28-10-2020

Θεοδωράκης στο βήμα της Βουλής – «Αν δε ψηφιστεί η Συμφωνία, ο πολιτικός που θα πέσει δεν είναι ο Τσίπρας. Θα είναι ο Ζάεφ»

Yπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης τονίζοντας πως πλέον τίθεται ζήτημα σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ την ίδια στιγμή επιτέθηκε σφοδρά τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τους για διχασμό.

Ταυτόχρονα, στην ομιλία του πρώην αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, η οποία δεν άντεξε τις διαφωνίες για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον των διαφωνούντων, λέγοντας: «Υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσω: Ποιος σκότωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Με σεβασμό στις ιστορικές στιγμές που ζούμε δεν θα δώσω απάντηση σήμερα. Θα απαντήσω τη νέα εβδομάδα με στοιχεία γιατί ο λαός & κυρίως οι 222.000 ψηφοφόροι του Ποταμιού απαιτούν να μάθουν». Αυτό φαίνεται πως ήταν και η αφορμή του διαπλεκτισμού του με τον Γρηγόρη Ψαριανό, στο περιστύλιο της Βουλής. 

Σχετικά με την ίδια την Συμφωνία, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε πως: « 140 χώρες τους έχουν αναγνωρίσει ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη Μακεδονία μας αν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία; Με την Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία από τους γείτονες μας».

«Ας τολμήσουμε να πούμε την αλήθεια! Αν αυτή η συμφωνία δεν ψηφιστεί σήμερα, ο πολιτικός που θα πέσει δεν είναι ο Τσίπρας. Θα είναι ο Ζάεφ. Η επόμενη κυβέρνηση στη γειτονική χώρα θα είναι μια κυβέρνηση Γκρουέφσκι. Ξανά αλυτρωτισμοί. Ξανά παιγνίδια με Τούρκους και Ρώσους», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης επιτέθηκε τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον διχασμό στην κοινωνία.«Η αντισυστημική ρητορική της κρίσης έχει απλωθεί σαν μούχλα στα θεμέλια της δημοκρατίας. Σε αυτό έχετε μεγάλη συνεισφορά κύριοι του Σύριζα. Αφού η Δημοκρατία είχε ξεπουλήσει τη χώρα πως λέγατε εσείς γιατί σήμερα κάποιοι να μην φωνάζουν: «Η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία»; «Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα». «O πρωθυπουργός δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα». Ποιος έχει πει τι; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης; Είναι και ο ένας και ο άλλος. Ο ένας το ’14 ο άλλος το ’19», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Από την επίθεση του επικεφαλής του ποταμιού δεν ξέφυγε ούτε η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το Ποτάμι δεν επενδύει στους εμφυλίους. Στις καθημερινές συγκρούσεις που απορροφούν όλη την ενέργειά της κοινωνίας. Μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί. Γερμανοτσολιάδες και δραχμιστές. Προδότες και πατριώτες. Οι Έλληνες έχουν ζήσει ένα κύκλο ψεμάτων και απατηλών υποσχέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους ξεγέλασε με τα αντιμηνμονιακά. Η ΝΔ προσπαθεί να τους ξεγελάσει με τα εθνικιστικά. Εμείς δεν έχουμε σχέση με τους παλαιοημερολογίτες ούτε της αριστεράς, ούτε της δεξιάς», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης για να προσθέσει: «Κύριε Τσίπρα συνυπήρξατε 4 χρόνια με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Αγκαλιαστήκατε στις εξέδρες. Τους μοιράσατε υπουργικές καρέκλες. Και σήμερα παριστάνετε τον αμόλυντο προοδευτικό. Ε δεν είστε!».