30-11-2020

Yπερκοστολόγηση αρθροσκοπήσεων: Ο ΕΟΠΥΥ ζητά 276.000 ευρώ από εταιρεία που συμμετέχει η σύζυγoς Σαλμά

  • Μια ακόμη πτυχή του σκανδάλου των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων και του τρόπου κοστολόγησής του έρχεται στην επιφάνεια
  • O λόγος γίνεται για εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος η σύζυγος του κ. Σαλμά και συστεγαζόταν με το ιδιωτικό ιατρείο του Μάριου Σαλμά
  • Είχε για την ιατρική πράξη με τίτλο «διαγνωστική αρθροσκόπηση» που διενεργούνταν στο ιατρείο το ποσόν αποζημίωσης των 1500 ευρώ
  • Η υπερβολική αυτή τιμή αποζημίωσης είχε διασφαλιστεί με απόφαση του ΚΕΣΥ
  • Την πράξη  είχε κάνει δεκτή και ο τότε Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, αλλά είχε… ξεχάσει να δημοσιεύσει σε ΦΕΚ

Μια ακόμη πτυχή του σκανδάλου των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων και του τρόπου κοστολόγησής του έφερε στην επιφάνεια η χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός καλεί εταιρεία με συμμετοχή της συζύγου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά να του επιστρέψει το ποσό των 276.458,02 ευρώ ως «αχρεωστήτως καταβληθέν».

«Δεκτή έκανε τo Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ στη συνεδρίαση την πρόταση του Γενικού Επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και καταλόγισε σε βάρος της εταιρείας (εταιρεία με συμμετοχή της συζύγου του Μάριου Σαλμά, τέως Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στην Κυβέρνηση Σαμαρά) το ποσόν των 276.458,02 ευρώ, ποσόν που πρέπει να επιστραφεί στον ΕΟΠΥΥ ως αχρεωστήτως καταβληθέν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Η εταιρεία «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΙΔΕ ΕΕ» στην οποία ήταν μέτοχος η σύζυγος του κου Σαλμά και συστεγαζόταν με το ιδιωτικό ιατρείο του Μάριου Σαλμά, είχε εξασφαλίσει για την ιατρική πράξη με τίτλο «διαγνωστική αρθροσκόπηση» που διενεργούνταν στο ιατρείο το ποσόν αποζημίωσης των 1500 ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί σε νοσοκομειακό Κλειστό Ελληνικό Νοσήλειο  (ΚΕΝ) αρθροσκόπησης (διαγνωστικής και επεμβατικής) μαζί με νοσηλεία δύο ημερών.

Η υπερβολική αυτή τιμή αποζημίωσης είχε διασφαλιστεί με απόφαση του ΚΕΣΥ, πράξη που είχε κάνει δεκτή και ο τότε Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, αλλά όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του υπουργείου Υγείας είχε… ξεχάσει να δημοσιεύσει σε ΦΕΚ.

Η μη δημοσίευση όμως στο ΦΕΚ, δεν νομιμοποιούσε τον τότε πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να συνάψει την σύμβαση με το συγκεκριμένο κέντρο, που ωστόσο το έκανε, με συνέπεια να ζημιωθεί ο ΕΟΠΥΥ από αυτή την υπερκοστολόγηση.

Σημειώνεται δε ότι από το 2017 με απόφαση της νυν ηγεσίας του υπουργείου υγείας η κοστολόγηση του ΚΕΝ της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, είναι στο ποσόν των 300 ευρώ.

Παρατυπίες στα 438 από τα 501 παραστατικά αποζημίωσης του διαγνωστικού κέντρου

Παράλληλα, όπως καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ «Διαπιστώσαμε τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2016, μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του οργανισμού, ότι είχε γίνει μια υπερβολική τιμολόγηση».

«Η αξιολόγηση που έχει γίνει αφορά το  διαγνωστικό κέντρο “ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΙΔΕ ΕΕ”. Το κέντρο από τα 501 παραστατικά που είχε υποβάλει για αποζημίωση, στα 438 υπήρχαν παρατυπίες και δεν θα έπρεπε να αποζημιωθούν», αναφέρει στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας

«Η παραπάνω εταιρεία ήταν συστεγαζόμενη με το ιδιωτικό ιατρείο του Μάριου Σαλμά, ενώ με τρόπους και μεθόδους -που ο ίδιος και ο έτερος πολιτικός προϊστάμενος στο Υπουργείο, υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, οφείλουν κάποια στιγμή να διασαφηνίσουν- είχε εξασφαλίσει για την ιατρική πράξη με τίτλο «διαγνωστική αρθροσκόπηση» που διενεργούσε στο ιατρείο του, το ποσόν αποζημίωσης των 1500 ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί σε νοσοκομειακό Κλειστό Ελληνικό Νοσήλειο (ΚΕΝ) αρθροσκόπησης (διαγνωστικής και επεμβατικής) μαζί με νοσηλεία δύο ημερών» αναφέρει η ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι «η υπερβολική αυτή τιμή αποζημίωσης είχε διασφαλιστεί με απόφαση του ΚΕΣΥ, πράξη που είχε κάνει δεκτή και ο τότε υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, αλλά …δυστυχώς είχε ξεχάσει να δημοσιεύσει σε ΦΕΚ! Η μη δημοσίευση όμως στο ΦΕΚ, δεν νομιμοποιούσε τον τότε πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να συνάψει τη σύμβαση με το συγκεκριμένο κέντρο, που ωστόσο το έκανε, με συνέπεια να ζημιωθεί ο ΕΟΠΥΥ από αυτή την υπερκοστολόγηση» προσθέτει στην ανακοίνωση ο κ. Πολάκης, ενώ σημειώνει ότι, ήδη από το 2017, έχει αλλάξει και αποκατασταθεί η κοστολόγηση του ΚΕΝ της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, στο ποσόν των 300 ευρώ».

Και καταλήγει ο αν. υπουργός Υγείας, στην ανακοίνωσή του: «Επειδή σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία έχουμε δηλώσει στο παρελθόν ότι βρεθήκαμε σε αυτή τη δημόσια θέση, μεταξύ άλλων, για να βάλουμε ένα τέλος στο πολύχρονο πάρτι κατασπατάλησης και διαφθοράς στον τομέα της Υγείας, που στέρησε τον ελληνικό λαό από ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και έδωσε την χαριστική βολή χρεοκοπίας στη χώρα, λειτουργούμε και σ’ αυτή την περίπτωση ως εγγυητές της χρηστής διαχείρισης των δημόσιων πόρων προς όφελος των πολιτών, της επιστροφής του χρήματος που φούσκωνε ιδιωτικές τσέπες εις βάρος του δημοσίου, αλλά και αρωγοί, με κάθε θεμιτό τρόπο, των θεσμών απόδοσης πολιτικών και ποινικών ευθυνών και δικαιοσύνης».

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για Βορίδη και Σαλμά

Στο επίμαχο ζήτημα αναφέρεται εξάλλου και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας για τις αρθροσκοπήσεις.

Αναφορικά με τον Μάκη Βορίδη, το πόρισμα ανέφερε χαρακτηριστικά «Ένα συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από όλη την ανωτέρω διερεύνηση, είναι πως ενώ υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ διατυπώνουν εγγράφως σειρά ερωτημάτων, ενστάσεων ή και αντίθετων γνωμών στην επιχειρούμενη αποζημίωση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με 1.500€, ήταν η ηγεσία των ανωτέρω φορέων, καθώς και του ΚΕΣΥ, με κορυφαίο τον τότε υπουργό κ. Βορίδη που επέμεινε αγνοώντας τις αντιρρήσεις και προβαίνοντας σε σειρά παραλείψεων και παρατυπιών προσδιόρισαν το κόστος της εν λόγω μεθόδου στο αστρονομικό αυτό ύψος».

Αναφορικά με τον Μάριο Σαλμά, τονίζει: «Ο κ. Σαλμάς, αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , την πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διπλωματικές πηγές διαψεύδουν τα περί μυστικής συνάντησης Δένδια – Μέρκελ

Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.Επίσης, οι ίδιες...

Κορονοϊός: «Είμαι σε καλά χέρια» – Το μήνυμα του Πλακιωτάκη από το νοσοκομείο

Ένα «τεράστιο ευχαριστώ» στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται με κορονοϊό από το βράδυ του Σαββάτου έστειλε ο υπουργός...

Ηθοποιός για Σφακιανάκη: Δεν με νοιάζει η ποσότητα ναρκωτικών, το όπλο με φοβίζει πιο πολύ και οι ιδέες σου

Η σύλληψη του Νότη Σφακιανάκη για κατοχή ναρκωτικών και οπλοκατοχή μετά από έλεγχο της αστυνομίας το βράδυ της Κυριακής αποτελεί πρώτη είδηση τις τελευταίες...

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Να ανασταλεί η απόφαση για διατίμηση των τεστ κορονοϊού

Την αναστολή της απόφασης για τη διατίμηση των τεστ για covid-19 και άμεση διαβούλευση, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κάνοντας λόγο για «αιφνίδια απόφαση...

Μητσοτάκης για άρση lockdown: Να μη μιλάμε με ημερομηνίες, έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας

«Θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

«Όχι» από Ζέρβα σε άρση lockdown αν δεν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά κριτήρια (video)

Αρνητικός στο ενδεχόμενο να υπάρξει άρση μέτρων αν νωρίτερα δεν έχουμε μείωση του ιικού φορτίου, εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.Μιλώντας σήμερα...