31-10-2020

Σκληρή κόντρα στη Βουλή με «φόντο» τη ΔΕΗ – «Η ΝΔ καταστροφολογεί», η απάντηση Σταθάκη

Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΝΔ, εξελίχθηκε η συζήτηση επερώτησης 27 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Σταθάκης κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για καταστροφολογία σε σχέση με τη ΔΕΗ, τη στιγμή που, όπως είπε, η Standard & Poor’s αναβαθμίζει την ΔΕΗ.

Ανέφερε δε ότι η ΝΔ πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να κάμψει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης όταν αναφέρεται σε «σκάνδαλα» τύπου ΔΕΠΑ, για τα οποία έχουν δοθεί αναλυτικές απαντήσεις. Επίσης επισήμανε ότι η αναβάθμιση αυτή εκ μέρους του οίκου αξιολόγησης συνδέεται και με τη διαχείριση της ΔΕΗ, αλλά και συνολικά με τις προοπτικές συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτοχρόνως, ο αρμόδιος υπουργός, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αντιθέτως, όπως ακριβώς έγινε και επί δύο συνεχόμενες χρονιές, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται κι επίσης δεν θα υπάρξει εθελούσια έξοδος προσωπικού, παρά θα ακολουθηθεί το σχέδιο που έχει εισηγηθεί η ΔΕΗ. Επιπλέον ενημέρωσε ότι αυτή η κυβέρνηση διευθέτησε το πρόβλημα βραχυχρόνιου δανεισμού της ΔΕΗ που κληρονόμησε από την προηγούμενη.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης της ΔΕΗ με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη να επικεντρώνεται «στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ», τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Νίκο Δένδια, να κατηγορεί την κυβέρνηση «ότι τηρεί εκκωφαντική σιωπή» για τα όσα της καταλογίζονται και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το ηθικό πλεονέκτημα που προσπαθεί να «περάσει στην κοινή γνώμη» .

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι πριν από την αναβάθμιση, η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για υποβάθμιση της ΔΕΗ κατά τρεις βαθμίδες συγκριτικά με ό,τι παρέδωσε η ΝΔ, ενώ η εταιρεία έχει απωλέσει το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας σε σχέση με το 2014.

Ακόμη οι επερωτώντες ανέφεραν ότι πληθαίνουν οι παρεμβάσεις της Κομισιόν που θέτουν εμπόδια στην καταστροφή της περιουσίας του Δημοσίου, που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Βλάχος και Χρ. Μπουκώρος οι οποίοι υποστήριξαν το θέμα της επερώτησης «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τη ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία».