπρα

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την πυκνή παρουσία του στη Βουλή, σε αντίθεση μάλιστα με το πρόσφατο παρελθόν άλλων πρωθυπουργών, έχει μια εξαιρετική παρουσία μέσα στο Κοινοβούλιο, από πλευράς συνέπειας για όλα τα θέματα», ανέφερε και επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε ακόμα και με επιστολές να απευθύνεται στην Ολομέλεια για όλα τα θέματα. «Αδυνατώ να κατανοήσω πως σήμερα, για πολλοστή φορά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε μένα κατηγορώντας με ότι δεν επιτελώ τον θεσμικό μου ρόλο και ότι θα έπρεπε να επιστρέψω την επιστολή στον πρωθυπουργό και να επιστρέψω και τις επιστολές στους έξι βουλευτές», είπε και υπογράμμισε: «Σας το λέω ευθύτατα. Εγώ στην πρόκληση και στην πρόσκληση να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφίας της Βουλής και εναντίον του πρωθυπουργού, δεν συναινώ και μάλιστα το θεωρώ και έσχατο θεσμικό ατόπημα το οποίο οδηγεί σε παραίτηση. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Μια τέτοια πρόσκληση που μου απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμπεριέχει ίχνος θεσμικής προσήλωσης».

Κανιβαλισμός και δημόσιοι εκβιασμοί

Σε σχέση με την κριτική και τις επιθέσεις για την «κινητικότητα» των βουλευτών, επισήμανε ότι αντίστοιχα παραδείγματα υπήρξαν στις κυβερνήσεις με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και υπογράμμισε: «Δεν με ενδιαφέρουν οι αντιστοιχίες, παρόλα αυτά. Οφείλουμε όμως να δούμε ότι βρισκόμαστε σε μια οκτακομματική Βουλή, στην 4η Σύνοδο, ενώπιον κορυφαίων ζητημάτων, και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες εκκρεμότητες, και εθνικές εκκρεμότητες που μπορεί να διχάζουν, να διαιρούν, να δημιουργούν συνειδησιακά ζητήματα. Οι βουλευτές δεν μπορεί να μένουν έξω από αυτό που συμβαίνει. Θα υπερασπιστώ όποιον βουλευτή έκανε οποιαδήποτε νέα θεώρηση και άλλαξε στάση προς οποιοδήποτε κόμμα ή έγινε ανεξάρτητος βουλευτής. Τους υπερασπίζομαι. Προφανώς αυτά που συμβαίνουν, είναι τόσο σημαντικά που αναδιαμορφώνουν πολιτικές επιλογές. Άρα πρέπει να τελειώσει αυτή η συνωμοσιολογία».

Ειδικά για τις επιστολές των έξι βουλευτών, επισήμανε ότι οι δηλώσεις τους δεν αφορούν τις ονομαστικές ψηφοφορίες, που συνήθως γίνονται για νομοθετήματα που μπορεί να προκαλέσουν μείζονες αντιπαραθέσεις, αλλά αφορούν στις κοινές ψηφοφορίες. Σε κάθε περίπτωση κάθε βουλευτής από τους έξι που απέστειλαν επιστολές, μπορεί να το δηλώσει, αν διαφωνεί με κάποιο νομοθέτημα, όπως επισήμανε.

Προειδοποίησε ότι αυτή η ρητορική σε βάρος των συγκεκριμένων βουλευτών, είναι «ρητορική που “κανιβαλίζει” τους έξι», είναι επικίνδυνη, πολύ περισσότερο που δεν ασκείται μόνο από πολιτικά κόμματα αλλά ασκείται και «με δημόσιους εκβιασμούς, με αρνητικά αφιερώματα και… πακέτα που θέλουν να μακελέψουν και να στοχοποιήσουν βουλευτές» και που αυτές οι πρακτικές πρέπει να βρουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι.

«Είναι απολύτως καθαρό. Όποια πολιτική δύναμη θεωρεί ότι η παρούσα κυβέρνηση, δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, προχωράει με τη σχετική συνταγματική διαδικασία», ανέφερε και επέμεινε ότι οι επιστολές των έξι βουλευτών, στόχο έχουν την αποφυγή άσκοπων ονομαστικών ψηφοφοριών.

Η πρόταση μομφής που… δεν γίνεται

«Αυτά τα 3,5 χρόνια, εγώ ως πρόεδρος της Βουλής και οι συνάδελφοι του προεδρείου, εκτελούμε τα καθήκοντα μας με απόλυτη θεσμική προσήλωση. Γι΄ αυτό ακριβώς, όποιος ή όποια πολιτική δύναμη έχει ένσταση σε αυτή την προσπάθεια, έχει κάθε τρόπο να λειτουργήσει ανατρεπτικά καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, «με διαρροές και με ανοίκειες πεζοδρομιακού χαρακτήρα εκφράσεις», στοχοποιείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να εκείνη όμως να ασκεί το συνταγματικό της δικαίωμα για υποβολή πρότασης δυσπιστίας.

«Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ισχυρή, αν και πέρασε και σκοπέλους. Υπάρχει σχεδιασμός να παρουσιαστεί αυτή η κυβέρνηση σε δημοκρατική θεσμική εκκρεμότητα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο την ώρα που μιλάτε για τη Χρυσή Αυγή» είπε, προειδοποιώντας ότι αυτή η ρητορική παρουσιάζει συλλήβδην το κοινοβούλιο άχρηστο και τη δημοκρατία απούσα είναι άκρως επικίνδυνη.

«Το είπε ο πρωθυπουργός και αισθάνομαι την ανάγκη να το επαναλάβω και εγώ από αυτό το βήμα. Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί να μας εκβιάσει. Οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά θα οδηγήσει και τους εμπνευστές της στο περιθώριο της δημοκρατίας μας», είπε.

Πολιτικός αρχηγός χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα

Για τις αλλαγές στον Κανονισμό που δεν προχώρησαν, εξήγησε ότι μέριμνα ήταν μόνο «το καλό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

«Υπήρξαν κορυφαίοι πολιτικοί που έμειναν χωρίς κοινοβουλευτικές ομάδες στον παρελθόν και το κοινοβούλιο τους σεβάστηκε. Είναι ο Ζίγδης, η Ηλιού, ο Μαρκεζίνης και ουδείς διανοήθηκε να τους βγάλει εκτός σειράς και εκτός των ελαχίστων προνομίων μέχρι να γίνουν οι επόμενες εκλογές», είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Θεοδωράκης έχει κόμμα, έχει κατέβει σε εκλογές δύο και τρεις φορές, τυγχάνει κρατικής επιχορήγησης, είναι στις λίστες του ΕΣΡ για το χρόνο παρουσίας του που δικαιούται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μελετούσαμε πως μπορεί να κινηθεί μέχρι τις εκλογές. Είναι άλλο πράγμα μια κοινοβουλευτική ομάδα, και από την αρχή είχα πει ότι δεν προτίθεμαι να παρέμβω επί των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ήταν προσπάθεια για το ενδεχόμενο στο προσεχές μέλλον, να υπάρξουν και άλλα κόμματα που θα στερηθούν κοινοβουλευτικής ομάδας – να δούμε τι θα γίνει με τη μεταχείριση αυτών των αρχηγών ως προς το χρόνο ομιλίας τους. Περί αυτού επρόκειτο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ