28-01-2020
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σύγκρουση στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019

Σύγκρουση στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019 με τους τόνους να ανεβαίνουν. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας τόνισε πως «ο προϋπολογισμός του 2019 είναι επεκτατικός, δίνει και δεν παίρνει». Από την άλλη ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι πρόκειται για έναν «αντιαναπτυξιακό και κατ’ ουσίαν μνημονιακό Προϋπολογισμό», με τον οποίο η κυβέρνηση τερματίζει και τη θητεία της.

Βέττας: Σήμερα μπορούμε να δώσουμε και δεν θα πάρουμε

«Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι επεκτατικός προϋπολογισμός, είναι ένας προϋπολογισμός που δίνει δεν παίρνει. Η χώρα άλλαξε σελίδα με την έξοδο από το μνημόνιο και εξαιτίας της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλάζουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής: σήμερα μπορούμε να δώσουμε και δεν θα πάρουμε» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Ο προϋπολογισμός δεν έχει ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν έχει περικοπές δαπανών, δεν έχει αύξηση φόρων. Αντίθετα, έχει μείωση εισφορών και φόρων και αύξηση κοινωνικών δαπανών», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρθηκε στα μέτρα:

– της σταδιακής μείωσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% (1% κατ’ έτος)

– της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για την ανακούφιση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων

– της μη καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, για φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

– της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών

της επιδότησης του 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών

– της επιδότησης ενοικίου για 340.000 οικογένειες

– της μείωσης φορολογίας διανεμόμενων κερδών

– της πρόσληψης 7.500 ατόμων στα κοινωνικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής

– του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι

– της κατάργησης του μέτρου περικοπής της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων.

«Αυτά είναι μέτρα που ψηφίζονται μόνο από κυβερνήσεις που έχουν βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια» είπε ο Δημήτρης Βέττας για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση ψηφίζει μέτρα θετικά για την υγιή επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις δραματικές διαπραγματεύσεις της παρούσας κυβέρνησης και το δρόμο που διανύθηκε ως την οριστική έξοδο από τα μνημόνια – περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε ρεσιτάλ καταστροφολογίας και παραπληροφόρησης, η οποία διαψεύστηκε πανηγυρικά την 21η Αυγούστου «με την κοινωνία όρθια».

«Σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα, δεν το διασπαθίσαμε, δεν το μοιράσαμε σε φίλους κολλητούς και ημετέρους. Προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε να στηρίξουμε τον κόσμο που για δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, ήταν έξω από το κέρδος, την διανομή και το παιχνίδι», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε επιθέσεις από τις πολιτικές δυνάμεις που κάνανε πλιάτσικο σε αυτόν τον τόπο, αλλά η κυβέρνηση άντεξε και θα αντέξει, διότι η χώρα έχει ανάγκες για μεγάλες προοδευτικές αλλαγές.

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση τερματίζει την θητεία της με ένα μνημονιακό κατ’ ουσίαν Προϋπολογισμό

Με έναν «αντιαναπτυξιακό» και «κατ’ ουσίαν μνημονιακό» προϋπολογισμό, η κυβέρνηση «της αυταπάτης, των ιδεοληψιών, του τυχοδιωκτισμού και της σκληρής και αχρείαστης λιτότητας», τερματίζει τη θητεία της, ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο προϋπολογισμός του 2019 – συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας – καταρτίστηκε σε συνθήκες ασφυξίας και μιζέριας στο πεδίο της οικονομίας, απογοήτευσης και παραίτησης στο πεδίο της κοινωνίας, και διχαστικής όξυνσης στο πεδίο της πολιτικής, ενώ θα εκτελεστεί σε ένα ομοχλώδες και με υψηλούς κινδύνους, εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, τόνισε ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, παρότι η κυβέρνηση «ντύνεται Αϊ Βασίλης» με τις πρακτικές της, δεν πείθει ούτε μικρά παιδιά: Αφού προχωρά σε 17 περικοπές συντάξεων και σε 29 αυξήσεις φόρων, επιβάλλει μόνιμα μέτρα λιτότητας 9,5 δισ. ευρώ, φτωχοποιεί την κοινωνία και διαλύει τη μεσαία τάξη, έρχεται σήμερα, αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση, να προωθήσει μειώσεις κάποιων φόρων, που η ίδια επέβαλε και η ΝΔ καταψήφισε.

«Έτσι, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ‘βαπτίζει’ επιτυχία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού προηγουμένως, μόνη της τις αύξησε. Ούτε τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, αφού προηγουμένως μόνη της, την αύξησε, και σήμερα νομοθετεί αυτή, να διαμορφωθεί το 2021 εκεί που την παρέλαβε το 2015! Και προφανώς, ούτε την μη περαιτέρω αχρείαστη περικοπή των συντάξεων, αφού προηγουμένως, μόνη της την ψήφισε, αν και δεν προβλεπόταν ούτε καν στο 3ο Πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει 10 από τα «πορτοφόλια» όλων των πολιτών, έστω και έτσι επιστρέφει 1 στις «τσέπες» κάποιων – και αυτό το 1 θα έχει περιορισμένη επίδραση στην ανάπτυξη, εξαιτίας του μικρού ύψους και της σύνθεσής του, όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Συνεπώς, η κυβέρνηση, αντί να πανηγυρίζει, ας κοιταχθεί στον καθρέφτη» είπε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Απαιτείται στιβαρή πολιτική ηγεσία, βούληση, αποφασιστικότητα και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, όπως το σχέδιο της ΝΔ» συμπέρανε ο κ. Σταϊκούρας: Το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων προβλέπει επενδυτική πανστρατιά, αποφέρει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα σε όλους τους πολίτες, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, στοχεύει σε ένα καλύτερο κράτος, αναστρέφει την αυξημένη «διαρροή» επιστημόνων και επιχειρήσεων, βοηθά τη χώρα να ανταποκριθεί στον «δομικό μετασχηματισμό της εργασίας» και διασφαλίζει τη συστηματική χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, με χαμηλό κόστος δανεισμού.

 Σκανδαλίδης: Όταν τελειώσει ο προεκλογικός κύκλος η κρίση θα επανέλθει δριμύτερη

«Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 εμφανίζει ανάγλυφα τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα για τα οποία δεν διαφαίνεται καμία προοπτική επίλυσης. Είναι ένας προϋπολογισμός, όμηρος του προεκλογικού κύκλου. Εμφανίζεται φαινομενικά γαλαντόμος σε παροχές αφού αποθησαύρισε πόρους και εισοδήματα με άγρια φορολογική επιδρομή», είπε ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός ενσωματώνει σωρευτικά όλες τις δεσμεύσεις και τα μέτρα που αποδέχθηκε η κυβέρνηση και η χώρα, χωρίς το παραμικρό σχέδιο για το πως οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες, και εκτίμησε ότι “μόλις τελειώσει ο προεκλογικός κύκλος, η κρίση θα επανέλθει δριμύτερη”.

«Δεν αποπνέει καμία αναπτυξιακή πνοή σε μια εποχή που η χώρα την έχει μεγάλη ανάγκη για να επιβιώσει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία», είπε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός μοιάζει, δυστυχώς, με διαβατήριο της χώρας και της οικονομίας σε ακόμη βαθύτερη κρίση».

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ σχολίασε παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός έχει διατυπώσει το δικό του success story αλλά σήμερα οι αγορές «εξακολουθούν να μας κοιτούν παγερά αδιάφορες», διατηρώντας ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια. Την ίδια ώρα, είπε, «οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, και αποτελούν οιονεί μνημόνια, καλά κρατούν, το υπερταμείο επιχειρεί να δεσμεύσει και το τελευταίο τετραγωνικό της δημόσιας περιουσίας, χωρίς το ίδιο να προχωρήσει σε καμία ουσιαστική αξιοποίηση, παρά τους γαλαντόμους μισθούς και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ζει σε καθεστώς μόνιμης λιτότητας κάτω από τον βραχνά των πλεονασμάτων».

Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός, αφού εγκατέλειψε τις μεγαλόπνοες διακηρύξεις, εγκαινίασε μια προεκλογική περίοδο με κύριο όπλο την παροχολογία, τους διορισμούς, σε φόντο πόλωσης και σκανδαλολογίας. «Την έχουμε ξαναζήσει αυτή την εποχή και ήταν τραγική για τη χώρα», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Δήλωσε ακόμη, ότι καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στάσιμες, οι αποκρατικοποιήσεις καρκινοβατούν, το ισοζύγιο των επενδύσεων παραμένει αρνητικό, η κυβέρνηση κάλυψε και καλύπτει την υστέρηση με φοροεπιδρομή -γι΄αυτό εμφανίζονται οι φόροι αυξημένοι κατά 600 εκατομμύρια ευρώ- μείωσε το κοινωνικό κράτος, κατάργησε κοινωνικές παροχές, αύξησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, περιέκοψε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 550 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη. «Για ποια παραγωγική ανασυγκρότηση μιλάμε; Με αργό το δυναμικό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που στενάζουν και με εξαρθρωμένη την σπονδυλική στήλη της οικονομίας; Όταν παντού συναντάς κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις; Για ποια μεταρρυθμιστική πολιτική μιλάμε; Με ένα κράτος που αντιστέκεται σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια; που δεν μπορείτε να συμφωνήσετε ακόμα αν θα ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δύο πρωθυπουργοί «Ενώπιος Ενωπίω»

Θα το πω χωρίς καμία υπόνοια ύβρεως, συγκρίνοντας απλώς την ταχύτητα των δύο συμπαθών ζώων. Θα πρέπει να έχεις φάει πολύ ψέμα, πολλή προπαγάνδα,...

Η Μενεγάκη για την περιπέτεια του γιου της: Άφησε τα σημάδια της στο κορμί του Άγγελου (video)

Η Ελένη Μενεγάκη κατά τη διάρκεια της εκπομπής της έκανε μια αποκάλυψη με ένα περιστατικό που συνέβη στον γιο της, Άγγελο. «Το ξύδι είναι πάρα...

«Έφυγε» ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιώργος Κοτανίδης (video)

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας η είδηση του θανάτου του Γιώργου Κοτανίδη. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης «έφυγε» στα 74 του χρόνια μετά...

Ο Μπογδάνος πήρε στα «Παραπολιτικά» να παραπονεθεί για την «Ελληνοφρένεια» και κατέληξε με… εκπομπή

Αφού τα «έβαλε» με τον Φοίβο Δεληβοριά για την άποψη που διατύπωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αποφάσισε...

Όταν ο Κόμπι Μπράιντ έκανε διακοπές με την οικογένειά του στη Μύκονο (video)

Ο χαμός του Κόμπι Μπράιαντ και της 13χρονης κόρης του μετά από συντριβή ελικοπτέρου που επέβαιναν σκόρπισε θλίψη παγκοσμίως. Ο θρύλος του NBA είχε ιδιαίτερη...

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Ζαγοράκη από ευρωβουλευτή της ΝΔ (video)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Θοδωρή Ζαγοράκη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, μια ημέρα μετά την εισήγηση - βόμβα της ΕΕΑ...

Αντιδράσεις για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ – Μηχανοκίνητη πορεία στα γραφεία της ΝΔ

Η εισήγηση της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, ειδικά ανάμεσα στους θερμόαιμους οπαδούς της ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οπαδοί του...

Γιούνκερ: Άχρηστος ο Βαρουφάκης – Αν δεν ήμουν εγώ το 2015, θα είχατε βγει από το ευρώ

Ως άχρηστο χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» και τονίζει πως ο ίδιος ουσιαστικά κράτησε την...

«Η Μενεγάκη φεύγει και αφήνει πίσω της τον Πούμπουρα, αυτή είναι η τηλεόραση που αγαπάμε» (video)

Ποιος γνωστός παρουσιαστής όταν διάβασε τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης της Ελένης Μενεγάκη από τον Alpha και αποχής της από την τηλεόραση για ένα διάστημα...

Ο Άδωνις και ο Μπογδάνος απογοητευμένοι δεν θα ξανακούσουν Φοίβο Δεληβοριά

Μια αναφορά του Φοίβου Δεληβοριά στον Άδωνη Γεωργιάδη, με... όχι και τόσο κολακευτικό τρόπο, σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", προκάλεσε φυσικά την...

Τέλος το «κατέβασμα» ταινιών – Με την πειρατεία ταινιών τα βάζει η κυβέρνηση

Να ξεμπερδέψει με την πειρατεία κινηματογραφικών ταινιών φιλοδοξεί η κυβέρνηση με τη νέα υπουργική απόφαση που έρχεται τις επόμενες ημέρες. Αυτή περιλαμβάνει σκληρά μέτρα,...

Κοροναϊός – Εξαπλώνεται σιωπηλά σε όλο τον κόσμο

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ μετρούν το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού και τα κρούσματα αυξάνονται σε Γαλλία και Αυστρία, ο υπουργός της Εθνικής...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.