04-02-2021

Χρέος, εκλογές στη ΝΔ και διαφθορά, με το βλέμμα στην αξιολόγηση

Σε πλήρη εγρήγορση η ελληνική αποστολή στις ΗΠΑ. Άλλοτε με θετικό και άλλοτε με αρνητικό πρόσημο ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του, με οδηγό το θέμα της απομείωσης του χρέους. Αν και οι διαδρομές στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις δεν πάντα εντυπωσιακές (εκδήλωση Κλίντον – ονομασία FYROM στη συνεδρίαση για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού), ο έλληνας πρωθυπουργός συχνά καθίσταται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς έχει δεχθεί πληθώρα προσκλήσεων από ξένους ομολόγους του.

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τις βασικές επιδιώξεις του: την επιστροφή στις αγορές ομολόγων και την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στο β΄ εξάμηνο του 2016 (“Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές. Εάν υπάρξει μια καλή απόφαση για το ζήτημα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές αμέσως μετά την αναδιάρθρωση του χρέους”). Βέβαια, για να υπάρξει καλή απόφαση στο ζήτημα του χρέους, πρέπει να προηγηθεί καλή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η διαδικασία εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, με τους νεώτερους εκπροσώπους των μεγάλων τζακιών του κόμματος (Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Κώστας Μπακογιάννης) να κλίνουν προς την πλευρά Μεϊμαράκη. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της “γαλάζιας” παράταξης εμφανίζεται πλέον διατεθειμένος να άρει τις αμφιβολίες του και να θέσει υποψηφιότητα, επανασυσπειρώνοντας πολύ μεγάλα τμήματα του μηχανισμού και της βάσης.

Ταυτόχρονα, ανοίγουν υποθέσεις που προσεγγίζουν επικίνδυνα τον κύκλο της διαπλοκής και της διαφθοράς. Την Παρασκευή απολογείται στην ανακρίτρια ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία στα εξοπλιστικά (2 εκατ. ευρώ), ενώ παραπέμπονται σε δίκη 35 παράγοντες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και επιχειρηματίες για θαλασσοδάνεια 350 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008-2010.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ