07-03-2021

Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας τα κονδύλια και οι προσλήψεις για την ειδική αγωγή

Τη διαβεβαίωση ότι τα θέματα ειδικής αγωγής είναι προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρείχε στους εκπροσώπους εκπαιδευτικών και συλλόγους γονέων ατόμων με ειδικές ανάγκες ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, σε συνάντηση που είχε μαζί τους.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, που θα προχωρήσει η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, προβλέπεται ότι από τις 4.000 προσλήψεις, οι 850 θα αφορούν ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ-ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, σχολικοί νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές) και ειδικό βοηθητικό προσωπικό (ΕΒΠ). Παράλληλα, ο κ. Φίλης αναγνώρισε το πρόβλημα εξοικονόμησης χρημάτων για να περιοριστούν τα κενά και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν πιστώσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, «παρά τη σκληρή πίεση του μνημονίου».

Τα κενά όλων των κατηγοριών πανελλαδικά αγγίζουν τα 2.000, από τα οποία τα 886 αφορούν την Αττική, ενώ τα 1.186 είναι κενά εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

Από τη μεριά τους, εκπαιδευτικοί και προσωπικό ειδικής αγωγής, χαρακτήρισαν την κατάσταση στα ειδικά σχολεία τραγική, καθώς τα περισσότερα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν. «Τα ειδικά σχολεία μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών», ανέφεραν ορισμένοι, ενώ κοινό σύνθημα ήταν ότι «τα ειδικά σχολεία δεν είναι φύλαξη».

Πρωταρχικό τους αίτημα είναι η ταυτόχρονη στελέχωση των σχολείων και με τους τρεις τομείς, η ισορροπημένη κατανομή του προσωπικού, καθώς επίσης και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι κατανοεί την αγωνία γονέων και εκπαιδευτικών και ότι «προτεραιότητα της αριστερής κυβέρνησης είναι η Παιδεία, η Υγεία και η προστασία των αδύναμων, όπως είναι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες». «Θα μας βρείτε παραστάτες για την άμεση λύση των προβλημάτων».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ